porno bağımlılığını yenmek için fuckbuddy olmak mantıklı mı?

geçmişini uzun uzun anlatmak istemiyorum ama 12-13 yaşlarımdan gelen bir porno bağımlılığım var. zaman zaman artıp azaldı. düzenli cinsel hayatımın olduğu bir ilişkim varken 2 yıldan fazla hiç izlemedim. ama o ilişkimin bitmesiyle ve pandemiyle birlikte tekrar hortladı. porno beynin kimyasal dengesini bozan, dopamine karşı hissizleştiren bir şey. sürekli kafamda bir bulanıklık oluyor -brain fog deniyor buna. dikkat dağınıklığım had safhada, hiçbir şeye uzun süre odaklanamıyorum. ayrıca gün içinde olur olmadık durumlarda saçma sapan şekilde aklıma porno senaryoları geliyor ve sosyal iletişimimi olumsuz etkiliyor. benden hoşlanan buluşmak isteyen erkeklere asla şans veresim gelmiyor tamamı vakit kaybı gibi geliyor sadece porno izlemek istiyorum ve sosyal becerilerim çok geriledi bu yüzen. her gün 1 saate yakın vakit kaybı ve her pornodan sonra gelen suçluluk/pişmanlık hissi ve bunun mental yorgunluğu da cabası. bunlar pornonun olumsuz yanları. reddit forumlarında 'ilişki için efor sarfetmeye hazır değilseniz de cinsel açıdan çekici bulduğunuz biriyle fuckbuddy olup bağımlılıktan kurtulun, normalleştikten sonra sağlıklı bir şekilde hayata devam edin' şeklinde tavsiyeler okudum. benim de gerçek hayatta cinsel çekim duyduğum bir kişi (sadece 1 kişi) var. ilişki vs isteyecek biri değil ama fb takılabilirim. daha önce romantik partnerim olmayan biriyle cinsel birlikteliğim olmadı tam da kestiremiyorum uzun vadede iyi mi olur kötü mü olur ama zaten şu an bağımlılık yüzünden çok kötü durumdayım daha kötü ne olabilir diye de düşünüyorum. terapi cevabı gelecek muhtemelen ama geçmişte denedim, terapi yapamıyorum bu konuda yine uzun uzun anlatmak istemiyorum sorunun odağı dağılmasın diye ama benim için bir seçenek değil maalesef. sizce bu reddit'teki tavsiyeye uyayım mı?

1. süslü bir insanın bağımlı sayılması için ne kadar izliyor olması lazım ki? ve masturbasyon yapmayacak olsan bile izliyor musun bağımlılıktan kasıt bu mu?

9 eylül 2022 13:17

2. bir de ekşi'den bulduğum bir yazıyı atmak istiyorum porno bağımlılığıyla ilgili ne yaşadığımın daha iyi anlaşılabilmesi için:

insan beyni ise pornoya karşı tamamen savunmasızdır. sınırsız kaynak genç bireyin sınırsız boş vaktiyle birleşince bağımlılık kaçınılmaz olur.

dopamin mevzusunu, beynin ödül mekanizmasını duymayan kalmamıştır. aşırı porno izlemek beyinde aşırı dopamin salınımına yol açar, aşırı dopaminse beyindeki dopamin reseptörlerinin duyarsızlaşmasına neden olur.

bazı insanlar "ben sevgilim olsa da sekse kolay kolay ulaşamam ya da dini nedenlerle yapmam. seks yapmıyorsam bari aynı dopamini pornodan alayım" diye kendince seksin karşısına pornoyu koydukları bir terazi oluşturur. oysa seks çaba gerektiren bir eylemken mastürbasyon ve porno sınırsız kaynağın sıfır çabayla önünüze serildiği bir dünyadır.

üstelik dopamin sadece seks sırasında değil hoşlandığınız kızı görünce, elini tutunca, ufak bir öpücükte de salgılanır. siz porno bağımlığı sebebiyle beyninizin ödül mekanizmasını bozduğunuz anda artık biriyle tanışmak, hoşlanmak, hoşlandığınız kıza yazmak, öpmek, elini tutmak için çabalamak istemeyeceksiniz. en iyi ihtimalle tüm bunlar daha anlamsız gelecek, bunları yaparken çok daha az zevk alacaksınız.

"illa birinin olması mı lazım kardeş, ben duygusal ilişki yaşamadan elimle de gayet iyi yaşayıp gidiyorum, hayatta her şey karşı cins mi" diyebilirsiniz.

burada da karşımıza ilkel beynimiz çıkar. maalesef "hayatta her şey karşı cinstir". eğitim almamız, kültürlü olmaya çalışmamız, para kazanmamız, spor yapmamız, daha iyi bir araba almamız, iyi bir çevre edinmeye çalışmamız... bunların hepsini bilinçdışı olarak çiftleşme şansımızı arttırdığı için yaparız. temel motivasyonumuz her zaman budur.

bağımlılıkla birlikte beynin ödül sistemin bozduğumuz zaman bu temel motivasyonlar da bir bir yok olur. iyi bir eğitim almak, para kazanmak, topluma karışmak hepsi anlamsızlaşır, hiçbirini yapmak için istek duymazsınız. hatta ileri bağımlılık seviyesinde evden dışarı adım atmak bile istemezsiniz. bu son durağaı depresyon da diyebilirsiniz. klinik depresyonun da beraberinde aşırı mastürbasyonu getirdiği sayısı vaka var. ikisini pozitif feed back gibi düşünebiliriz.

9 eylül 2022 13:17

3. a1 süre olarak bir sınırı var mı bağımlılık sayılması için bilmiyorum ama ben bırakmak isteyip bırakamadığım için bağımlılık olduğunu anlıyorum. veya bir kız arkadaşım kendisinde kalmamı teklif ettiğinde eve gidip porno izlemek için reddediyorum, tatile bile vibratör götürüyorum vs. şu an her izleyişimde mastürbasyon da yapıyorum, eskiden dizi izler gibi de izlerdim.

9 eylül 2022 13:21

4. Herhangi bir bağımlılığı bırakmanın tek yolunun çat diye kesmek olduğunu okumuştum süslü. Sorunun cevabı bu değil ama belki yardımcı olur. Azaltmak vs işe yaratmayabilir, belki akıllı tlf ve bilgisayar kullanmayı bırakabilirsin bir süre. İmkanın varsa.

9 eylül 2022 13:25

5. Ss kopyaladığın yazıya çok ayrıntılı bakmadım ama şurada saçmalamışlar:

"hayatta her şey karşı cinstir". eğitim almamız, kültürlü olmaya çalışmamız, para kazanmamız, spor yapmamız"

Uzun zamandır düzenli spor yapıyorum, bana iyi hissettiriyor karşı cinsle hiç alakası yok, bildiğiniz gibi spor insana dopamin salgılatıyor zaten.

9 eylül 2022 13:41

6. Bu arada aklıma geldi bence sen de onun yerine sporu koyabilirsin, hem mutlu eder hem sağlıklı olmanı sağlar

9 eylül 2022 13:42

7. Ss bu bağımlılık ve sen de farkındasın hem de kolay bir bağımlılık değil öyle. Yani yapacağın şeyler geçici çözümler olabilir. Ve terapi almadan tümden sorunu halletmeden sadece sorunu ertelemis olursun. Fb işler yolunda gitmeyince tekrar pornoya sarmayacak misin ya da yeni fb bulacaksın bu da sex bağımlılığına evrilebilir mi? Bence kendine yardımcı olmak istiyorsan ve fiziksel terapiden yardım alamadiysan en azından online terapi görüşmeleri yap.

9 eylül 2022 13:57

8. standart terapiste gitmeyin. doğrudan bağımlılıklarla çalışan veya seks terapistine gidin.

9 eylül 2022 17:43

9. Bağımlılık porno mu mastürbasyon mu önce onu anlayın. Pornoyu bırakın, mastürbasyonu pornosuz yapın. Gerçekten normal seksten zevk alamaz hale getiriyor insanı porno. Bu şekilde mastürbasyon daha zor olacak ama alışırsınız. Azaltmanıza da yardımcı olur, her aklınıza geldiğinde değil gerçekten istediğinizde yaparsınız. Eğer hala deli gibi yapıyorsanız cinsel açlığınız var demektir ki o zaman fb mantıklı. Ama haftada 5 falan normal, her gün bile normal. Bence pornoyu çıkarın ama mastürbasyonun kimseye bir zararı yok, hpvnin kol gezdiği şu dönemde öyle lap diye fb seçeneğine gidilmemeli bence. Gerçekten yakın çevreme kadar geldi cinsel hastalıklar. Ayrıca erkeklerin çoğu iyi sevişmiyor durduk yere kendinizi yorarsınız...

10 eylül 2022 13:21