bir insanin gittigi yabanci bir ülkede terapi almasi anadilinde terapi almasi kadar verimli olur mu?

dilim b1 duzeyinde su an ama 1 yillik dil egitimi aldiktan sonra dusunuyorum bulundugum ulkenin dilinde terapi almayi. terapi almak istedigim konular arasinda göcmen psikolojisi de var ama esas sorunum ozguvensizlik, kusurluluk, cekingenlik vs. sema terapi gibi bir sey istiyorum. zamaninda turkiyede terapi aldim 22 seans ama sonra psikologumun seminerleri bilmem neleri yuzunden surekli erteleme oluyordu. bu yuzden biraktim. zaten cok da verim alamiyordum. artik yasadigim ulkeye daha da fazla adapte olmak istiyorum. burada terapi alsam psikolog benim kulturel gecmisimi tahmin edemeyecegi icin sozel olarak ifade etmem onun kafasinda bir seyler canlandirmayabilir. bu yüzden bir yanim verimsiz olacagini soyluyor, diger yanim benim kulturumu bilmedigi icin turk bir psikologa gore daha objektif yaklasabilecegini soyluyor. siz ne dusunuyorsunuz? anadilde terapi elbette ki daha iyi kendi derdimizi anlatmak icin ama artik buraya tamamen adapte olmak istiyorum. omrumun kalanini hep burada gecirecegim o yuzden bir yerden baslamak iyi olabilir mi? simdiden tesekkur ederim yorumlariniz icin. konum soracaklar olacaktir. konum: almanya

1. bir de sundan dolayi yabanci terapist iyi olabilir diye dusunmustum;

turkiyedeki bir psikologla yalnizca online gorusebilecegim. online terapi olarak almistim turk psikologdan seanslarimi. istiyorum ki yuzyuze olsun, gideyim. elimi kolumu genel vucut dilimi degerlendirebilsin vs.

ikincisi de turkiyedeki psikologlar haddim degil asla eminim ki bir bildikleri vardir ama sanki seans sayilarini kasten arttirmaya yonelik terapi veriyorlar.

türk kökenli bir psikologla gorus diyenler olacaktir. aslinda bunu daha simdi yeni dusundum, bir yandan mantikli geldi ama biraz sanirim buranin yerlilerinin nasil dusundugunu merak ediyorum. almanlar biraz daha kati ve tak tak is cozucu gibi geliyor. bu yuzden biraz daha ilimli olmustum ama gercekten cok zor.

24 ağustos 2023 09:25

2. bizim yaklaşık 40 yıldır almanya'da yaşayan yakınımız eşiniz kaybettiğinde gitmişti terapiye. kendisi eski nesil gurbetçilerden almanca biliyor günlük hayatını idare ettirebilecek kadar vs. ama daha resmi şeylerde emin olmak için yardıma ihtiyacı olur hep. bir süre almanya'da terapi aldıktan sonra çok verimli gitmediği için türkiye'de başladı. türkiye'de terapiye başladıktan sonra dil konusunda sıkıntı yaşadığı için verim alamadığını anladı.

24 ağustos 2023 09:28

3. Soru sahibi aslında ben seni anladım ve mantıklı gelen tarafları yok değil ama ben asla yapmazdım. 6 şubat depremini ben ofiste öğrendim ve yıkıldım gerçekten çok zordu ama bizim gibi görmüyorlar mesela diyor ki ailen orada mı yok, tanıdığın öldü mü yok, eee oyna devam. Bunun kitlesel bir şok olduğunu anlayamadılar. Ben geçtim köşeye bir hafta ağladım haberleri izleyerek, Hintli arkadaşlarım falan yine sordu etti ama almanlar mesela sana mı oldu yooo e ne var o zaman modundaydı, he ben mühendisim psikologla iş arkadaşımın bir alakası yok farklı alanlar ama biz bir şeyleri daha kitlesel yaşıyoruz. Ben bunu deneyimledikten sonra türk psikologa göründüm çünkü istanbulluyum, bildiğim sevdiğim herkes istanbul'da mesela, türk psikolog bunu anlıyor.

Ben yurtdışındaki türk psikologu en mantıklısı buldum istersen seansları almanca yap yine dilini geliştirmek için.

24 ağustos 2023 09:35

4. Ss bence kültür ve dil farkı çok sorun yaratabilir

24 ağustos 2023 09:39

5. suslu almanyada turk terapist yok mudur? yani online degil de yuz yuze gorusebilecegin turkce bilen bir terapist illaki vardir diye dusundum

24 ağustos 2023 09:42

6. süslülerim cok sagolun yorumlariniz icin. size cok hak verdim. dediginiz dogru, cogu seyi anlamalari cok zor. bir de benim ne kadarini karsiya anlatabilecegim hususu sikinti. ne kadar anadil duzeyi kadar bilsem bile, o duygular cok da gecmeyebilir gibi geliyor.

benim de korkum bu yondeydi ama bir yandan da belki daha objektif, duygusuz yorumlari rahatlamami saglarlar gibi de dusunmustum. acayip duygusal, fazlaca empati yapip baskalari icin de cokca uzuldugum bir donemden geciyorum. (ya da ben hep boyleydim) onceki terapilerimde de asiri sempatik mi diyorlardi empatik mi hatirlayamadim ama yani baskalarini kendimden daha cok dusundugum/hissettigim bir yapim var.

deprem ornegi konusunda haklisiniz bu arada. ama bu adamlar ayni sey kendi ulkesinde olsaydi yine benzer mi yaklasirdi acaba? biz cok etkileniyoruz ama almanlar cok sallamiyor boyle seyleri sanirim.

bir de yabanci ulkede yasayan turk psikologla bir sure sonra surekli "almanlar bu konuda nasil dusunuyor?" seklinde sorular soracagimi dusunuyordum hep. terapiler artik bir sure sonra psikologumun bana almanlarin nasil dusundugunu anlattigi bir hal alacak diye korkuyorum. ama bu durum bastan konusulursa belki bu yasanmayabilir.

fikirlerinizi belirttiginiz icin cok tesekkur ederim. degisik yerlerden bakma firsatim oldu sayenizde.

24 ağustos 2023 09:48

7. gereğinden fazla seans uygulama mevzusunda bence yanlış düşünüyorsun. etik değerlere riayet eden bir klinik psikolog ya da psikiyatrla böyle bir derdin olmaz. kaldı ki yurtdışındakilerin de böyle niyetleri olabilir, ne kadar hakimsin ki alana ya da orası daha mı ahlaklı görünüyor sana?

24 ağustos 2023 16:30

8. a8 türkiyeyi denedim boyle oldugunu dusundum, daha ahlakli geldiklerinden degil onlari denemedigim icin sans verip deneyip gormek lazim diye dusundum. belki onlar da oyledir ya da degildir bunu bilemiyorum.

24 ağustos 2023 16:34

9. Ben Almanya'da terapi aldım, bana yardımcı oldu. Başka bir yabancı arkadaşım da Almanya'da terapi aldı, ona da yardımcı oldu. Yabancı ülkede yaşayıp Türkiye'den terapi alan arkadaşım da var. O da mutlu. Terapist ile arkadaş olmayacaksın ki? Dilin yettiği sürece ve terapist işinde iyi olduğu sürece faydalı olur.

25 ağustos 2023 04:05

10. A10 1 sene dil egitimi aldiktan sonra demistim ama orayi kacirmissin