ev sahibim ne kadar sürede evi boşaltmamı isteyebilir?

süslüler ev sahibimle muhtemelen kira artışı konusunda anlaşamayacağız ne kadar sürede evi boşaltmamı talep edebilir bu konuda kısıtlayıcı bir durum var mı kira inza tarihimiz 15 marttı yani her yıl 15 martta yeni kiraya göre yatırıyordum bu sene istediği zam karşılığında bende evi yaptırmasını talep ettim ama sanırım yeni kirayı ödemek beni zorlayacak, anlaşamazsak ne kadar sürede evi boşaltmalıyım

1. Kac yıllık kiracisisin? Bildiğim kadarıyla 10 yilda şartsız, 2 kira odememede, bir de o şehirde kendi kalacak yeri yoksa veya ailesinden birinin kalacağı gerekçesiyle gibi şartlarla. Hukuk kiracının yanında. Zor çıkarır. Kirani tefe tufeye göre artırıp teklif et, biraz üstü de olsa kabul et ve devam et bence.

12 mart 2022 22:44

2. Eğer belirli süreli bir kira sözleşmesi(sözleşmenizin bitiş süresi sözleşme içerisinde belirlenmişse) ise belirli sürenin bitiminden 15 gün mnce size bir ihtar yollayarak evden çıkmanızı talep edebilir. Sizde bu 15 gün önce gönderme süresi geçmiş(bugünün tarihiyle 15 martı baz aldım) ev sahibinize geçmiş olsun:)

belirli süreli sözleşme, süre bitiminde yenilenmemişse veya sözleşmeden cayılmadıysa belirsiz süreli sözleşmeye döner. Belirsiz süreli sözleşmede aksi kararlaştırılmadıysa her yıl bir senelik uzamış olur. Sizin tahliyenizi isteyebilmesi için 10 senenin dolması gerekir.

İstisna olarak eğer kira sözleşmesi ile birlilte tahliye taahhütnamesi imzaladıysanız belirlenen sürede tahliye etmeniz gerekir. İmzaladığınız belgeleri ve maddeleri bir kontrol edin süslü.

Bu kiranın artışında anlaşamama durumunda ev sahibi kira tespit davası açabilir. Davayla birlikte yasal azami zam oranının üzerine çıkılabilmesi mğmkün. Bu da beş yıl ve üzerinde geçerli oluyor genelde. Dava açılabilmesi için bazı şartlar var.

12 mart 2022 22:52

3. a3, hatalı bilgi veriyorsun. a1 genel olarak doğru yalnızca kira sözleşmesi ile imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. o şekilde de çıkaramaz. :) tefe tüfe oranında max artışı yapın geçin derim yeniden kiraya çıkmak çok daha maliyetli olacaktır.

13 mart 2022 00:09

4. pardon a1 değil a2 diyecektim

13 mart 2022 00:10

5. 6. Yılım, mevcut kiram şuan aynı sitede ki evlerin yarısı sayılabilecek tutarda denebilir yani 2300-2500 ken benimki 1200. Her yıl zam zamanı 50-100 tl dahi olsa pazarlıl yapıp indirim yapıyordum ama bu sene kesinlikle kabul etmiyorlar. Kiramı düzenli gününde mutlaka havale yapıyorum. Bu durumda yorumlrınızı nerak ettim sanırım çıkartır mı?

13 mart 2022 00:11

6. Emsal kira açabilir dava açıp. Bence 2000de anlaşmaya çalışın. Taşınma, emlakçı vs daha pahalı olacaktır sizin için.

13 mart 2022 00:13

7. Peki zam oranı 2021 ortalamayı mı yoksa şubat 2022 oranlarını mı esas almalıyım? Artış oranlarını bilen biri yazabilir mi süslüler

13 mart 2022 00:17

8. Mart ayına göre hesaplayınca %25 diyor. O da 1500 falan eder. Ama hiç gerçekçi bir oran değil. Bence 2000den aşağı vermemelisiniz. Emsal kiralar 2500 ise minimum o fiyata ikna edebilirsiniz diye düşünüyorum. Yoksa iş inatlaşmaya davaya vs giderse işiniz zor.

13 mart 2022 00:57

9. Süslü tefe tüfeye göre zammınızı yapıp geçin; sizi çıkaramaz ev sahibi. Dava da açamaz.

13 mart 2022 01:53

10. Anonim 8 gercekten mi dayanak bi kanun var mı konusurken elimin sağlam olması lazım

13 mart 2022 02:00