bu devirde coğrafya okumak mantıklı mı sizce?

erkek kardeşim 12.sınıf öğrencisi ve bu sene sınava hazırlanıyor. normalde eşit ağırlık öğrencisi olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde sözelden de kendini denemek istediğini söyledi, biz de destek çıktık haliyle. normalde hedefi hukuk olmasına rağmen bugün okuldaki coğrafya öğretmenini çok sevdiğini ve kendisinin de bu bölümü seçmek istediğini söyledi. yaptıklarını kesinlikle onaylamasam da ailem epey çıkıştı, okuma daha iyi gibi kırıcı sözler söyledi. kardeşimin mutluluğu her şeyden önemli ama ülkede temel bilimler mezunlarına verilen değer ortada olduğu için üzülüyorum bir yandan. matematik, kimya vs okusa bir şekilde yolunu bulur ama coğrafya mezunları yüksek ihtimalle dershane öğretmeni olmuyor mu? yanlış anlamayın dershane öğretmenlerini küçümsediğim için değil ama gerek çalışma şartları gerek de aldığı maaşlar sebebiyle ilerde mutlu olamayacağını düşünüyorum. üstelik bizim zamanımızda dershanede 15 matematik öğretmeni varsa 1 coğrafya öğretmeni oluyordu, bu sebeple iyi şartlarda çalışma ihtimali düşük geliyor. sizce kardeşime nasıl yaklaşmalıyım? bu bölümde okuyan/mezun olan süslüler tavsiye eder misiniz? biraz uzun oldu okuyanlara teşekkür ederim

1. Stajyer avukatım. Çok gerçekçi olacağım. Gelecek kaygım var. Üst dönemden arkadaşlarımın bir kısmı asgari ücretle birilerinin yanında işçi avukat. Bir kısmı evde, kurum veya hâkimlik/savcılık deniyor. Atama işi biraz sıkıntılı, 86 alan arkadaşım atanamadı mesela. Anadan babadan çevresi çok geniş olanlar, ailede/yakın çevrede köklü avukat olanlar kurtardı paçayı. Biraz şeytan tüyü isteyen bir meslek. Bende de vardır şeytan tüyü, sektörde iyi kötü tutunurum diyorum. Akademi zaten facia.

Bu arada bu sene sınava girip türk dili ve edebiyatı , tarih veya coğrafya okumayı düşünüyorum. Bir yerden sonra bu meslekte tutunamazsam öğretmenliği düşünürüm. En azından çalışma şartları ve karşılaştığım insanlar daha iyi olur.

13 şubat 2021 16:18

2. daha kararı çok değişir bugün hocasından etkilenir coğrafya okumak ister yarın bir video izler tekrar hukuk der ertesi gün başka bir şeyle gelir yani kafasının çok karışık olduğu dönemler bunlar çok normal. fakat ailenin tepkisi çok saçma henüz net bir şey yok ki çocuk kafasındaki şeyi söylemiş sanki okulu bırakıp serseri olacağım demiş gibi tavırlar onu sadece agresif ve düşüncesini ailesiyle paylaşmaktan çekinen biri haline getirir. sen ne olursa olsun benimle konuş anlat imajını güçlü tut yeter senie bari iletişimini koparmasın.

13 şubat 2021 16:19

3. Soru sahibi uzun uzun yazdım. Coğrafyanın atamasına falan bi' bakın derim. Eğer çevrede köklü avukat yoksa, aile olarak çevreniz çok sağlam değilse kardeşinizin çok rakibi olacak meslekte. Büyük şehirler her zaman avantaj değil ne yazık ki. Hâlimden mutsuz değilim ama hukuk mezunlarının durumu da öyle harika değil demek istedim yalnızca. Kardeşiniz son sene bir iki bölüm daha düşünebilir, olağan bence. Neyi seçerse seçsin umarım çok mutlu olur

13 şubat 2021 16:22

4. ben de hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim bu arada. evde konuşulduğu için hukuk mezunlarının yaşadığı sıkıntılardan az çok haberi var. bugün odasına gidip seçiminin çok önemli olduğunu ve ne okumak istiyorsa onu destekleyeceğimi ancak ileride yaşayabileceği sorunları da hesaba katması gerektiğini söyledim. zaten sen de mezun olduğunda asgari ücretle çalışcaksın, dershane öğretmeni olmaktan ne farkı olacak ki diyor. netleri aslında kötü değil, devlet tutmasa bile ailem özelde okuturdu ama fikrini değiştirmediği sürece kimse zorla okutamaz tabii

13 şubat 2021 16:28

5. Anonim 3 öğretmen olmak istiyorsanız eğitim fakültesine gitmeyi deneyin. Hatta ondan önce öğretmenliği, olmazsa en kötü öğretmenlik yaparım, düşüncesiyle basite indirgemeyin

13 şubat 2021 16:33

6. yanlış anlaşılmaya müsait yazdığım için özür dilerim. öğretmenliği küçümsemek gibi bir düşüncem asla olamaz, her zaman edebiyat öğretmeni olmak istedim ancak tercihlerimi aile zoruyla yaptım. Geçtiğimiz hafta taciz edildim mesela, karşıma gelen insanlar belli çünkü. Keşke açıklayıcı yazsaydım da kalp kırmasaydım. Haklısınız.

Şu an hayatımın iplerini elime alma çabası içerisindeyim, açıktan okumak gibi bir niyetim yok. Öğretmenlik eğitimci olmayan, eğitimini gereği gibi almayan insanların yapabileceği bir meslek değil.

13 şubat 2021 16:46

7. Bir öğretmen olarak insanlarin o küçümsediği o öğretmen olabilmek icin ben 1 sene boyunca günde 9 6 iste calisip akşamları 5 saat 35+ farkli derse çalışıp alanımda ilk 500e girdim. 1 yil bu calisma suresinin en minimal hali. Binlerce meslektaşım vardır ki yıllarca calisan...

Fakat hala atama bekleyen binlerce öğretmen varken öğretmen olurum en kötü demek çok komik.

Ayrica HER OGRETMEN ATANMIS DEGILDIR.

2500 3000 bin maaşa çalışın özelde de görelim öğretmenlik kolay mıymış? Mobbing, veli baskısı, iş arkadaşı baskısı...

13 şubat 2021 16:56

8. en kötü öğretmen olurum demedim, en azından çalışma şartları ve karşılaştığım insanlar daha iyi olur dedim. Akşam 9'da evde olduğum zaman mutlu oluyorum. Eve iş getiriyorum. Ben henüz stajyerim. Gitmediğim yer kalmıyor, tek başıma her yere gitmem ve her çeşit insanla görüşmem isteniyor. Mobbing? Taciz? Sarkıntılık?

Hak verebileceğim tek nokta ayrıntılı açıklama yapmamış olmam. En başta bunları yazabilirdim. Aklıma gelmedi böyle anlaşılabileceği. Havadan atanacağım demiyorum. Kim diyebilir ki böyle bir şeyi? Bu sene sınava girip bahsettiğim bölümlerden birini derslere olabildiğince katılarak okuyacağım. 4-5 sene sonra Mezun olunca öğretmen olmayı istemesem bile ilgimin olduğu alanlara da yönelmiş olacağım, bu bile beni mutlu edecek. Ha eğer öğretmen olmayı istiyorsam oturup kpss çalışacağım, diğer herkes nasıl atanıyorsa ben de öyle atanacağım. Zaten bunun başka yolu yok. Değil mi?

Rica ederim bu kadar açıklamadan sonra yazdıklarımı başka yöne çekmeyin. Tekrar diyorum, ben en kötü öğretmen olurum demedim. En azından çalışma şartları ve karşılaştığım insanlar daha iyi olur dedim.

13 şubat 2021 17:06

9. Kötü insanlar her meslek alanında olabilir o da ayrı bir konu. O hâlde umarım meslek hayatında iyi insanlarla karşılaşırsın anonim 3

13 şubat 2021 17:14

10. Süslü coğrafya değil de sosyal bilgiler öğretmenliğini bir araştırsanız mı