fonksiyonun türevsiz olduğu noktalar?

merhaba. eğer yardımcı olmak isteyen olursa bir şey sormak istiyorum. bir soruyu yanlış yaptığımı düşünüyorum. x+1/xkare-2x-1 fonksiyonunun türevsiz olduğu noktaların apsisleri toplamı isteniyor. fakat paydamız çarpanlara ayrılmadığı için paydadaki ifadeyi (x-1)(x-1)-2 diye yazdım. yani paydanın sıfır olduğu yer x=1 noktası. bu cevap doğru mu? yoksa türevsiz noktaların apsisler toplamı paydadaki xkare-2x-1'in kökler toplamı mı? eğer doğruysa, hani türevsiz noktaların apsisleri toplamı isteniyor, öyleyse cevap 1+1 ama x=1 zaten bir nokta belirtmiyor mu yani ikisi aynı nokta değil mi... araştırdım fakat kafam karıştı eğer okuyan biri varsa çok teşekkür ederimmm.

1. merhabalar, türevsiz olduğu nokta paydanın 0 olması demek. x=1 noktasında payda 0 olmuyor. alttaki denklemin kökler toplamından bulmamız lazım diye biliyorum. yani -b/a kökler toplamını verdiği için. 2/1'den cevap 2 olmalı. yani cevap 2 ama 1+1 şeklinde 2 değil. umarım anlatabilmişimdir :)

3 haziran 2018 23:03

2. cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. (yazar: beyzaaaa) evet 1 sıfır yapmıyor, çarpanlara ayırma yöntemiyle paydanın sıfır olmadığını gördüğüm için kökler toplamından mı yapmalıyım diye sormaya çalışmıştım aslında. (yazar: scofield) teşekkür ederimm ben de öyle düşünmüştüm demek ki öyleymiş kalpkalp

3 haziran 2018 23:08

3. Yanlış bilgi vermeyeyim daha iyi yardımcı olanlar olacaktır muhakkak, 1+kök2 ve 1-kök2  türevsiz olduğu noktalar oluyor, -b+ kök delta bölü 2a'dan. on yıl oldu formül böyleydi sanıyorum.

3 haziran 2018 23:39

4. (yazar: Madraper) evet tam da oyle yapiliyor dogru bilgi, tesekkurler yanit icinn

3 haziran 2018 23:44

5. Yani apsisler toplamini sordugu icin -b/2adan yapiliyorr (yazar: Madraper)

3 haziran 2018 23:46