lugol iyot kullanan var mi aramizda?

merhaba arkadaslar.  annem ve teyzelerim lugol iyot kullanmaya baslamislar annem bircok fayda gordugunu soyluyor sac dokulmesi durmus, sabahlari daha dinc uyaniyormus ve bel agrilari hafiflemis. internette de biraz baktim genel olarak sevilen bi takviye gibi duruyor bircok kisinin farkli farkli sikayetine cozum olmus bilerek yada bilmeyerek. iyot fazlasinin vucuttan atildigini herhangi bir birikme olmadigini dolayisiyla da bir zarari olamayacagini okudum. yine de kullananlara yada doktor suslulerimize sormak istiyorum. ne dusunuyorsunuz?  not. benim spesifik olarak cozum aradigim bir hastaligim yok. sabahlari yorgun uyaniyorum belki ona iyi gelebilir.

1. balik maalesef cok tuketemiyoruz. tuz yemegin icine pismeden girince de sicaklikla iyotu gidiyor diyorlar bilemiyorum. sofra tuzundan ihtiyacimiz olan iyotu karsilayamayacagimiz soyleniyor. karsit gorusler var iste.

zararlari nelermis suslu? atilmiyor mu fazlasi vucuttan?

25 ağustos 2021 13:20

2. yorum yapanlara tesekkur ederim. daha cok kisi gorur umarim sorumu, meraktayim :)

25 ağustos 2021 13:49

3. süslüm ben tıp fakültesindeyim beşinci sınıfım o yüzden bu tarz şeylere hep daha dikkatli yanaşıyorum ama bizim okuldan bir doçentin youtubeda videolaır var babam onu izlemiş kullanıyor ama benim babam bok olsa onu da kafasına sürer faydalı deseler, şu an için hiçbir makale ya da çalışma okumadım görmedim bugüne dek, hele de sıkıntılı bir tiroid beziniz varsa, subklinik yani klinikte hastalık olarak görünmeyen ama lab sonuçlarınızda belli tiroid hormon değerleriniz varsa ben iyodun yararından çok zararı olacağı düşüncesindeyim, çok dikkatli kullanılmalı, çünkü bu tarz hormonal şeyler hep mg minik hesaplamalarla dengede tutuluyor ama çoğu şeye de eminim ki placebo, babam da diyor şöyle iyiyim böyle iyiyim annem birkaç gün denedi ve hiçbir faydasını hissetmedi, bünyeden bünyeye ve placebo etkisiyle değişiklik gösteriyor bence.

25 ağustos 2021 14:18

4. anonim 4 degerli yorumunuz icin cok tesekkur ederim. evet kas yaparken goz cikartma ihtimali de var ustelik mg degerlerine baktim %2lik lugol sisenin bir damlasinda 2,5 mg iyot varmis. normalde almamiz gereken iyot mcg olarak belirtilirken bu takviyeler mg degerleri ile olculuyor yani inanilmaz konsantre.

ben modern tibba bu konuda %100 guvendigimi soyleyemem  ornegin gunluk ihtiyacimiz olan d vitamini (dunya saglik orgutu tarafindan paylasilan) aslinda ihtiyacimiz olandan cok cok daha dusuk ve d vitamini bagisiklik sistemi icin inanilmaz kritik bi etken. misal 50+ olmasi aslinda normal olanken biz doktora gidiyoruz d vit 20 cikiyor normal deyip yolluyorlar aslinda dusuk. ben d vitaminini her zaman kullaniyorum cok da faydasini goruyorum ama cogu doktora sorsaniz gereksiz. iste mesela bu gibi bir durumda d vitamininin yaninda k vitamini de kullanilir ki herhangi bir olumsuzluk yasanmasin, fazlasi kemiklere gitsin. iyot icin de boyle detayli ve temellendirilmis bir seyler olsa kullanmaktan cekinmezdim aslinda.

25 ağustos 2021 14:47

5. süslüm lugol şişesini de zaten seyreltip tüketiyorlar galiba, bir damlasını mesela 1 litre suya ya da bir bardağa gibi emin değilim ama dediğin gibi almamız gerekenden çok fazla. ya d vitamini için aslında 20 kötü bir değer büyük ihtimalle göndermez doktor o şekilde ama ne yazık ki her şey doktordan doktora bakış açısından bakış açısına değişiyor ve ne yazık ki her şey çok bireysel size gerekenle bana gereken, sizin kullandığınız ile benim kullandığım, iki uçlu boklu değnek diyebilirim ancak ama ben daha çok araştırma görmeden kullanmamak taraftarıyım.

25 ağustos 2021 17:03

6. Endokrin/dahiliye doktoru onermediyse kullanmanizi onermem. Tiroid bezinde sikinti yapabilir. Lugol solusyonu o kadar basit devamli kullanilacak bir ilac degil.

25 ağustos 2021 17:45

7. Sizin 20 normal dediginiz degerler de calismalar yapilip bulumuyor kimse kafasindan uydurmuyor. 50 ustu onerenler kim mesela? Sonra d vitamini toksikozuyla bobrek taslariyla tirotoksikoz kriziyle biz ugrasiyoruz. Herhangi bir konuda uzmanligi olmayan adamlarin dedigini begenmeyip 4 sene uzmanlik 3 sene yandal yapan adamlari begeniyosaniz devam edin ama komplikasyonlarda da onlara gidin olur mu?

25 ağustos 2021 17:48

8. anonim 4, haklisin suslu alaninda uzman, yeni arastirmalari takip eden, gelenekselci olmayan doktorlar da illaki vardir ama maalesef ulasilabilirlikleri saibeli. ya randevu bulunmuyor ya maddi olarak guc yetmiyor. aile hekimlerinin bilgisi kisitli oluyor, devlet hastanelerindeki hayattan ve insandan bezmis doktorlara da hicbir sey sorulmuyor... haliyle mecburen oturup kendi kendimize bir seylere ulasmaya calisiyoruz.

anonim 5, agresiflesmenizi gerektirecek hicbir sey yok cunku d vitamininin en az 50 olmasi gerektigini soyleyen "uzmanlar" da mevcut. bu camianin icinden birisiniz belli ki ve sizin benden iyi bilmeniz gerek her konuda oldugu gibi bunda da doktorlar arasinda gorus ayriligi oldugunu.

25 ağustos 2021 18:00

9. anonim 5 biz zaten sana katılıyoruz jdjdnnddk neden sinirlendin ki, 20 ama bildiğim kadarıyla d vitamini yetersizliği olarak geçiyor zaten tedavi verilebiliyor

25 ağustos 2021 18:47