iş görüşmesinde geçen entresan olay?

uzun zamandır işsizim dün başvurduğum ve gönlümden de çok istediğim bir yer iş görüşmesi bugüne randevu verdi. yalnız iş yeri fabrika şehir dışı bir organize sanayide olmasına rağmen şartlarımı zorlayarak gittim.. ilandaki bütün özelliklere birebir uyduğum için açıkçası biraz rahattım.. neyse insan kaynakları,departman yöneticisi ve patronla beraber mülakata girdim.. mülakat daha başlar başlamaz departman görevlisi bir önceki ayrıldığım iş yerinin patronun ismini söyleyerek orda çalışmışsınız dedi.. bende “evet, tanıyor musunuz ben kendisini çok severim”dedim. sonra patron ve insan kaynakları klasik sorular sordular ama patron topu insan kaynaklarına ve departman yöneticisine attı sizler pozisyonu daha iyi biliyorsunuz diye.. neyse departman yöneticisi sorular sormaya başladı ama arkadaşlar nasıl anlatsam bilmiyorum hiç tanımadığım bir adam resmen benim üzerime oynamaya çalıştı.. bu programları biliyor musunuz diyo mesela evet diyorum hepsini biliyorum.. ama bunları da bilmen lazım diyo( iş tanımında olmayan bir şeyden bahsediyor) bilmiyorum ama öğrenirim diyorum sonra diyor ki gerek yok diyor sonra kendi kendine öğreniceksin diyor.. ne demek istediğini ne yapmak istediğini zerre anlamadım 10 yıllık iş kariyerim var bi mülakatta bu kadar sinirlendiğimi hatırlamıyorum.. sonra biz gece 12-1 lere kadar çalışıyoruz yapabilecek misin diyor mesela gerekli zamanlarda kalırım diyorum ordan patron atlıyor 12 lere kadar değil ama bazı zamanlar bir iki saat geç çıkabiliyoruz diyo bu da mesainize yansıyor diyo bende kabul ediyorum.. neyse çok uzattım mülakatta devamlı departman yöneticisi çok yoğun olduğundan bahsedip durdu bende dedim ki kaç tedarikçi firma ile çalışıyorsunuz ki dedim bunu soran sen misin? mülakat boyunca bunu neden sordunuz diyip durdu.. patron ve insan kaynakları benim tarafımdayken aynı soruyu sorunca patron en sonunda iş yükünden mi kaçıyorsunuz yapmayın mülakatta bu söylenmez dedi kalakaldım.. dedim ki ben kendim için değil beyfendi için diyorum bu kadar anlattığına göre çok yoğun olması gerekiyor dedim.. yoksa benim nasıl iş yüklerinde çalıştığım cvimde yazıyor dedim ama inanılmaz gerildim..sonuç iyibariyle mülakattı el sıkarak ayrıldım.. ben ve insan kaynakları oda dan çıkarken patron ve yönetici içerideydiler ve ne konuştukları ortada.. insan kaynakları kadın ben sizi gideceğiniz yere bırakayım dedi şehir dışı yer olduğu için arabada genel bir sohbet ettik inerken “belki görüşürüz” dedi ama görüşmeyeceğimiz ortada.. benim sorum şu arkadaşlar, bir mülakata insan gardını alıp neden girer bilmiyorum başından böyle bir mülakat geçen oldu mu? madem zaten şartlarım ne kadar iyi olursa olsun beni eleyecektiniz neden taa şehir dışına görüşmeye çağrıyorsunuz ? bir de patron ve insan kaynaklarını tenzii ediyorum onlar mülakatta kesinlikle ön yargılı falan değillerdi ne yaptıysa o departman sorumlusu yaptı.. acaba daha önceki iş yerimdeki patronumu tanıdığı için mi diyorum ama o önceki iş yerimdende kendim ayrıldım büyük bir problem yaşamadık?  çok uzun ve karışık anlatmışım kusura bakmayın ama çok güzel bir iş fırsatı dengesizin biri istediği için resmen kaçırdığım için içimi döktüm..

1. stres mülakatı geçirmişsiniz, bazen adayın sabır ve dayanıklılığını ölçmek için bunu yapabiliyorlar

21 kasım 2019 20:07

2. Daha önce stress mülakatlarına girdim süslüm bu öyle bir şey değildi keşke olsaydı.. çünkü mülakatın sonunda patron sinirlendi.. bu gözle görülecek bir şeydi.. stress mülakatında patron neden sinirlensin ki?.

21 kasım 2019 20:21

3. kendi tanıdığı birini işe almak istiyordur belki süslü. yapıyorlar çünkü bunu.

21 kasım 2019 20:28

4. Suslu yanlis anlamayin ama buraya yazdiginiz gibi konustuysaniz iyi yonetememissiniz sureci. Mesela daha once surda calismissiniz dediginde evet x sene calistim gibi kisa ve oz bir cevap verip gecebilirdiniz. Patronu sevip sevmemeniz konu disi. Sonra isyerleri yogunluk olayini abartmayi cok sever bunu bir kac kez soylemeleri hem biraz kendilerini ovmek hem de yarin bir gun mesai olursa biz bastan boyle anlasmistik diyebilmek. Orada kac tedarikciniz var sorusu cok yanlis olmus. Icinizden soylemeniz gereken seyi disa vurmussunuz. Sonucta kendiniz de soyluyorsunuz isi cepte gorup fazla kendine guvenli gittiyseniz gicik olmus olabilir adam. Belki de zaten en bastan beri aklinda biri var yada sizin cv'nizi gormedi bile belki ilk defa orada goruyor ve calisacak olan kendisi oldugu icin size isinamadi. Her ne kadar sahane bir cv'niz olsa da ekibe alacaginiz insanin ortama uyumu da onemli. Yanlis anlamayin disaridan bir goz olarak bakiyorum bir dahaki gorusmelerinizde belki isinize yarar.

21 kasım 2019 20:45

5. Anonim 4 ailemin kesinlikle düşüncesi o yönde belli ki kendi tanıdığını alacak açık arayıp ordan yürümeye çalışmış sende işe yaramayınca patrona oynamış ve başarmış dediler benim anlamadığım patron ve insan kaynakları nasıl anlamadı şaşıyorum..

Anonim 5 inanın yalnız değilsiniz bugün bende orayı terk etmek istedim.. şehir dışında bir yer olmasaydı basardım tekmeyi giderdim o derece sinirlendim resmen insanların umutlarıyla oynuyorlar..

21 kasım 2019 20:47

6. Anonim 6 kesinlikle kırgınlığım yok yazınıza buraya yazıyorum ki farklı bakış açılarından değerlendirme yapayım.. ama şöyle bi açıklama yapayım tedarikçi olayı benim işim içinde önemli sormak istediğiniz soru var mı diye sorduklarında sordum ben bunu.. şirketin atıyorum nekadar ciro yaptığı gibi gizli bi soru sormuyorum ki.. kendi alanım zaten.. ben sorduktan cevap verildi geçirildi ama sonra neden bunu sordunuz bunu mu merak ettiniz yok şöyle mi yok böyle mi diyip ordan yürümeye çalıştı ki patronun ilgisini ordan çekti.  O konuda bir yanlış yaptığımı sanmıyorum ama şu elektrik alma konusuna katılıyorum.. ekibine güçlü biri değil daha çok ezicek daha çok çalıştıracak kişi çalıştırma yönünde oluyorlar keşke profesyonel olsaydı da bu kadar belli etmeseydi çalışmak istemediğini belliki kendisi bu konuda yetkinliği ve başarıyı yakalayamamış..

21 kasım 2019 20:54

7. Öncelikle geçmiş olsun süslü, inşallah daha iyi yerler olur. Anonim 4 +1

Siz özgeçmişinizi nasıl ulaştırdınız mesela maille ya da internet üzerinden başvuru yaptıysanız insan kaynakları uzmanı sizinle görüşmek istemiştir, birim amiri ya da ner kimse durun çağırmayın diyemeyeceği için mülakata çağrılmışsınız. Ancak bence asıl hata insan kaynakları uzmanı ve patrona.

Birim amiri iş ile alakalı olarak neyi bilip bilmediğinizi sorup çıkarılmalıydı görüşmeden.

21 kasım 2019 22:09

8. Anonim 7 internet üzerinden başvurdum.. masaya oturduğumda üçününde önünde cvim vardı yani insan kaynakları önceden çıkarıp vermiş cv.. hatta cv üzerinde yazılar vardı yani önceden bakıp notlar almışlar.. ve daha önce dediğim gibi bütün özellikler tutunca insan kaynaklarına bi bahane bulamadı bence departman yöneticisi ama sizinle kesinlikle aynı düşüncedeyim patron ve ik üstüme nasıl gelindiğinin farkındaydı ama adamın oyuna geldiler resmen.. walla o adam bu kadar bilenip de neden geldi bilmiyorum önceki firmamdaki patronu tanıyormuş ya referans için arayıp ondan saçma sapan bi bilgi aldı patrona söyleyemediği için de böyle bi yol denedi .. aklıma hiç bir şey gelmiyor ama insanların umutlarıyla oynadıklar için çok üzgünüm..

21 kasım 2019 22:19

9. süslüm geçmiş olsun öncelikle benim de başıma geldi çok yakın bir zamanda. kalitesiz insanlara rastgelmişsiniz. böyle davranmalarının nedeni sizin bir hatanız eksikliğiniz değil. onlar mülakata kurulup gelmişler. ya başkasını alacaklar, ya sizi doğrudan rakip gördüler kendilerine...yine de onlara bu hakkı veremez ama böyle durumlarda insanları aşağılıyorlar. kendince kıytırık bir makam mevki sahibi olmuş insanlarımızın neredeyse hepsi ego tatmini yapmaya bayılıyorlar başkaları üzerinde. hiç takmayın kafanıza, yolunuz açık olsun.

21 kasım 2019 22:36

10. Ben daha önce böyle bir görüşme geçirdim. 3 kişi girdiler, teknik yönetici her lafı ağzıma tıkadı. “3 sayfa cv yazmışsın, boş bana anlatma” gibi şeyler söyledi. İşimden yeterince tatmin olmadığım için yeni iş aradığımı söyledim, ne bekliyosun daha fazla, biz sana daha iyisini veremeyiz dedi. Nasıl lafı döndüreceğimi adamı nasıl sakinlestireceğimi şaşırmıştım. 3 görüşmem oldu, 2 tanesine o da katıldı kabus gibiydi. Kabul aldığımı ilk belli eden o oldu. Son görüşmede geldi elimi sıktı, “x konusuna daha çok çalışacağız seninle” dedi içten bir biçimde. Meğerse kötü polismiş ama cılkını çıkarmıştı, hatta direktör “ şu an ik burda olsaydı bu görüşme bu hali almazdı kusura bakma” demişti. Ama ben süreçte hep alttan alıp kendimi ifade etmeye çalıştım. Bence bu konuya biraz eğilmeniz gerek. Yöneticiler de Türk ve ne yazık ki bu tip şeylerde o kadar deneyimsizler ki onlar da beceremiyor bu stres mülakatını. Olan yine bizlere oluyor. Elinizden geldiğince bıkmadan bunalmadan tane tane kendinizi söylemek istediğinizi açıklamaya çalışın, iletişimi kapatmayın. Başarılar.

21 kasım 2019 22:55