müslüman kültürde yetişmiş biri meryem ana kolyesi taksa garipser misiniz?

iş/okul arkadaşınız mesela. garip gelir mi yoksa figür estetik duruyor diye takmıştır mı dersiniz. aslında olay şu; yakın arkadaşım fransada bir kiliseden hem kendine hem bana kolye ucu almış, hristiyan inanışta değiliz. bilekliğime taktım o kadar dikkat çekmiyor ama kolyeye takmak bir düşündürdü. figür olarak zarif ama inanış bağım yok, yani herhangi bir dine inanmıyorum açıkçası. siz olsanız kolyenize takar mıydınız? arapça allah yazısı da takmam, meryem ana da takmam ne bileyim buda resmi de takmam şahsi görüşüm olarak ama ne bileyim. fikirlerinizi merak ettim.

1. İnsanların kolyeleri hakkında bu kadar düşünmüyorum sanırım

9 ağustos 22:54

2. Hristiyan kültürde yetişenler de takmıyor ki bunu. hac takıyorlar genelde. hani saçma ama bir haç saçmalığı da yok o kadar yaygın olmadığı için. sevdiysen tak gitsin

9 ağustos 22:56

3. Begendiysen tak. Boyle seyler hakkinda bu kadar dusunen sorgulayan insanlar normal degildir zaten. Kim neden yargilasin?

9 ağustos 23:00

4. müslümanlar da meryeme inanıyo zaten o yüzden garip bi durum yok

9 ağustos 23:07

5. dini bir figür olduğu için takmam ama meryem ana olduğu nasıl anlaşılıyor :d

9 ağustos 23:09

6. Bakın a2 "ben direkt hristiyan sanarım" demiş. Zarif durmasını Beğendim, bilekliğime taktım ama kolye olarak takınca ben kimse beni hristiyan ya da müslüman sansın istemem. İnançlı biri değilim.

Fikir merak edip soruyoruz "bu kadar düşünen gariptir" yazıyorlar. E iyi "akşam ne pişireyim?" Diye sorarım bundan sonra. Buradaki insanların agresyonu da ayrı ilginç, biri çalışsın iyi tez konusu olur.

9 ağustos 23:13

7. garip falan değil. haç da sırf güzel görünüyor diye takan çok, bir sakıncası yok.

9 ağustos 23:41

8. İnancı gereği taktığını düşünürüm tabii ki. Hatta hoşuma da gider saçma sapan şeylere rağmen inancını gösterebildiği için.

Yoksa güzel duruyor diye bir şey yok ss. Şu an burada yazmamın doğru olmayacağı bir sürü amblem de estetik açıdan çok güzel şeyler ama takmıyoruz estetik diye. Çünkü bir görüşü ifade ediyorlar ve insanlar üzerlerinde taşıdıkları şeyleri buna göre seçiyorlar.

O tarzı beğeniyorsanız aynı tarzdan herhangi dini bir inancı ifade etmeyen başka şeyler de bulabilirsiniz. Ya da en azından milyarlarca insanı kapsayan bir sembolü seçmeyebilirsiniz.

Yoksa ben pek de bir şey düşünmem. Çoğu genç "cool" durduğunu düşündüğü için takıyor. Bu da gençlerin suçu değil aslında. Hem milletim hem de değerlerim genel olarak mis gibi estetik imgelerle dolu. Yabancılar bunu pazarlayabiliyorsa ama biz yapamıyorsak sorun biraz da bizde olmuş oluyor.

Sözün özü garip gelmez. İnancının o olduğunu düşünürüm. Eğer olmadığını öğrenirsem de genç işte özeniyor derim. Bu kadar.

9 ağustos 23:55

9. aman bana ne diye düşünürdüm görsem- büyük ihtimalle fark etmem bile

9 ağustos 23:56

10. Meryem ana İslamiyet'te de kutsal ama islamiyette görsel sembolizm yasak. Müslümansanız, muhafazakar bir çevredeyseniz takmayın.

Dine inanmamak kültürel çıktılarını reddetmeyi beraberinde getirmiyor, o da bir çeşit yobazlık. Maşallah diyince Müslüman, ya da saçınıza türban yapınca  sih olmuyorsunuz. Beğendiyseniz takın, çok da önemli değil.

10 ağustos 00:11