bir abla kardeş ve maddiyat sorusu?

ben çalışan bir insanım. ablam ise pandemi öncesine kadar çalışıyordu. ben ailemle yaşarken o farklı bir şehirdeydi o dönemde ve ben her ay annemlere yardım ederdim maddi olarak. bunun yanında fakirlikten geldiğimiz için harcamalarım hiçbir zaman ekstrem olmadı. yani gidip sürekli yeni kıyafet ayakkabı çanta takı alayım olayım yoktu. sadece ihtiyacım olursa alırdım. onun dışında da birikim yapıyordum. ablam ise çalışırken hiç annemlere yardım etmedi. sürekli yeni bir şeyler almak ya da haftasonu gezmelerine dışarıda ciddi para harcama yapma ve bunu sosyal medyada reklam etme peşindeydi. bana da onun kadar alışveriş yapmadığım için zorla para harcatma ya da ezikleme peşinde oldu. yani "keriz misin niye paranı kendin yemiyorsun, niye zara dan giyinmek varken koton dan giyiniyorsun" vs diyordu. pandemide işten çıkarıldı. iş bulamayınca da annemlerin yanına döndü. çünkü para biriktirmediği için idare edecek kadar bile parası yokmuş. ve sürekli benden bir para koparma havasına girdi. önceleri en azından ayda cüzi bir miktar harçlık veriyordum ablama. ama git gide bu paranın miktarını arttırmaya başladı. en sonunda ya git iş bul ya da para harcamayı kes dedim. eve sürekli internet alışverişinden kargo geliyor çünkü. önce kavga çıkardı "sen cimrinin tekisin halimi görmüyor musun" gibisinden üste çıkmaya çalıştı. ben geri adım atmayınca annemlere şikayet etmiş beni. onlar da yaşlı insanlar ve ablamla uğraşmamak için bana "ver ne istiyorsa da kessin sesini" diyorlar. ama ben ablama para vermek istemiyorum. birikmiş paramı ona harcamak istemiyorum. gitsin çalışsın illa harcama yapacaksa ya da zamanında düşünseydi de para biriktirseydi. o yüzden bu işe artık bir çözüm bulmam gerekiyor. ne yapmamı önerirsiniz?

1. zaradan giyinmek yerine niye kotondan giyiniyorsun mu?? yemin ediyorum bu insanların zarayı bi bok sanmasına bayılıyorum zara nedir ya avrupanın çöpü sAnki massimo duttiden giyiniyor gibi kotonu küçümseyen ablanın beyni yok zaten boşver paraya da ihtiyacı yokmuş bu beyinle hiç verme.

12 kasım 2021 10:55

2. zara da yurtdışının koton'u zaten. bizde koton ne ise yurtdışında da zara o, daha fazlası değil. insanların göstermek için yaşamaları ve bu sebeple de tüketim bağımlısı olmaları, kredi borcu batağına batmaları çığrından çıktı artık. cidden toplu bir uyanış silkiniş gerekiyır tolumlarda. ben bazen no buy year, minimalism videoları izliyorum satın almamaya motive olmak için. çoğu insan şu an alışveriş yapmaya son verseler en az beş yıl idare edecekleri giysileri çantaları varken hala sürekli almak aşmak daha çok almak arzusu giderek tehlikeli bir hal alıyor. ablanıza bu konuda şefkatle yaklaşıp onu bilinçlendirici konuşmalar yapabilirsiniz. muhtemelen içindeki başka bir boşluğu veya mutsuzluğu alışveriş bağımlılığıyla dolduruyor da olabilir belki. bunları konuşabilirsiniz. daha elzem ihtiyaçlar sağlık vs gibi konularda yardımcı olunur tabii ama keyfi giderler için sürekli para vermeniz sizi zorluyorsa bunu kırmadan dile getirirsiniz. o da çalışmaya başlar yakında herhalde. para için kırmamak gerek, kardeş olmak çok kıymetli.

12 kasım 2021 11:07

3. ne kadar kazanıyorsun ve ablana ne kadar veriyorsun merak ettim süslü? mecbur değilsin bu arada.

12 kasım 2021 11:46

4. kaç yaş var aranızda? ablama abime acil durum haricinde vermem para falan. kardeşe de adam gibi harcıyorsa veririm. hele de ablam böyle biriyse, tüketim açısından problemleri olan ve üstüne üstlük beni de eleştirmiş biri ise. şimdi takıl bakalım zaradan :) sanki siz bedavadan kazanıyosunuz, sanki kira geliriniz falan var. eşek gibi çalışıyorum ve hayırlı bir evlat olduğum için aileme sağlık masraflarına para biriktiriyorum, ablama “harçlık” vermek zorunda değilim diye düşünüp (hatta keşke yüzüne diyip) kesin parayı. yok öyle ya.

12 kasım 2021 13:16

5. Para vermeyin. Zara yerine kotondan giyinip kenara birikim yapsaydın deyin hatta. Ya da aldığı kıyafetleri satıp harçlık yapsın.

12 kasım 2021 14:26

6. Ben de ablamla birlikte yaşıyorum. Ben hem para biriktirir hem de uygun zamanda güzel alışverişler yaparım. Ablam ise kendimi bildim bileli borçludur, ne birşeyin sahibi olmuştur ne de borcu bitmiştir bugüne kadar. Daha yeni yeni toparlandı sayılır. Ama toparlandığı an kuaförlerden çıkmaz, alışverişi bitmez, metroyla gidebileceği yerlere arabayla gider. Zor zamanlarında yardımcı oluyorum, evin yükünü daha fazla üstlenmeye çalışıyorum kendini kötü hissetmesin diye ama daha fazlasını yapmam. Çünkü ben saçımı evde şekillendiricem diye sabahın köründe kalkıp kendimi yırtarken, o kuaförlerde kahvesini içip boyadan, föne koştuğu için (gizlinot: Ki benden çok daha beceriklidir kendisi), ben fazladan yürürken o taksiden, arabadan inmezken kendi kişisel çabamla ayırdığım paradan üzgünüm kimseyi nemalandıramam. Herkes ayağını yorganına göre uzatmayı öğrenmeli. Bugün bu işi kesmezseniz, bir ömür öğrenemez.

Yıllar yıllar önce de kızkardeşim sınav senesi telefonu bozulunca evdeki boşta duran bir telefonu idareten kullanmak yerine yeni bir model için kendini yerlerden yerlere atmıştı. Annem dayanamadı gitti yeni telefon aldı hiç durumumuz yokken. İşte o an gidip anneme kardeşimin dershane taksitlerini ödemek için benden istediği için bıraktığım KYK kartımı geri aldım. Bir güzel de olay çıkarttım. Çünkü ben hep evin "aman çok borçluyuz idare ediver" denen ortanca çocuğuydum ve bu bilinçle yetiştim. Diğer kardeşlerim banane bana mı sordunuz ev alırken diyerek, her istediklerini diretme yoluyla aldırdı. Ama artık evin bir enayisi ben değilim. O yüzden ben de ayağını yorganına göre uzatmayan görürsem banane bana mı sordu diyip geçiyorum. Çünkü hayat gerçekten en yakınlarınız tarafından bile acimasiz olabiliyor. Üzgünüm. (gizlinot: Gerçekten ihtiyaçları olduğunda yardımcı oluyorum orası apayrı. Ama soruya binaen bendeki genel bakış açısını analtmak istedim. )

12 kasım 2021 14:41

7. 8 bin lirada 500 lira bişey değil bence ya. Abartıyor musunuz acaba biraz? Yani istemiyorsanız yine vermeyin ama ben de maaşın üçte birini veriyorsunuz falan zannettim bi an

13 kasım 2021 13:34