kedilere çiğ et verilmemeli mi?

ben verilmez diye biliyorum ama bu konuda güvenilir bir kaynak (ingilizce ya da türkçe) makale vs. önerisi (link olursa da güzel olur) verir misiniz?

1. Doğada pişirip mi yiyorlar? Tabiki verilebilir. Ancak eti nereden nasıl sağladın bu çok önemli. Mesela kurbanda kendi kestiğin etten ver. Bu arada hem dana hem kuzu hem de balık eti insanlar tarafından da çiğ tüketilebilir. Ancak ilk olarak güvenilir olması ikinci olarak da taze olması şart. Yani xxx marketten aldığın eti/iç organı kedine çiğ vermemelisin. Ayrıca tavuk eti hiç bir koşulda çiğ verilmemeli(biz çiğ yemiyorken samonella vb. Kedime neden çiğ yedireyim.

6 temmuz 2020 22:26

2. Verilmez. Kisa ve net.

6 temmuz 2020 22:28

3. A1'e katılıyorum, taze ve sağlıklı olduğu sürece balık ve kırmızı et uygundur. Ben bile hepçil bir memeli hayvan olduğum halde tamamen etçil memeli olan kediler çiğ tüketir tabi ki. Güvenilir sağlayıcıdan beef tartar da yerim saşimi de, kedim hayli hayli yer. Aslında salmonella da neredeyse milyonda bir rastlanır oldu ama riske değmez. Hiç köy yerinde kümesten yumurta çalan kedi de mi görmediniz? Sunny side up yapıp yemiyor herhalde, löp löp yer.

6 temmuz 2020 22:49

4. Verilmez. Parazitten öldürmek istemiyorsak eğer.

6 temmuz 2020 22:51

5. Anonim 3 ve diğerleri, kediler tamamen etçil filan değil. Çiğ et de verilmez insanları yanlış yönlendirmeyin, hayvanların sağlığını da tehlikeye atmayın bir zahmet. En basitinden Karnı davul gibi şişen, bu şekilde ölen canlıların vebalini almayın.

6 temmuz 2020 23:00

6. "doğada" diyoruz da normalde doğada olmaması gereken domestik hayvanlar bunlar. Evcilliğe evrilmişler. Aç kalmamak için tavuk, yumurta çalmaları da doğal ama ben yemeleri doğru mu demek istemiştim. Ama taze güvenilir et verme kısmı mantıklı geldi. Anonim 2 kısa ve net bir cevaptansa güvenilir bir kaynak istemiştim aslında ama olsun djfjd teşekkürler cevaplarınıza.

6 temmuz 2020 23:06

7. ek açıklama: mantıklı geldi demişim ama bir kediye vermeyi düşünmem yine de. zaten güvenilir et de yoktur 21. yüzyılda dhsjsk öte yandan çiğ et diyeti gibi şeyler de uygulanıyormuş kedilere. bugün annem çiğ et vermek istedi, verdirmedim. soruyu da bu yüzden sordum. google'da da aratınca dandik siteler çıktı. hakim birinden kaynak istiyorum :((

6 temmuz 2020 23:10

8. (link: https://www.google.com.tr/amp/s/kedicats.com/kediler-cig-et-veya-kiyma-yiyebilir-mi/amp/ Şu yazı) işinizi görür, bilimsel makale filan değil ama gayet net anlatmış. Veteriner hekimler de aynen böyle anlatır.

6 temmuz 2020 23:13

9. A5 kediler tam/gerçek/zorunlu etçil hayvanlardır (obligate carnivore). Diyetlerinin %80'ini protein oluşturmak zorundadır.

Ayrıca ortak geçmişimizde insanlar kedileri alıp eve kapatıp "evcil" hayvan yapmadı. Karşılıklı faydaya dayanan birliktelikle başladı insan-kedi yoldaşlığı (avcı toplayıcı toplumdan, yerleşik düzene geçiş. Tarım yapmaya başlayan insan, kemirgen avlayan kedileri ödüllendirir falan, okuyun).

Ayrıca kimse demedi ki 3 metrekarede hastalıklarla iç içe büyümüş, denetimsiz mezbahada kesilip, 3 gün kasap tezgahında 2 gün de dolabınızda beklemiş eti verin. Bu zincirdeki riski elimine etmek için "pişirme" uyguluyoruz zaten.

Diyorum ki omnivore (hepçil) insan bedeni çiğ eti sindiriyor, carnivore (etçil) kedi tabi ki sindirir. Önemli olan etin durumu, kedinin durumu zaten tartışılamaz belli. Sizin "etçil değil" demeniz, o hayvanların biyolojisini değiştirmez.

6 temmuz 2020 23:38

10. Anonim 1 çiğ yumurta vermemeniz gereken bir numaralı yiyecek değil mi? Ben eti sorguluyordum ama yumurtanın verilmemesi gerektiği çok yaygın bir bilgi gibi?? Bilemedim,,,

6 temmuz 2020 23:40