benim gibi dilci olup pişman olan var mı ?

dil sınıfında okudum. ingilizcenin üstüne başka diller de ekledim. ama çok pişmanım. keşke başka bir alan okusaydım da ekstra olarak dil öğrenseydim. sadece dil bilmekle öğretmenlik hariç bir iş bulunacağı zannetmiyorum. keşke zorla matematik öğrenseydim, liseden mezun olunca ekstra 2-3 yıl mezuna kalsaydım. pişman olan var mı benim gibi?

1. kurumsal şirketlerde sırf ingilizcenle calısabilirsin aslında, dusunmuyor musun? ithalat-ihracat, lojistik basta olmak uzere hemen her bolumde calısabileceğini dusunuyorum. ben dil okumadıgım için pişmanım. sırf secen arkadasım yok diye gidemedim hatta; dusundukce uzuluyorum.

10 mart 2021 23:06

2. ingilizcenin yanında almancam da var. ama sadece dil biliyorum diye olur mu ki iş bilmekte lazım. açık öğretim düşünüyorum ama işverenlerin ciddiye almadıklarını biliyorum.

mühendisler çok şikayetçi ama mühendis olmak isterdim mesela.

10 mart 2021 23:08

3. en çok kapıyı dil açıyor. mühendisim ve maalesef ülkede mühendislerin çoğu satış pazarlama satın alma yapıyor. tabi bilgisayar programları bilmek önemli ama bence iyi bir kariyer planlaması yapabilirsiniz.

10 mart 2021 23:12

4. Soru sahibi ben de dil mezunuyum. Okurken çap yaptım formasyon aldım. Şu anda tercüman olarak çalışıyorum, ara sıra da simultane çeviri yapıyorum. Kazancımdan memnunum ama yapıma hiç uymuyor bu kadar geri planda kalmak. Ortaya koyduğum bir ürün yok gibi hissediyorum, sürekli başkalarının ortaya koyduğu ürünler üzerinde çalışıyorum. 25 yaşındayım, seneye hazırlanıp mühendislik okumayı planlıyorum. Mühendislik+Yabancı dil ile her yerde çalışılabileceğini düşünüyorum. Kabul aldığım bir IT pozisyonu vardı yetiştirilmek üzere, maaşı şu anki maaşımdan çok düşük ama kabul etmeyi düşünüyorum ciddi ciddi. 3-4 yıl deneyimden sonra pişman olduğumu söyleyebilirim.

10 mart 2021 23:19

5. denemekte fayda var bence cok sıkıntı cekmezsin. ya da şöyle diyelim baska bolum mezunları ne kadar sıkıntı cekiyorsa o kadar cekersin. tabii bir sekilde iktisadi ve idari bilimler mezunları konulara fransız değiller ama bolumde okumakla çalışma hayatındaki uygulamalar farklı oldugundan alısma ve öğrenme süreci oluyor gene. ben senin yerinde olsam bir denerim açık öğretim diyorsun onu da okurum istediğim bölümde. hiç mi sevmedim bırakır mühendislik okurum. daha cok gencsin. ve iki dilin var; çok kıymetli şirketler için.

10 mart 2021 23:20

6. a1 tavsiyeniz beni cesaretlendirdi aslında çok teşekkür ederim.

a4 özellikle dilci olduğum belirtilince sanki hiç değer görmüyormuş gibi hissediyorum. bölümüm küçümseniyor resmen. oysaki iki dilde de uzmanlaştım. sanki mühendis, mimar olsam daha saygı görecekmişim gibi.

10 mart 2021 23:23

7. Dilci olmak asla küçüksencek bir şey değil ve iş dünyasına girdiğinde farkediceksin ki insanlar iyi dil bilen insana her zaman saygı duyar. İş çalışarak öğrenilir zaten o yüzden bilmiyorum diye düşünme. Ben de dil çıkışlıyım havacılık sektöründeyim 6 yıldır her zaman dil bilgim çok işime yaradı ve bölümüm de öyle.

10 mart 2021 23:29

8. Hangi bölümden mezun oldun? Bu daha çok senin yeteneklerin ve isteklerinle ilgili. Sevdiğin mesleği yapmak da para kazanmak kadar önemli. Dil bölümlerinden mezun olunca üstüne çok fazla exrta koymadıysan yapabileceğin işler sınırlı. Öğretmenlik içinse gerçekten sevmek gerek. Ben ingilizce öğretmeniyim ve yaptığım işten çok keyif alıyorum. Dilcilerin çoğu sayısalda çok kötü olur. Özellikle benim zamanımda puan getirisi bile yoktu. Dile yatkınsan diğer alanlar ilgini çekmemiştir belki. Yani düşünüyorum ben yine bu mesleği seçerdim mesela. Sen öyle düşünmüyorsan, geç oldu diye korkma ve gönlünden geçen alana yönel. ne istediğini düşün. Çok para kazanayım dersen, başka yollar düşün. Dil bölümler için de öğretmenlik dışı seçenekleri de değerlendir. Öğretmenlik mezunu olup başka işler yapıp iyi kazanan tanıdıklarım da var. Fırsatı biraz da kendin yaratırsın.

11 mart 2021 00:20

9. almanca öğretmenliği. öğretmen olmak hiç ama hiç istemiyordum ve hala istemiyorum. tek yapabildiğim için bu bölümü tercih ettim. neyse ki kendimi yeterince geliştirdim, anadil seviyesinde öğrendim. açık öğretim bölümlerine başvurucam, veya önlisans bölümü kazanmaya çalışacağım.

sizce gerçekten şansım var mı ya?

yorumlarınız benim için değerli

11 mart 2021 00:52

10. İsteyince yapılır merak etme. Artık kontenjanlar daha çok, bölümler üniveristeler arttı. bir yere yerleşmek daha kolay. Dil avantajını da kullanabileceğin sevdiğin bir alan seç. Tekrar başlamaktan korkma.

11 mart 2021 01:04