istanbuldan eskişehir’e taşınmak hakkında?

selamlar süslüler. eşimle istanbul’dan eskişehir’e taşınmayı düşünüyoruz 1-2 sene içerisinde. şehrin kalabalığı, yoruculuğu, deprem gibi nedenlerle. özellikle eskişehir’de yaşayan ve yaşamış süslülerden öneriler gelirse çok sevinirim. şu bölgelerde ev bakın, şuna dikkat edin gibi. şehre yine bizim gibi istanbul’dan taşınan arkadaşlarımızı ziyarete bir  kere gittik ve vurulduk diyebilirim. ama tabi yaşamadan bilinmiyor :)

1. bütçe? ben sümerde yaşamak isterdim

6 mayıs 2024 16:00

2. 15 yıldır istanbul'da yaşayan eskişehirliyim. çok gezmeyi tozmayı seven insansanız epey sıkılırsınız benden söylemesi. vakit geçirilebilen belli başlı alanlar var o kadar. yok eşimle evde takılıyoruz arada parka çıkarız derseniz okay. deprem açısından sıkıntı yok, 99 yılında sadecce bir bina yıkılmıştı o da en alt katın kolonlarını kestikleri için. ne iş yaptığınız da önemi, özel sektörde kolay kolay iş bulamazsınız kısıtlı o imkanları. şehri seviyorum ama kendi adıma istanbul'dan sonra asla yaşayamazdım, ancak haftasonu gezmesi olabilirdi.

6 mayıs 2024 16:01

3. biz istanbuldan eskişehire taşındık 1 sene olacak bu yaz. objektif şekilde fikirlerimi paylaşayım.

arabamız olmadığı için ulaşım kolaylığı ve istanbula kıyasla toplu taşımanın sakin olması buranın en büyük artısı. merkez kavramı olması her yere yürünebilirlik çarşıya inince her işini halledebilmek güzel.

ama o kadar çok eksisi var ki. her şey öğrenciler için yapılmış kaliteli güzel konseptli mekan çok az mekanda aldığın hizmet de istanbula kıyasla kötü. gidilecek yerler belli, bir süre sonra bayıyor. zaten nereye gitsen ergen kaynıyor. yaşlı nüfusu da çok fazla. orta yaş insanlar nerde takılıyorlar ne yapıyorlar bilmiyorum eğlence sektörü tamamen üniversite öğrencileri tarafından domine ediliyor. alışveriş için seçenekler çok kısıtlı istanbulda bulduğunun onda birini bulursan şanslısın. adamlarda çorap bile maksimum 5 çeşit... bilindik zincir mağazalara gelen ürünler de kısıtlı ve hemen yiyip bitiriyorlar. her yer köpek kaynıyor sabaha kadar bas bas bağırıyorlar köpek sesinden yazın uyunmuyor. yani önemsiyor musunuz bilmiyorum ama benim şaşırdığım bir şey istanbulda yaşadığım yerlerde yaz aylarında hep böcek ilaçlaması yapılırdı hiç sivrisinek derdi çektiğimi hatırlamıyorum burda öyle bir şey yok eşşşşek kadar sivrisinekler bir türlü rahat vermiyorlar. aklıma ilk gelenler bunlar. ben 26 yaşında çalışan bir genç yetişkin olarak burayı sevmedim. hayat kolay ama sıkıcı. alternatif bulamıyorum istanbulun kalabalığı kaosu mülteci derdi çok yorucu. sanırım 1 sene daha buradayım ama sonra başka bir çare bakacağım

6 mayıs 2024 16:13

4. Eskişehirli olarak yukarıda yazılanlara katılıyorum. Öğrenci şehri diye ün yaptığı kadar var. Öğrenciyseniz gayet keyifli ama benim gibi 30+ çalışansanız boğabilir. Her yer ama her yer ergen liseli ya da üniversiteli öğrencilerle dolu. Avm de vakit geçirmeyi seviyorsanız devasa avm ler yok bir iki tane küçük çapta var.Butik tarzı mağazalar var ama zincir mağazalar olsun derseniz bazıları yok olanlara da dedikleri gibi kısıtlı ürün gelir ve biter. Yemek yenilen mekanlar eğlenilen mekanlar kafeler vs hep öğrencilere yönelik. Sonra şehir küçük. Metrekareye düşen insan sayısı fazla olduğundan kalabalık denebilir. Toplu taşıma İstanbul'a kıyasla rahat fakat bir süre burada yaşarsanız oda kalabalık gelmeye başlıyor. Doğal güzellik arayan biriyseniz dağ bayır şelale  orman görmek istiyorum derseniz o seçenekler pek yok. İç Anadolu bozkırı işte. Ama mahalle parkları olur derseniz bakımlı güzel parkları var. Yani şehir konseptli bir hayat istiyorsanız ve sürekli ergen yapılı gençlerle bir arada olmak sorun değilse yaşanabilir.

6 mayıs 2024 16:22

5. İstanbul'dan Eskisehir'e tasınmıs biri olarak bu sene deprem korkuma ragmen İstanbul'a geri dönüyorum. 3 sene gecirdim Eskisehir'de. Dönmek istememin en büyük sebebi şehrin sadece öğrenciye ve yaslıya göre düzenlenmis olması ve yapacak bir sey bir süre sonra bulamamak. Anonim 3 cok güzel acıklamıs, hepsine katılıyorum. Bunun yanı sıra benim Eskisehir halkıyla deneyimimin pek de pozitif olmayısı. Hep modern sehir diye lanse ediliyor buna asla katılmıyorum. Belki bir kac semtinde modern Eskisehir'liler vardır. Perspektifleri cok dar, yeniye adapte olamıyorlar ve bence cogu bagnaz. Eskişehir'de dışarıda yemek İstanbul'dan gelen biri icin keyiften cok keyifsizliğe dönüşüyor. Güzel bir mutfak yok. Ben Eskisehir'deki belediyeciligi de begenmiyorum. Sinek sorunu gerçekten fazla ilaçlama yapıyorlar arada ama gün ortasında insanların yüzüne yüzüne sıkıyorlar:) depremden sonra inanılmaz göc aldı Eskisehir ve kalabalıklaştı. Kaldırımda yürümek zorlaştı resmen. Travmaylar bu kalabalıgı kaldırmıyor, iş çıkış saatinde binemediğim zamanlar bile oluyor. Bu sene kiralar da uçtu. Ben artık yasanabilir bir yer olduğunu dusunmuyorum özellikle 25-40 yas arası icin.

6 mayıs 2024 16:29

6. İlla da yasamak isterseniz yaşanabilir mahalleler: sümer ve visnelik bence.

6 mayıs 2024 16:31

7. yorumlara üzüldüm ben de istanbuldan gitmek isteyen biri olarak... buradaki konforu hiçbir yerde bulamayacağız galiba. her şey elimizin altında ama tam anlamıyla tadını da çıkaramıyoruz ki... bir de deprem beklentisi... ss soru için sana, cevaplar için de süslülere teşekkürler 🙏🏽

6 mayıs 2024 16:40

8. doğma.büyüme ankarali, kütüğü eskisehirli son 15 yıldır istanbul'da olan biriyim. alışveriş çeşitliliğini istanbul dışında bir yerde bulmanız zor. belki antalya'nın lüks avmlerinde.. ankara bile çok sıkıntı alışveriş yönünden.

eskişehir için merkeze yakın yerlerden ev baķın derim. batıkent fln lüks ama toplu tasıma sıkınti sehir merkezinde arabayı park edecek yer bulmak zor. zaten tragik de sıkınti, o yüzden kızıltoprak civarı yürüme mesafesinde ev diyorum.

6 mayıs 2024 17:18

9. Ben ankara'da okudum. Kuzenim eskişehir'de okudu. Sık sık gider yanında kalırdım. O zaman güzel gelirdi. Hala sık sık eskişehir'e gider gezerim bu arada. gidip gezmek için çok güzel bir şehir, hem de cidden özlüyorum uzun süre görmezsem.

Kuzenimle ikimiz de işe girdiğimizde eski günlerin hatrına gidip 1 hafta kalalım dedik ve 3. Günden sonra sıkılmaya başladık. Çünkü eskişehir'i eğlenceli yapan arkadaşlar ve ortammış. Bu yüzden günübirlik gidip geliyorum ben. hayatım boyunca eskişehir'de yaşamak istemem. Hele de İstanbul'da yaşamaya alışmış biri için çok zor olur bence.

6 mayıs 2024 17:18

10. Ben de aynı şeyleri demeye geldim. Öğrenciyseniz seversiniz ama çalışıyorsanız çok sıkıcı bir şehir. Yapılacak aktivite çok sınırlı. Merkezde hiçbir yerde otopark yok, çoğu cafe öğrencilere hitap eden ucuz cafelerden. Bir yemek yemek isteseniz birkaç güzel yer var kalanı donas tarzı yerler. Özellikle son yıllarda her yerde bir kaos hakim, çünkü çok kalabalıklaştı özellikle depremle birlikte. Sinekler ve şeker fabrikası kokusu da cabası. Yani kısaca hiç reklamı yapıldığı gibi bir yer değilmiş, yaşayarak öğrendim.

6 mayıs 2024 18:24