bir garip derdini öpeyim sorusu?

çok cahilce gelebilir ama merak ettim sormak istedim. bazı meslek isimleri ve ünvanlar için neden daha özel tanımlamalar tercih ediliyor? hatta tercih edilen telaffuz edilmezse baya tepki de geliyor. mesela dişçi - diş hekimi herkesin bileceği bir örnek, bunun gibi bir sürü çoğaltabiliriz. bi ara katiplerin zannediyorum yargıç yardımcısı diye ünvan talep ettiklerini duymuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum tabi. yanlış anlaşılmasın ben illa da mesela örnekteki gibi dişçi diyelim demiyorum, kendim de bu hassasiyetin farkındayım ve diş hekimi derim ama ben bunun nedenini merak ediyorum açıkçası. baktığımız zaman dişçi deyince de diş hekimi deyince de aklımıza gelen kişi ve yapılan iş aynı, ama bu konuda diş hekimlerinin bir hassasiyeti var. ben bu hassasiyetin temelini merak ediyorum yani neden? bu arada diş hekimleri üzerinden çok gittim ama konu diş hekimleri asla değil, sadece tek örnek üzerinden kolay olsun diye. mesela fotoğrafçılık yapan bir arkadaşım fotoğrafçı denilince çok bozulduğunu, kendisinin fotoğraf sanatçısı olarak anılması gerektiğini söylüyor. ben fotoğrafçı değilim fotoğraf sanatçısıyım diyor. veya makyaj sanatçısı vs uzar gider, pek çok örneği var. mesela ben mali müşavirim ama muhasebeci denilse bozulmam çünkü mali müşavir deseler de muhasebeci deseler de aldığım ücret değişmiyor veya ekstra bir katkısı olmuyor bana bu ünvan değişikliğinin. ne diyorsunuz sizce bunun nedeni nedir? ne fark var ki bu hassasiyet var?

1. yeminli mali müşavir olunca, muhasebeci deseler hatta mali müşavir deseler düzeltmez misiniz? Arada fark var yani. Neyse ben uzlaştırmacıyım ve arabulucuyum. Uzlaştırmacılık yaparken arabulucu diyorlar avukat diyorlar düzeltiyorum çünkü millet zaten bilgisiz; doğru aktarmak lazım. Hukukla ilgili diye hepsini aynı kefeye koyuyolar. Bendeki örnek bir tık farklk gelebilir ama birincisi düzgün iletişim için düZgün anlaşmak ve anlaşılmak lazım diye düşünüyorum. Ayrıca mesleğin titri ne ise onu söylemek gerekir. Diş hekimliği fakültesinden mezun olunca dişçi olmuyorsunuz diş hekimi oluyorsunuz. Adınız sudenaz olsa sudenazlı denilmesini siz de istemeyebilirsiniz sonuçta.

29 haziran 2023 09:25

2. Açıkçası çoğu zaman daha önemli daha düzgün dursun diye forsu artırmak amacıyla yapılıyor. Ben öyle mahalle kuaföründeki gibi makyajci değil makyaj uzmani profesörüm!! Gibi yani.

Bu beyaz yakalılarda falan da cok yaygin, title değişimi için ölüyor çoğu. Adamin maasini yukseltme, title'ini zart zurt manager yap yine mutlu oluyor.

29 haziran 2023 09:31

3. Disci/dis doktoru hassasiyeti bence diger uzmanlik dallarinda boyle bir ayrim olmamasi sebepli. Yani jinekologa amci demiyoruz. Tipta her uzmanligin ya spesifik bir adi var yada x uzmani/doktoru diye kullaniliyor. Dis konusunda uzman doktorun da kendisine dis doktoru denmesini istemesi normal. Sirf disci dendiginde ne oldugunun anlasilmasi kelimenin dogru kullanildigi anlamina gelmiyor.

Muhasebeci ve mali musavir hatta yeminli mali musavir de ayri ayri uzmanliklar. O yuzden biri size muhasebeci dediginde duzeltmeniz kibir gostergesi degildir aksine karsi tarafin kafasinda ne is yaptiginizi netlestirir.

29 haziran 2023 09:50

4. knk ünvan değil unvan.

29 haziran 2023 12:54