oğlum ben kız olmak istiyorum diyor?

arkadaşlar oğlum 6 yaşına yeni girdi. geçtiğimiz yıl içerisinde de bir iki kez söylemişti. bir kaç ay önce saçını uzatmak istediğini söyledi neden dediğimde kız gibi olsun istiyorum demişti bende gayet normal bir tonda devam ederek peki kız elbisesi giymek istiyor musun? diye sorduğumda hayır demişti. bende konuyu içinde büyütmesin diye saç traşına göndermedim saçının önü hafif gözüne gelecek kadar uzun şimdi. bu zamandan sonra tekrar kız olmak istiyorum dememişti, geçen gün ben saçımı boyatmıştım tam çıkarken eşimle oğlum kuaföre girdi 5-10 dk. oyalandık orada. dün oğlum yatak odasına geldi yanıma ben kız olmak istiyorum dedi yine. bu sefer aldım karşıma neden diye sordum. o zaman makyaj malzemelerini kullanırım dedi. peki dedim kız kıyafeti giymek istiyor musun? diye sordum bu kez evet dedi, ne istiyorsun peki dedim balerin eteği dedi.  sakin bir biçimde makyaj malzemelerimi aldım bunları merak mı ediyorsun dedim aldım yanıma gel dedim tek tek bakalım. rujlara baktık, allıktı fırçaydı neyse hepsini tek tek inceledi, sordu. kullanmak istiyor musun? dedim istemedi.  aslında benden çok babasıyla zaman geçiren bir çocuk. birlikte spora giderler, sinemaya vs. hep bir aradalar. neden böyle oldu anlamadım. internetten makale falan okudum bu yaşlarda normalmiş ama bilemiyorum işte.  yalnız bu durum kız yeğeni doğduktan sonra gelişti gibi. çok sevimli güzel bir kız çocuğu şu anda 2 yaşında. daha bebek olduğu için daha fazla ilgi görüyor. sizce konuyu buna mı yormalıyım? yoksa tamamen oğlumun cinsiyet gelişimi üzerinde bir problem olabilir mi?

1. Anlayışlı ve ona 6 yaşındayken bir birey gibi davranan(gizlinot: Bunu çalıştığım çoğu anne yapmıyor çocuğuna karşı ne yazık ki ) bir annesiniz. bir pedagog ile görüşmenizi tavsiye ederim. Hem siz ona karşı nasıl davranacağınızı öğrenirsiniz hem de oğlunuzun davranış sebebini öğrenirsiniz. Cinsiyet konusu o yaşlarda başlıyor çocuklarda kendilerini ve karşı cinsi o yaşlarda tanımaya başlıyorlar. Burada net bir şeyi ancak pedagog söyleyebilir. Geçici bir süreliğine özenme de olabilir, kıskanma da olabilir veya cinsiyet babında da olabilir.

8 mart 2020 03:53

2. Ben çocukken bir çok erkek arkadaşım veya kuzenlerim kiz kılığına girmeyi çok severlerdi etek giyip makyaj yapmayı kızca davranmayı... O zaman yetişkinlere komik gelirdi bu kılık değiştirmeler. Şimdi büyüdüler her yerde gördüğünüz heteroseksüel erkekler oldular. Şimdi de bazı erkek arkadaşlarım cicili bicili kadın kıyafetleri, çiçekli elbiseler, topuklu ayakkabılar,ojeler görmeyi seviyorlar inceliyorlar. Giymek isterler mi bilmiyorum ama ilgilerini cekiyor. Belki de bir süreçtir süslü.

8 mart 2020 03:55

3. Acikcasi istemeden de olsa sorularinizda yonlendiris sezdim bende kiz elbiseleri giymek istiyor musun diye sormaniz -olabilir bu cok normal -hissi verebilir cocugunuza.elinizden gelenin en iyisini yapmaya calisiyorsunuz belli ki fakat bence bir pedagoga basvurmadan bu konuda iletisimi denemeyin isterseniz hassas bir konu. Yegenine gosterilen ilgi de olabilir sebebi. Umarim kolay bir surec atlatirsiniz her sey gonlunuzce olur.

8 mart 2020 04:07

4. katarsis programını hiç izlediniz mi bilmiyorum ama oradaki transeksüel bireyler çok küçük yaşlarda farklı olduklarını hissetmeye başladıklarını dile getiriyorlar. Çocuğunuzun durumu küçük kız yeğenine özenme de olabilir bir cinsel kimlik yönelimi de olabilir. Mutlaka pedogogla görüşmenizi tavsiye ediyorum. Konuşmalarınızda yönlendirme olduğunu düşünmüyorum aksine ters bir tepki çocuğu gizli tutmaya yönlendirir.

8 mart 2020 05:45

5. süslü ısrarla kız kıyafeti giymek istiyor musun diye sormanız yanlış olmuş sanki. haddime değil ama oğlunuzun talepleri ile sınırlı tutun derim bu diyaloglarınızı. ben basit bir özenme olduğunu düşünüyorum ama psikolojisini olumsuz etkilememek adına uzmanla da bir görüşmeniz gerektiğini düşünüyorum. eğer farklı bir durum varsa da bu bir problem değil unutmayın, etrafınızda problem olarak görebilecek insanları da uzaklaştırmalısınız böyle bir ihtimalde.

8 mart 2020 07:47

6. Süslü eğer bir uzmanla görüşeceksen, bu pedagog olmaz muhtemelen yıllardır kapalı ve mezun vermeyen bir bölüm, bir gelişim psikoloğu araştır ve araştırmayı ne kadar titizlikle yaparsan o kadar olumlu olur. Hala etik değerlerden bihaber ya da kendi yargıları doğrultusunda yanlış “tavsiyelerde” bulunabilen meslektaşım ne yazık ki çok. Mezun olunan üniversite, yüksek lisans tezi konusu, ekstra almış olduğu eğitimleri bunları inceleyin önce ve güvenebileceğinizi düşündüğünüz bir uzman bulursanız önce siz birebir görüşme yapmayı talep edin. Çok üzüldüğüm durum şu ki; cinsel kimlik, cinsel yönelim gibi durumları “tedavi edilecek, düzeltilecek” olarak algılanması. Bunu yaptığını savunan psikolog ve psikiyatristlerin sayısı ne yazık ki az değil. Böyle biriyle karşılaşırsanız uzak durun, ne bilimsel açıdan, ne etik açıdan hiçbir şekilde alanda olmaması gereken bir tavır bu.

8 mart 2020 10:18

7. ben iyi bir çocuk ve ergen psikiyatrına götürmenizi öneririm. o da psikologla işbirliği yaparak durumu yürütmeli.

bu çocukta "cinsel kimlik bozukluğu" tanısı vardır ya da yoktur bilemeyiz bu anlatılanlardan ama doktorun ve psikologun doğru yönlendirmeleriyle bu durum tedavi edilebilir. Bu tanı için zaten belli yaşın altında olmak lazım. yönlendirmeleriyle hala farklı cinsiyete ait hissediyorsa o sonranın konusu olur. ama şu an cinsiyet karmaşasını nasıl yaşıyor kendi cinsiyetini eksik mi görüyor VS bunlar için uzmana gitmelisiniz.

8 mart 2020 10:40

8. konudan bağımsız olarak tutumunuza o kadar imrendim ki... oğlunuz çok şanslı. ben 15 yaşında piercing yaptırmak istediğimde babam “sen açtır kaşını üstünde delik, diğer gözünü de ben delerim merak etme” demişti. hep mutlulukla kalın. umarım sıkıntı yaşamadan çözersiniz bu durumu.

8 mart 2020 19:53

9. Öncelikle lütfen kusura bakmayın sorup kaçtı gibi oldum. Gece düşünmekten iyi uyuyamadım gün boyu sağa sola koşturdum. Cevap veren herkese teşekkür ederim.

Oğlum 4 yaşana kadar konuşamadı yani hiç konuşmuyor değildi ama anlatımı bozuktu. O dönem 4 psikolog 1 psikiyatır olmak üzere 5 farklı görüşle ortada kalmıştım. Biri otistik dedi öbürü ileri zekalı diğeri normal çocuk bu dedi son gittiğimiz psikiyatriye Yönlendirdi o da özel eğitime verin dedi. O ara çocuk normal konuşmaya başladı. Benim için o dönem karabasan gibiydi doğru kişiyi bulmak doğru tanıya ulaşmak öyle zor ki. Söz konusu çocuk olunca insan her kapıya koşuyor. Bunları yaşadığım için yeniden başlamak beni korkutuyor.

Bu alanda Ankara'da gidebileceğim bir isim öneriniz var mı?

9 mart 2020 00:50