erkek arkadaşım alevi ve aleviler hakkında hiçbir şey bilmediğimi farkettim. sünniler ve aleviler arasındaki farklar nelerdir ?

hiç alevi yakın arkadaşım falan da olmamıştı. internetten biraz araştırdım ama direk alevi olanlar veya alevi tanıdığı olanlar daha güzel anlatır belki. neleri farklı yapıyorlar nelere karşı farklı inançları var? mesela ölen kişinin arkasından bizden farklı şeyler yaptıklarını duydum. bunun gibi başka örnekler verebilir misiniz?

1. Google diye bir site var duydun mu hiç?

29 mayıs 2020 20:42

2. Anon 1 g.tünü koklamış..

29 mayıs 2020 20:44

3. Anonim 2 insan değilsiniz demedim kültürel farkları sordum. Google diye bir şey olduğunu hatırlatan arkadaş cevap vermemek diye bir seçenek var bildin mi? Yoksa elin beyninden hızlı mı çalışıyor

29 mayıs 2020 20:46

4. Anonim 1 "kız vermek"ten bahseden birini ciddiye alamıyorum kusura bakma. Sorumun ne olduğu belli cevabı olmayan yazmasın ne kadar zor olabilir nefretinizi içinizde tutup yazmamak

29 mayıs 2020 20:48

5. Anon 1 kişi kendinden bilir işi tatlım. Git de kendi çevrene havla

29 mayıs 2020 20:50

6. Anonim 5 teşekkür ederim cevaplarınız için. Sevgilim Erzincanlı ama kökenini bilmiyorum. Söylediğiniz sayfayada bakacağım hemen

29 mayıs 2020 20:53

7. Sevgili soru sahibi, Sorunuza cevap olarak da şunları diyebilirim, ben de Aleviyim ama çok inançlı değiliz. Ölünün arkasından farklı yaptığımız tek şey cemevine gitmek. Öyle çok değişik ritüellerimiz falan yok. Çok dindar Aleviler daha farklı oluyor tabi, bazı aileler özellikle Sünni gelin almayalım diyebiliyor. Sevgilinizin bu konuda tutumu nasıl en iyi siz bilirsiniz. Ama geleneklerine çok bağlı olmayan bir aile ise yaşadınız, aşırı rahat bi hayatınız olur. Genel olarak açık görüşlü ve özgürlüğe saygı duyan insanlar oluyor Aleviler

29 mayıs 2020 20:55

8. Anonim 6 teşekkür ederim. Ailesi açık fikirli insanlar sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Cenaze için şöyle bir farklılık duydum semazen gösterisi gibi bir şey oluyormuş ismini unuttum, kuranı Türkçe okuyorlarmış bizden farklı olarak. Soruyu sorma amacımda buydu aslında internetten genel inançları ile ilgili bilgiler var derine inemedim neyi nasıl aratacağımı bilmediğim için.

29 mayıs 2020 21:02

9. Alevilik kişiden kişiye değişiyor erkek arkadaşına sorman daha mantıklı olur aslında.  Kimisi sahabeye küfrediyor kimisi saygı duyuyor. Kimisi hz Muhammed'i peygamber olarak kabul etmezken kimisi sadece ilk Halife hz Ali olmalıydı diyor. Şia ile benziyor. Bizim ülkemizde Alevilik daha çok kültür ve ırk ile ilgili. Yezid aslında sünnilerde de hakaret olarak kullanılır. Türkiye'de Yezid isminde birini duymazsınız.

29 mayıs 2020 21:12

10. En yakın arkadaşım sivaslı alevi. Ondan gördüklerimi anlatayım biraz. Dedesi ölmüştü cenazesine katılmıştık. Cemevinde tören yapıldı. Alevilikte "dede" kavramı var. Ama yaşlı olması gerekmiyor bu dedenin. Zaten dedelik benim anladığım aileden geçiyor ama bu konuda emin değilim. Neyse dede geldi cemevine dua etti falan bu duaya kadınlar erkekler hep birlikte katılıyorlar. Yine mezarlığa kadınlar da gidiyor. Bizde mesela kadınlar evde olurlardı. Birbirlerine can diye hitap ediyorlar. İşte ölen x canımız diye dua ediyor dede. Amin demiyorlar, bizim gibi avuçlarını kaldırarak dua etmiyorlar. Sağ ellerini kalplerinin üzerine koyarak duaya katılıyorlar ve amin yerine "bismişah Allah Allah" diyorlardı. Sonra arkadaşım Alevilikte kan kardeşlik kavramı olduğundan bahsetmişti ama bu kısmı çok net hatırlamıyorum süslü.

Ben sormuştum sonradan alevi olabilir miyim diye olamıyormuşuz. Dedeye ikrar vermek diye bir şeyden söz etmişti. Bunu da net hatırlamıyorum.

Onun dışında namaz kılmıyorlar, camiye gitmiyorlar ki bunun nedeni de hz alinin camide ölmüş olmasıymış. (gizlinot: Yanlışsa düzeltin lütfen ) ramazan orucu tutmuyorlar. 10 günlük tuttukları muharrem orucu tutuyorlar ki bunu da pek tutan kalmamış gençlerde artık arkadaşım öyle demişti. Ailelerinden sadece anneannesi falan tutuyormuş. Ve ailesi asimile olmak istemedikleri için Alevi olmayan biriyle evlenmesini pek istemiyorlardı arkadaşımın.

29 mayıs 2020 21:17