kızımın akran zorbalığına maruz kalması hakkında fikir istiyorum?

kızlar merhaba. 3,5 yaşında bir kızım var. bu yıl kreşe başladı ancak kreş askeriyenin içinde. askeri personel çocuğu olmayanlar da kayıt olabiliyor. sorun şu ki sınıftaki çocuklar lojmandan arkadaş ve kızıma arkadaşlarından iki tanesi 1 haftadır ‘senin burda işin yok, bu okuldan değilsin evine git’ diyorlarmış. yine aynı arkadaşları ‘camdan seni hayaletler seyrediyor’ diye korkuttuğu için ciddi şekilde cama bakamamaya başladı. ben bugün öğrendim, öğretmeniyle ancak 2 gün sonra konuşacağım. arkadaşlarına böyle durumlarda nasıl karşılık vermesi gerektiğini nasıl anlatacağımı bilemedim. aileden böyle şeyleri duymaları yüksek ihtimal, okuldan alıp sorunlardan da bu şekilde kaçabileceğini öğretmek istemiyorum çünkü başka okulda da olabilir. daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadığım için kendini nasıl savunabileceğini ona öğretmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim <3

1. süslüm selam, ben öğretmenlik okuyorum son sınıfım. branşım okul öncesi değil, eminim bilmediğim çok şey vardır bu konuda ama benim fikrim çocukların bile isteye 'azınlık' konumuna gelecekleri yerlere sokulmaması hele de bu kadar küçükken.

O yaşta çocukların böyle sistematik olarak kızınızı dışlamasına da şaşırdım açıkçası, aileleri de benzer şekilde düşünüyor olmalı ki 'burada işin yok' diyebilsinler. yoksa bu 3-4 yaşında çocukların ulaşabileceği bir sonuç değil bence.

benim fikrim okul değiştirmenin mantıklı olduğu yönünde çünkü çok küçük daha kızınız, bu okul kapanmış, artık bu okul yok deseniz de inanacak bir yaşta. Böyle bir imkanınız varsa bence çocuğu bu strese maruz bırakmayın. Bir zorunluluk olur, başka seçenek olmaz, gerçekten başka bir ülkede okula devam etmesi gerekir vs. tabii ki başka çözümler aranır, dünyanın sonu değil ama zorunluluk yoksa bence çok küçük bir yaş zorbalıkla, ayrımcılıkla, dışlanmayla tanışmak için

6 aralık 2023 15:34

2. A1, haklı, bu söylemler o yaştaki çocukların akıl edebileceği şeyler değil. Aileleri söylemiş belli ki

6 aralık 2023 15:41

3. a1 süslü yazdıkların için teşekkür ederim. söylediklerni eşime de anlatıp bugünden itibaren okul araştırmaya başlayacağım ama şöyle bir durum var ki devlet kreşleri başvuru zamanları haziranda son buldu. özeller de oturduğumuz semtte 10.000₺den başlıyor en ucuzu, o da yer bulabildiklerimizdi.

rehberlik öğretmeni ve sınıf öğretmeniyle görüşüp konuyla ilgili ne yapabileceklerini de öğreneceğim. sık sık akran zorbalığı ile ilgili eve yazılar yolluyorlar aslında ama ailelerin kafa yapısı değişmediği sürece bir işe yaramadığını görmüş oldum. bu kadar azınlık olacağını tahmin etmemiştim çünkü son 5 senedir dışardan bizim gibi velilerin de olduğunu sadece asker çocuklarının olmadığını söylemişlerdi. öğretmenlerini ve diğer arkadaşlarını çok seviyor, haftasonları sürekli okula kaç saat kaldı diye soruyor, gitmek için can atıyor resmen ama ben her şeyine dikkat ederken bu şekilde bir dışlanmaya maruz kalmasına, hem de ilk haftalarda bunu yapanlarla iyiyken onların da bir anda bu kadar acımasızlaşmasına çok üzüldüm.

6 aralık 2023 15:53

4. a2 aileler de aslında çok cana yakın görünüyor o ayrımı hiç hissetmemiştim ama içerden farklıymış ben de çok şaşkınım.

6 aralık 2023 15:55

5. Öğretmenim. Şu an çok vaktim yok detaylı yazamayacağım ama Çocuğunuzu okuldan alın.

6 aralık 2023 16:06

6. süslü selam,

istanbul sarıyer'de bi okulda sandık görevlisi oluyorum yıllardır ve askeri lojman yakınlarında bu okul. öğretmenler de genelde civardan, dogal olarak oy vermeye gelenler de.

dikkatimi çeken şey bu kişiler isteyerek ya da istemeyerek ayrım yapıyorlar. kim geliyorsa tanıdıkları, bana da şu şu kişi, babası ya da eşi şu görevde diye anlatıyorlardı. personel olamayanı da direkt söylüyorlar. asker değil bunlar, evin sahibi bilmem kim ama kiraya verdi yıllar sonra vs dıyerek.

bu kouşmalar onlar için çok normal, evde de dönüyordur eminim. çocuklara da yansıyordur.

çocuk/ergen çalışan bir psikolog olarak çocugu okuldan almak harici bir careniz yok diyorum. aileler sevecendir diyecek lafım yok ama yukarıda bahsettiğim konuşmalar onların normali. ben ayrım yapın/zorbalık yapın dediklerini hiiiç sanmıyorum. ama bu yaş grubu çocukların, muhakeme yeteneğine sahip olmadıkları için, konuşmalardan çıkardıkları sonuç bu çocuk bizden farklı oluyor maalesef.

6 aralık 2023 16:13

7. En baştan hata ya

6 aralık 2023 16:17

8. Ss benim de bir çözüm önerim yok, umarım en dogru şekilde halledersiniz. cocuklar böyle şeylere maruz kalınca cok üzülüyorum. Günlük hayatta konustuklarımız cocukları aslında nasıl da şekillendiriyor, etkiliyor. Geçenlerde markette bir cocuk ve teyzesinin konusmalarına şahit oldum. cocuk suriyeli olan başka bir cocukla arkadaslık etti diye sınıfında olan bir türk cocukla dalga geçiyordu. Teyzesi de bu fikri teşvik ediyordu. Bu yaşta cok garip değil mi bu düşünce tarzı. Suriyeli sorunun farkındayım ben de ama cocukların yaşlarından büyük sorunlarla yüzleşmesi cok can sıkıcı...ki burada suriyeli değil sadece, onla arkadas olan kişi de dışlanıyor. Konunuza kaynak oldu ama nolur herkes cocuklar hakkında hassas olsun biraz. Cocuklarına konu ne olursa olsun ayrımcılık aşılamasın

6 aralık 2023 16:39

9. Süslü herhangi bir pedagojik eğitimim falan olmadığı için tavsiye veremiyorum gerçekten hatta şu yaşımda (27) ben bile kaba insanlarla ne yapacağımı bilemiyorum ama çok üzüldüm. bir asker çocuğu olarak çocuğunuzu anlıyorum. Başka ortamda da başka türlü zorbalıklar yaşanıyor artık düzgün yetişen çocuklar için güvenli ortam yok lanet olsun ki ama bu ortamı da çok iyi biliyorum maalesef. Bazı Asker aileleri tam malum parti seçmeni profilli. varoş cahil cühela tipler ama üniformanın ve ünvanların verdiği özgüvenle yapabildiği herkese zorbalık yapmaktan çekinmezler. Bazı Kadınlar eşinin rütbesini hayatının merkezine koyar diğer kadınlarla kendi aralarında bile hiyerarşi oluştururlar. Çocukların her şeyden önce birbirine babanın rütbesi ne diye sorduğu bir ortam. Çocuklarını da böyle yetiştiriyorlar. Harika insanlar da var genelleme yapmıyorum elbette ama kendini bir şey sanan insanları çokça görürsünüz. Biz lojmanda çok kalamadık kontenjan sebebiyle bize pek sıra gelmedi djjdjd ama kaldığımız dönem tam ortaokuldaydım ve o zamana kadar babamın rütbesi ne bilmezdim bile. babası başçavuş ve üstü olan bir grup kız bana ve diğer düşük rütbeli personelin çocuklarına hayatı cehennem etmişti hayatımda görmediğim zorbalığı kötülüğü gördüm onlardan. Doğum günü partileri, her türlü etkinlik, kadınların günleri ayrı ayrı eziyetti yaa. Bu ortamlarda entrika skandal hiç bitmezdi. Zorbalığa uğrayan Tek ben değildim babalarının rütbelerine göre kurban seçiyorlardı sonra kendi aralarında da birbirlerine zorbalık yapıyorlardı. İki çocuğun salıncak tartışması bile araya anneler, babalar, askerlik girdiği için çok çirkin yerlere giderdi. Ailecek lojmanda az yaşamamızın lütuf olduğunu düşünüyoruz. En iyi arkadaşlarım da Asker çocukları adını bile duymak istemediğim insanlar da. Tekrar söylüyorum genelleme yapmak yanlış ama Garip ortamlar gerçekten.

6 aralık 2023 17:06

10. Anonim 8 katılıyorum çocukların ırkçılığı küçük yaşta öğrenmesi çok üzücü ailelerin buna teşvik etmesi inanılmaz korkunç. her ne olursa olsun çocukları zorbalığa teşvik etmek insanları ayrıştırmayı öğretmek korkunç bir şey. Cahil ve kötü kalpli insanlardan nefret ediyorum gerçekten

6 aralık 2023 17:11