açılın bildiğim yerden soru geldi (gizlinot: şaka bir yana)
süslü, ben de fde mezunuyum, meslek lisesinde okudum ama hep ünide dil okumak istiyordum, ailem memlekette oku diye tutturunca özel vb. yerlerde ing. öğrt, ide tutmasına rağmen ben paü-fde yazdım nasılsa ingilizce biliyorum, fransızca da öğrenmiş olurum, çift dille mezun olurum süper olur diyordum
aslında sizin düşünüceniz gayet doğru ve mantıklı olan bu, ancak türkiye şartlarında malesef bir fde mezununun kendi işini yapabilecek şartları bulması neredeyse imkansız
yok akademisyenlik, dış işleri, elçilikler, fransız kültür vb. böyle yerlerde çalışabilmeniz için varınızı yokunuzu fransızcaya harcamanız, dili ve kültürü hatmetmeniz ve maddi manevi desteklenmeniz gerek aksi halde fransızcayla ilgili hak ettiğiniz işi çok zor bulursunuz
puanınınz yetiyorsa kedinlikle ingilizce öğretmenliğini yazmanızı tavsiye ederim, son sene biraz kpss kasar hemen atanırsınız, fransızca vb öğretmenliklerden 2-3 kişi atanıyor malesef
paü'de okurken fransızcadan sınava girip ben de hacettepe-fde kazanmıştım (gizlinot: ülkemizde kaç kişi fransızca sınavına giriyor ki zaten) maddi imkansızlıklar yıl kaybı vb çok gözümü korkuttuğu için kendi okuluma devam ettim
hacettepe gibi bir yerde fransızca okumak, hayatında başına gelebilecek en güzel şeylerden biri olurdu lakin türkiye'de yaşıyoruz 1. eğer okulun puanlama sistemini ortalama hesaplamasını vb gibi sistemleri çözemez, biraz da okulu savsaklarsan nut topu gibi bir yılı okulda net uzatırsın 2. şükür mezun oldum diye şevkle kepi attığın andan itibaren artık nitelikli ve aşırı kültürlü bir işsizsindir (gizlinot: %95 fde mezunununun kaçınılmaz kaderi)
tabii yine ülke şartlarına rağmen bu bölümlerden mezun olup, çok güzel çalışma imkanlarına sahip olanlar da var, ancak dediğim gibi çook ama çook çalışıp üstüne maddi ve manevi çok desteğin olması gerekiyor aksi halde işiniz gerçekten zor
benim size tavsiyem, dili öğretmeyi mi yoksa dili her bakımdan öğrenmeyi mi istiyorsunuz, öğretmenliği hiç bişey olamazsam dil biliyorum öğretmen olurum diye görürseniz hiç düşünmeyin, dile çok ilginiz varsa hiç yılmayacağınızı düşünüyorsanız kesinlikle ide, karşılaştırmalı edb. gibi bölümleri yazın derim, yanına ek olarak okulda herhangi bir batı dilinin dersini de alabilirsiniz, ingilizceden yürümeniz size tavsiyemdir
bir de fde okurken ide'den çift anadal yapmak masal gibi bir şeydir, bölümün en çalışkan öğrencileri denediler ve başaramadılar, ilk vizelerden sonra çift anadalı bırakmışlardı, çünkü inanılmaz kafa ve zaman alan bir şey, ancak fransada doğup ingilterede falan büyüdüyseniz rahat yapılabilecek bir şey