e kitap okuyucu dosyası

merhabalar, soru cevap aparatında yaptığım aramalardan ulaşamadığım ve inceleme videolarından sonra aklıma takılan soruları sormak istiyorum. e-kitap okuyucusu olan yazarların yorumlarını duymak isterim. sorduğum soruların hepsine yanıt vermek zorunda değilsiniz. aynı şekilde sormadığım konulardan da bahsederek cevap verebilirsiniz, böylece daha fazla şey öğrenmiş olurum. kız arkadaşıma hediye olarak bir e-kitap okuyucu almak istiyorum. kendisi ingilizce ile pek iç içe değil, bu sebeple cihazda çoğunlukla türkçe kitap okunacak. yine de zaman zaman ingilizce kitaplar da okunacak. türkçe kitaplar ve türkçe dil desteği için türkiye pazarında d&r'ın kobo'su ile idefix'in calibro'su var. ancak ben daha fazla uluslararası geçerliliği olan bir cihaz olan (?) kindle'ı almak istiyorum açıkçası. kobo gibi kindle'ın da birkaç yıla kalmadan türkiye pazarına girebileceğini düşünüyorum (tabii yanılıyor olabilirim). ancak aklıma takılan bazı sorular var. şu anda türkiye'de hepsiburada, gittigidiyor gibi sitelerde kindle satıldığını görüyorum ancak hiçbiri markanın türkiye temsilcisi olmadığı için cihazın orijinal olup olmadığından emin olamıyorum. örneğin ebay'de kindle'ın yetkili satıcısı olmayıp orijinal olmayan cihazları satan çinli satıcılar var. türkiye'den alacağım kindle'ın orijinalliğine bu nedenle güvenemiyorum. örneğin gittigidiyor'da kindletürkiye diye bir hesap var ancak ben de pekala (örneğin) thebalmtürkiye diye hesap açarak (link: http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/the-balm-soyulan-ruj-6-adet-6-ayri-renk-tonu-278399578 şu tarz) saçma sapan şeyler satabilirim. buradan sonuçla, türkiye'den kindle alanların cihazın orijinalliğinden nasıl emin olduğunu sormak istiyorum. yoksa amazon'dan alıp gümrükle uğraşmak daha mı mantıklı? ikincisi, insanlar dokunmatik modellerden memnun kalmadıklarını (dokunurken yanlışlıkla sayfa atlama gibi kazalardan dolayı) yazmışlar. ama aynı şekilde klavyelilerden de memnun kalmamışlar. o zaman ben ne alacağım yahu? şu anda amazon'da satışta olduğunu gördüğüm modeller gördüğüm kadarıyla dokunmatik :/ bu arada satıştaki en uygun fiyatlı modelin (79 $) arka ışıklandırması yok. bu da karanlıkta kitap okumayı olanaksız kılıyor. bir de paperwhite olmadığından daha karanlık bir görüntüsü var. cihazını bu şekilde seçip daha sonra "keşke diğerini alsaydım" diye düşünen var mı? kindle'ın, türkiye'de satışı olan e-kitapların uzantısı olan .epub'ı desteklemediğini ancak çeşitli web siteleri ve programlar aracılığıyla uzantılar arası çevirme yapılabileceğini biliyorum. çoğunlukla türkçe kitaplar okunacak bir cihazda sürekli bunlarla uğraşmaktansa kobo gibi bir cihaz almak mı daha mantıklı olur? kindle'ın 79 ve 119 dolarlık olan modellerinin karşılaştırmalarında gömmüşler hep ucuz olanı çözünürlük düşük, ışığı yok vs diye ancak bu özellikler aradaki fiyat farkına değiyor mu? bir de bir karşılaştırma videosunda anlatan kişi, sözcüğün üzerine basıldığında 79 $'lık olanda "open dictionary" seçeneği olmadığını söylemişti. ama bildiğim kadarıyla kindle'ların hepsine sözlük yüklenebiliyor. sözcüğün üzerine uzun basıp sözlük anlamını görmekten farklı bir şey mi "open dictionary"? aslında cihaz özelliklerine bakınca kindle basic, kobo aura ve kindle paperwhite arasında bir seçim yapmak gerektiğinde .epub pratikliği dışında kobo'ya para vermek yerine bütçeye göre kindle'lardan birini seçmek daha mantıklı geliyor. kobo'ya 499 lira vereceğime kindle'ın türkiye'de satış yapan bir web sitesinin fiyatıyla paperwhite'a 529 lira vermek daha mantıklı görünüyor. sırf dönüştürme mevzusuyla uğraşmamak için 30 liradan kısmak saçma olur gibi geliyor ama çok da param yok yani, sonra şu hale gelmeyelim: https://twitter.com/ozgurugzo/status/857225180984344576 yani bana sorarsanız bütçem kindle basic'ten, gönlüm kindle paperwhite'tan yana ama burada soruyor olduğum üzere sizin tavsiyeleriniz önemli benim için şu noktada. kindle eğilimli görünsem de kobo, calibri ya da başka e-kitap okuyucuların kullanıcıları da görüşlerini bildirirse çok memnun olurum. lütfen yanıtlarınızı eksik etmeyin. sevgiler.

1. (soruya cevap yazmıştım ama siz bambaşka bir şey soruyormuşsunuz, o yüzden o kısmı sildim)

ben nook simple touch 2011 kullanıyorum, eski ve basit bir model (artık satılmıyor). ışığı olmaması hoşuma gidiyor çünkü arkadan aydınlatma beni rahatsız ediyor. gece okumak istersem klipsli okuma ışığı takıyorum kenarına. bazen yanlışlıkla dokununca sayfa değişiyor ama o kadar büyük sorun değil, hemen geri dönebiliyorsunuz zaten. onu sorun edenler abartmış bence. sürekli düğmeye basıp sayfa çevirmek zor oluyor bilakis. türkçe kitaplarda hiç sorun yaşamadım. drm'i kaldırılmış kitaplar olduğundan belki bilmiyorum.

calibre ile çok sayıda kitabı çabucak başka formata dönüştürmek mümkün (pdf hariç; readerlarda pdf düzgün gözükmüyor). çok basit bir işlem.

kobo alırsanız muhakkak sağlam bir kılıf da alın. erkek arkadaşımınki çantasında darbe almış ve bozuldu. tr'de tamir etmiyorlarmış. parası tamamen çöpe gitti. tekrar almak zorunda kaldı. onun haricinde çok memnun. ışıklı modeli var kendisinde. pocket eklentisi var içinde, internette karşılaşıp pocket'a attığı makaleleri haberleri daha sonra kobo'da okuyabiliyor.

kindle ile ilgili durumlara baktım, karmaşıkmış :/ ben olsam bulaşmazdım.

4 haziran 2017 14:47

2. Merhaba (yazar: karmacilt) yanlis bir tabir kullanmisim sanirim. Turkce dil destegi degil de turkce menu demek istedim. Hani ingilizcesi cok iyi olmadigi icin ingilizce menu, ayarlar vs rahatsiz eder mi kendisini diye ama alisir diye dusunuyorum zamanla. Zaten cok kompleks ayarlari yoktur tek bir amaca (kitap okumaya) yonelik olan bir cihazin diye dusunuyorum.

Isikla ilgili konuya deginmeniz cok iyi olmus cunku cihazi zaman zaman ben de kullanacagim ve gozumde isiktan etkilenmeyi de kapsayan bir sorun var. Arka isik uzun sureli kullanimda gozu rahatsiz ediyorsa zaten bir anlami yok. Surekli en kisikta kullanmaktansa arka isik ozelligi olmayani almak daha mantikli. Peki arka isikli olmayan cihaziniz gunesli havada karanlik geliyor mu? Tabii ekran parlakligi en dusukte olan cep telefonu gibi uyuz etmiyordur herhalde gorsellerden gordugum kadariyla ama...

Kindle'in izledigim karsilastirma videolarindan birinde cozunurlugu pdf uzerinden anlatiyorlardi ve bayagi kotu gorunuyordu. Zaten pdf yerine diger formatlar daha cok kullanilacaktir. Bir de cihazinizin ozelliklerine ulasamadim ama 2011 cikisli olmasindan cok yuksek cozunurluklu olmadigini dusundum. Kindle basic'in de cozunurlugu 167 (paperwhite'inki 300). Cozunurlugun cok onemli oldugunu ve cok fark ettigini gormedim (pdf haric) inceleme videolarinda ama bir kullanici olarak siz de yorum yaparsaniz cok iyi olur aslinda. Ozellikle dusuk cozunurlukluyse.

Kobo'yu Türkiye'den almasina ragmen mi tamirini burada yapmadiklarini soylediler? Ne sacmaymis. Bu arada kobo icin de calibro icin de dayaniksiz oldugu yorumlarini okudum. Bir kindle icin saglam diyorlar herhalde.

Nook'a hic bakmamistim yalniz yeni bir marka onerisi duymam iyi oldu. Ozellikle nook tercih etmenizin bir sebebi var miydi ve nereden almistiniz cihazi acaba?

4 haziran 2017 15:09

3. merhaba (yazar: muse), ben yukarıda gittigidiyor'daki kindleturkiye hesabı derken n11'deki demek istemiştim. bunların güvenilir olduğunu nereden duymuştunuz acaba? bahsettiğim mağaza bu: http://www.n11.com/magaza/kindleturkiye anladığım kadarıyla kendi web siteleri de bu: http://www.kindleturkiye.com/

ooo çok iyi yakalamışsınız fiyatı ya. yalnız benim 1-2 ay içinde almam gerektiği için kara cuma indirimlerine denk gelemeyeceğim, bir de gümrük vergileri ne kadar, henüz onu da araştırmadım zaten ama şu n11'de satılandan daha ucuza getirtebileceğimi sanmıyorum.

peki indirim yakalamasaydınız kobo almayı düşünmenizin sebebi neydi?

çok teşekkür ederim deneyimlerinizi paylaştığınız için, çok faydalı oldu.

4 haziran 2017 16:30

4. menüler gerçekten hiç karışık değil, türkçe olmasa da rahatlıkla kullanır bence.

reader'da a4 pdf okumak pek mümkün değil çünkü yazılar kaymadığı için ekranda eksik ya da düzensiz gözükebiliyor. tek bir sayfa tüm ekrana sığmıyor. yani mesela paper okuyamazsınız. bazı kitapların pdfleri okunabilir oluyor bazen ama nadir.

çözünürlük konusunda ben bir sıkıntı yaşamadım. dediğiniz gibi fark etmiyor diye tahmin ediyorum. kitaplar aynen kağıda basılı gibi gözüküyor, gözü yormuyor bu yüzden. ekranı da mat. fontları büyütüp küçülttüğümde de herhangi bir bozulma olmuyor. fotoğrafını koyayım hatta; hafif loş odada şöyle görünüyor ekran https://i.hizliresim.com/pWvmXa.jpg şu https://en.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTm9va19TaW1wbGVfVG91Y2g

bendekini erkek arkadaşım barnes & noble'dan satın almış ve kargoyla gelmiş. eskiden gümrük limiti yüksekti, o yüzden gümrüğe takılmamış. bu model zaten satılmıyor, glow light isimli üst bir modeli var. bendeki kindle'ın 79 dolar olan ışıksız modeli ve kobo'nun da 499 tl olan modeliyle çok çok benzer. kobo almak daha uygun olacaktır muhtemelen sizin için, malum dolar kuru :/

kobo'yu tr'den aldı evet ve tamir olmayacağını söylediler. sırt çantasında bir şekilde darbe almış, nasıl oldu bilmiyoruz açıkçası. dikkatsiz de değildir aslında.

ben arkadan aydınlatmalı ekran sevmediğim için bendeki basit reader ihtiyacımı fazlasıyla görüyor ama siz d&r'a gidip bir kurcalayın bence koboları. elinize alıp karıştırırsanız daha iyi karar verirsiniz boyutlar size uygun mu, ışık illa gerekli mi vs.

4 haziran 2017 16:40

5. loş odada böyleyse gayet iyiymiş, gereksiz abartmışlar alt ışıklandırma özelliğini. ben cihaza takılan lambaları unutmuşum. en kötü ondan alınır ama şu haliyle çok güzel görünüyor. bayıldım ben, güle güle kullanın.

evet dediğiniz gibi özellik olarak da detay olarak da kindle'ın 79 dolarlık modeline benziyor. sanırım paperwhite yerine tercihim 79 dolarlık olan olacak. amazon'dan alabilirsem kargo, gümrük vs dahil n11'dekiyle baş başa olacağını düşünüyorum ama n11'dekinin orijinalliğinden emin olursam gümrükle uğraşmam 20-30 lira için sanırım.

açıkçası kobo'nun tamirini yapamayacaklarını söylemeleri kobo'dan kaçınmama sebep oldu. orijinalliğinden emin olamadığım n11 kindle'ları bile 2 yıl garantili, +100 lira karşılığında da +3 yıl daha garantili. tabii orijinal değilse ayrı falso ama biraz facebook kindle türkiye gruplarında araştıracağım.

nook'a gelince de ona türkiye'de ulaşmam mümkün görünmüyor anladığım kadarıyla. o da amazon ve gümrük yoluyla alınabilecek sanırım.

deneyimleriniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim (yazar: karmacilt). tekrar güle güle kullanın.

4 haziran 2017 16:54

6. oo lilyanhağnım gelmiş.

aaa hiç öyle bir satıcıya rastlamadım galiba ama çok mantıklıymış. muse isimli yazar bir facebook grubu söyledi türkiye'deki kindle'cıların, orada n11'deki kindletürkiye hesabının orijinal ürün sattığını söylemişler. daha gruba kabul edilmedim ama girip bir inceleyeyim. öyleyse süper.

ya en başta da dediğin gibi o zaman. "mevcut olan en düşük modelini alsan bile iş görür" demiştin. sonuçta hedef belli, cihazın bu hedefe yönelik olduğu belli. arka ışıktı, büyük ekrandı derken hiç tutarı gereksiz yere yukarı çıkarmayayım o zaman ben.

zaten kindle kullanıcıları hep attım sattım fırlattım bir şey olmadı diye yazmışlar. ama kız arkadaşım eşyaları biraz hor kullanabiliyor (gerçi elektronik aletleri iyi kullanıyor ama) hani 40 lira verip de buradan almam kap belki ama cihazı aldıktan sonra aliexpress'ten bir kap alırım belki ne olur ne olmaz.

kindle dx'i makale okur gibi görüntü versin diye mi almıştın yoksa pdf'ler iyi göründüğü için mi? o kadar "şeyine" gerek yok herhalde zaten dediğin gibi.

(yazar: lillian)

4 haziran 2017 17:25

7. teşekkür ederim, siz de en kısa zamanda kavuşursunuz umarım ^^

kobo'nun da garantisi vardı 2 yıl ve o süre içindeydi. fakat kullanıcı hatasından bozuldu. tamir masrafına razıydık zaten ama tamir etmiyorlarmış. sadece değiştiriyorlar kullanıcı hatası olmadığı takdirde.

yalnız lillian ne güzel temiz tutmuş, benim nook kedi tüyü içinde. gideyim de temizleyeyim >__<

4 haziran 2017 18:19

8. e kullanıcı hatası olmayanı değiştir, kullanıcı hatalıyı garanti kapsamında bile sallama. bu ne saçma şey. hahaha ben gördüm hemen o sağ kenarın üstündeki kedi tüyünü. cat detected! (yazar: karmacilt)

4 haziran 2017 18:25

9. madem ikinci sayfaya geçtik, belki öğrenebilirsen satıcıyı ve siteyi buraya da yazarsın (yazar: lillian) girip okuyana lazım olabilir.

4 haziran 2017 18:27

10. evet ya ikinizinki de yeni alınmış gibi. zaten biri de çıkıp demedi ki, bilmem kaç yıl önce aldım keşke şunu alsaydım şu modeli daha iyi ya da benim cihazım bozuldu vs (yazar: lillian)

4 haziran 2017 18:57