ergenlikteki erkek kardeşimin davranışları sizce normal mi?

süslüler ergenlikte bir kız bir de erkek kardeşim var. ikisininde de asabiyet var, ama erkek kardeşiminki bana çok aşırı geliyor. kız kardeşim tipik ergen gibi davranıyor, ara sıra olabilecek şeylere sinirleniyor. erkek kardeşim ise sürekli sinirli, sürekli büyüklerine hakaret ediyor ve sürekli bağırıyor. dedemin suratına bile gerizekalı diyor, anneme, babama, bana cahil diyor, normalde aile içinde asla bu tür davranışlar sergilemeyiz ve birbirimize hakaret etmeyiz. kardeşim yürürken ay yoruldum dedi diye ona 'aptal neden yoruluyorsun abartma' falan diye bağırdı mesela. durup dururken böyle saçma sapan şeylere kızıp bağırıyor. sizce terapi almalı mı yoksa normal ergen davranışı mı sergiliyor?

1. bir anda başladıysa yani 1 hafta önce birşey yokken ertesi gün bu hale geldiyse altında bir sebep olabilir. okul yada ters giden ilişki durumu vs. ama ergenlikte sinirlilik ruh hali genelde normaldir. erkekler kızlara göre öfke kontrolünde daha fazla sorun yaşarlar. kendine yada çevreye zarar verme boyutuna ulaşacağını gözlemliyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız.

4 ağustos 2021 14:10

2. dedenin ya da annemin suratına gerizekalı, cahil  dediğinde napıyorsunuz mesela? "şşt oğlum çok ayıp" diyip yüzeysel bir tepki verip geçiştiriyor musunuz? çocuk muhtemelen yaptığı saygısızlıklara karşı ciddi bir yaptırımla karşılaşmadığı için iyice şımarmış, önünü alamaz olmuşsunuz. bu yaptırımlar da ailedekilerin ona mesafeli davranması, harçlığının kesilmesi, tabletine/ telefonuna el konulması, sevdiği oyunu oynamasına ya da diziyi izlemesine izin verilmemesi, arkadaşlarıyla çıkmasına izin verilmemesi  falan gibi şeyler olabilir. kardeşinizin terapiye değil de ciddi bir terbiyeye ihtiyacı var gibi çünkü bu anlattığınız şımarıklık. :(

4 ağustos 2021 14:13

3. A1, aslında hiç şımarık yetiştirilmedi, annem çok disiplindir normalde. Diğer 2 kardeşim asla böyle şeyler yapmaz. Ama artık annem de çocuğun siniriyle baş edemez hale geldi.

4 ağustos 2021 14:16

4. Psikolojik tedavi yardım edebilir ama edemeyen de oldu çevremde annesini dövmeye başladı.

Kardeşimde de benzer sorunları anneme karşı söylemeye başladı annem de evden kovdu. Ama annem hiç gençtir yapar demedi ağır suçlarında Gitti arkadaşlarında kaldı vs. Haliyle kimse çekmedi. Kös kös geri döndü. Biraz konuştuk falan.

Mucizeler yaratmadı ama bir daha öküzlük yapmadı.

Ama evdeki herkes dik durdu. Kötü tarafa da geçebilirdi ama çocuk bir dik başlı durdu mu sizinle yaşarken de o yola gidiyor. Bir bakıyorsun anasını babasını uyuşturucu parası için öldürüp bahçeye gömüyor.

O yüzden bazı şeyleri tölere etmemek gerekiyor bence. Hayat etmeyecektir zaten. Gitsin markette çalışıp kendine hayat kursub

4 ağustos 2021 14:25

5. günde 3 posta döverim böyle kardeşi ben, kusura bakmasın hepimiz ergen olduk da yaşlı insanların yüzüne gerizekalı diye bağırmak nedir ya?

benim kardeşim olacak ve benim tonton dedeme gerizekalı diyecek orada amel defterini kapatırım valla. ergenliğine sığınarak yaptığı şımarık davranışlarının bir açıklaması yok. annenizin ve babanızın sert bir dille uyarmaları ve yaptırım uygulaması lazım.

4 ağustos 2021 14:31

6. Terapiye falan gerek yok. Tam ağzını açtığında, tok karnına Bi posta dayak yazıyorum reçetenize. Ama şöyle iyice güzel bi dayak. Aklı başına gelecektir. Dedeye bile hakaret edilir mi lan? Parçalarım adamı!

4 ağustos 2021 14:56

7. Çekilin ergen öğretmeniyim. Yıllardır. Normal değil. Yardım alırsa hasar almaz. Erkeklerin ergenlikleri daha sert geçiyor evet ama bu derece kontrolsüz olmamalı. İleride daha sağlıklı bir birey olabilmesi için ihmal etmeyin derim.

2 mayıs 2022 23:15

8. Herkes şımarık falan demiş ama altında sizlerin fark etmediği sebepler olabilir. Ben yorumların bir kısmını pardon ama cahilce buldum. Öfkenin altında her zaman başka duygu yatar. Kaygı mı var, korku mu var bunun çözülmesi lazım.

2 mayıs 2022 23:17

9. Süslü muhtemelen ona sunduğunuz hayatı beğenmiyor, öfkesi ondan. Daha havalı olmak istiyor belki.

Bir de evde otorite eksikliği var bana göre. Bu davranışlarınıza biri tepki vermeli. Sert bir şekilde saygılı olma kısmını geçiyorum, birine sırf büyük diye saygı gösterilmez ama her ne olursa olsun, gerizekalı, aptal vs bunlar kimseye kullanmaması gereken sözler. Annenizin disiplinli olduğuna emin misiniz?

2 mayıs 2022 23:22