maas alinca bir kismini aileye vermek mi gerekiyor?

ailemin geliri cok iyi degil ama kendilerine yetiyor ucu ucuna da olsa.  hayatim boyunca hep kurus hesabi yapmis biri olarak kendi maasimi kendim icin harcamak istiyorum acikcasi. zaten oyle cok da bi para almayacagim. ayrica kardesim 20 yasinda calisip en azindan kendine harclik cikarabilir. annem babam yasli degiller calisabilirler. neden gencligimi surekli paradan kisarak harcayayim diye dusunuyorum. kendime araba almak istiyorum mesela, ev tutup dosemek istiyorum, gezmeyi cok severim gencken ve enerjim varken bol bol gezmek istiyorum ve ilerisi icin birikim yapmak istiyorum. sizce yanlis mi dusunuyorum? simdi sanki benden bi beklenti icine girdiler diye hissediyorum cunku babam surekli ne kadar maas alcagimi hesapliyor. bencil bir dusunce mi bu sizce?

1. Doğru düşünüyosun. Yardım etsen dahi bu senin gönlünden gelerek olmalı babanın beklenti içerisine girmesi doğru değil

2 temmuz 2021 12:00

2. ailenizle yaşamaya devam edecekseniz, en azından ayda bir mutfak alışverişi yapmanız yetecektir aslında. benim annem benden bir şey beklemez, ama ben eksik gördükçe alırım. sonuçta aynı evde yaşıyoruz, kullandıklarımız ortak. ha ayrı eve çıkacaksanız o zaman bir şey yapmanıza gerek yok. evde size de harcanan miktar onlara kalacak çünkü zaten.

yani bunlar içten gelmesi gereken şeyler. aynı evde yaşadığınız insanlara karşı "size kuruş koklatmam" moduna girerseniz kavgası da olur, küslüğü de olur... gerek yok. "ay anne, şunun eksik olduğunu gördüm, gelirken aldım" demeniz bile mutlu eder bence.

2 temmuz 2021 12:01

3. ailenizle yaşayıp da hiç para vermemeniz bence hoş değil. tek yaşasaydın da kira, fatura ve mutfak eşyaları için ödemen gerekecekti.

2 temmuz 2021 12:02

4. ailemle birlikte yaşamıyorum. Ekstra 2-3k prim almissam o ay, yarısını onlara gönderiyorum. Ailem kendi kendine yetebiliyor orta halliler ama okuldan sonra iş bulana kadar ailem cok destek cikmisti bana. Yapmak zorunda değilsiniz tabi ama birlikte yaşıyorsanız evin faturalarını ödeyebilirsiniz en azından.

2 temmuz 2021 12:11

5. Kız zaten kendi evimi tutmak istiyorum demiş. Enerjinin kapasitenin en yüksek olduğu yaşlarda kendi hayatını kurmak yerine aileme vefa borcumu ödiyim diye yerinde sayarsa naapsın ilerde kendi de çocuklarından mı medet umsun aynı şekilde? Aynı evde yaşıyorsa ev arkadaşı olarak değil evin çocuğu olarak yaşıyor ve gelirleri yetiyormuş üstelik kızın yeme içme dışında masrafları da ailenin üstünden kalkacak zaten. Bu durumda bir babanın kızından para beklemek yerine kendi hayatını kurması için desteklemesi gerekir. ss aileniz ataerkil kafadaysa belki düzen kurmayı maaşınla kendine yatırım yapmak olarak değil de evlenince olacak birşey olarak görüyorsa evlenene kadar bize harcar diye düşünüyor olabilir.

2 temmuz 2021 12:15

6. bence beraber yaşıyorsanız yaptığın büyük bencillik. ev kiraları zaten belli, 20 yaşında kardeşin varmış onu da okutuyorlardır, tr şartlarında hem okuyup hem para kazanmak çok çok zor. ben sizin yerinizde olsam eğer ev kiranız 2 bin- 2.500 tl ise en azından kirayı öderdim. ya da başka eve taşının.

2 temmuz 2021 12:15

7. Babanıza ne acaba da hesap kitap yapıyor?

Ellerine para tutusturma işine asla girmeyin, alışkanlık yapar, yapmadığınız zaman siz kötu olursunuz.

Ama aynı evde yaşayıp hiçbir katkıda bulunmamak da olmaz. Mutfak alışverişi yapabilirsiniz. Hatta yapın yani!

2 temmuz 2021 12:19

8. Beraber yasamiyoruz. Yuksek lisans yapiyorum su an ve burs aliyorum zaten. Ama yakinda tam zamanli bir ise girecegim. Su an ogrenci evi gibi bir yerdeyim ve tum masraflarimi kendim karsiliyorum. Ama maas alinca dediklerimi yapmak istiyorum ev tutmak, araba almak vs. ailem zaten ayri yasamamdan hic mutlu degil gel bizim oldugumuz sehirde calis diyecekler ona eminim. Kabul etmeyecegim cunku zaten cok baskicilar ancaka gecen sene kendimi kurtardim. Ama babam surekli is ne zaman bulcaksin, maas ne kadar veriyorlar diye soruyorlar. cok kazansam tabi ki de yardim etmek isterim fakat alacagim sey zaten cok bisey degil. Kendime harcamak istiyorum acikcasi cunku zaten her kurusu tek tek hesaplayinca ancaka istediklerime yetiyor.

2 temmuz 2021 12:21

9. O halde vermek zorunda değilsiniz. Ama biz sana baktık, büyüttük?

E göreviniz bu.

Hayat planınız için gereken asgari meblağ bu ise zaten elinizden bir şey gelmiyor süslü. Tartışılacak bir şey yok gibi şu halde.

2 temmuz 2021 12:27

10. bunun tamamen içten gelen bir şey olması gerekiyor. ben aldığım maaştan mutlaka aileme destek oluyorum orta halli geçiniyorlar benden de bir beklentileri yok ama benim içimden geliyor. onların yaşam standardını yükseltmek için elimden gelen her şeyi yaparım.

2 temmuz 2021 13:28