hangi yemekleri yapıp dolapta-buzlukta 1 hafta saklayabilirim?

pazartesi günü yeni bir işe başlıyorum ve haftada 6 gün çalışacağım. çalıştığım yerde yemek çıkmıyor ve yakınında yemek yenecek yer de yok (zaten olsa da kapalı). mevcut çalışanlar bir yerden paket olarak söylüyormuş ama veganım ve genellikle glutensiz besleniyorum. o nedenle standart paket servisler bana pek uygun gelmiyor. normalde genel olarak bol sebze, baklagil, mezeler ve pilav tarzı şeylerle besleniyorum ama pişirdikten sonra max 2 gün içinde tüketiyorum. önden sebzeleri fırınlasam, pilavı yapsam vs meal prep tarzı tek öğünlük bölsem, hiç ısıtmadan dolapta tutsam dayanır mı? ya da mesela sebzeleri pişirip, baklagilleri haşlayıp yine porsiyonlara bölüp dondursam, götürmeden önce çıkarsam sizce sorun olur mu? daha önce 2 kere gıda zehirlenmesi geçirdim, midem hassas ve ailem hiçbir yemeği dondurmaz, 2 günde bitmediyse dökerdi. o yüzden konuda çok bilgisizim...

1. Valla annem pilavı bile koyuyo artınca derin dondurucuya. Ben çorba koydum, kurufasulye gibi bakliyat yemekleri koydum. et ürünlerini çiğ koy. Mesela köfteyi yoğur, porsiyonlara böl öyle koy, akşamdan pişir, ertesi gün işe götür. Yani hemen Her şey girer süslü, yeter ki çözüldükten sonra 2 gün içinde tüket.

26 şubat 2021 14:09

2. vegan olduğum için et yemiyorum :) baklagilleri haşlayıp ben de koyuyorum ama asıl sebzeleri ve pilav tarzı şeyleri koyabilir miyim diye meraktayım. olmadı sebzeleri yıkayıp doğrayıp pişirmeden koyup geceden pişirebilirim birkaç günde bir...

26 şubat 2021 14:11

3. süslü, dondurup çıkarıp yemek değil de; mesela bizde annem nohutları mercimekleri yani kurubaklagilleri hep haşlar, sonra onları yemeklik böler dondurur. sonra akşam yemeğe yarım saat kala, hemen bir tencereye birkaç kapya, biber, soğan vs koyup o dondurduğu kurubaklagili de açılmasını beklemeden döker, iki çevirir ve yemek hazır olur. her akşam yapamazsın elbette ama 2 öğünlük veya 3 öğünlük olarak porsiyonlarsan 2-3 günde bir yaparsın.

zeytinyağlı da yapabilirsin. barbunya, pırasa... bunlar dolapta bir hafta durur rahat. zaten ısıtılmıyorlar.

aynı şekilde akşamdan sandviç hazırlayıp sabah çantana atıp götürebilirsin.

biz kardeşimle birlikte diyet yaptığımız için, annem kocaman bir kaba karışık salata yapıyor ama baharat koymuyor, yani tuzsuz yağsız, sadece silimlenmiş kıvırcık, domates, salatalık, kapya vs. ağzını sıkıca kapatıyoruz, 2 gün durabiliyor dolapta. bir kaba koyar götürürsün. biz içine peynir falan da atıyoruz götürmeden önce ama vegan muadilini bilemiyorum.

bu arada, şu arada annem son zamanlarda köfteleri de yarı pişecek şekilde kızartıp, dondurucuya atıp, yiyeceğimiz zaman çıkarıp yağsız tavada ısıtarak yapmaya başladı. 20 dk yerine 10 dk.da hazır oluyor böylece. sen vegansın ama vegan etleri (adını bilmiyorum et muadili köfteler oluyor ya sen daha iyi bilirsin) bu şekilde yarım pişirip dondurursan bir ısıtmana bakar. zamandan tasarruf.

26 şubat 2021 14:14

4. yemegi yaptiktan sonra dondurunca lezzetinin kactigini dusunuyorum acikcasi.

onun yerine nohut haslayip buzluga atabilirsin mesela, onu cikarinca hizlica nohut yemegi yapilabilir. soganlari da dograyip buzluga atabilirsin mesela.

bunlarin haricinde pismis sulu yemekler icin kavanoza sicak sicak koyup vakumlayabilirsin. corba falan koyabilirsin mesela. hatta yemek termosu ile ise de goturebilirsin. boyle yapinca buzluga atmana gerek kalmaz ve baya sure dayaniyor.

26 şubat 2021 15:14

5. Bende sıcak kavanozlama demeye gelmiştim annemde ben bildim bileli öyle yapar. Pazardan bütün yemekler o haftalık pişirilir 1 litrelik kavanozlara sıcak koyup kapatır ama şuna dikkat etmelisin kapakları kapatmadan suda 3-4 dk kaynatıp steril etmelisin. Daha sonra iç kısmına hiçbirşey değmeden direkt kapatmalısın

26 şubat 2021 19:07

6. yemekler soğutucu kısmında o kadar süre dayanmaz, yemekler max 3. gün bozuluyor. dondurucuya atmanız lazım. çoğu süslünün dediği gibi bakliyatları haşlayıp, sebzeleri şoklayıp dondurucuya atabilirsiniz.

27 şubat 2021 01:02