sözleşmeli öğretmenlik ne demek?

süsluler ben bu yıl son sınıf öğrencisiyim. benim planim okulu bitirip kpss'ye girip atanmakti. bu sözleşmeli öğretmenlik ne demek inanın anlayamadim? ayni normal öğretmenlik gibi. ama bugün mülakat sonuçları açıklanmış e henüz kpss olmadi? kadrolu öğretmenden farki henuz kadroya girmemis olmasi ama girecek mi?.bir de aday ogrretmen var mesela. bu atama takvimleri nasıl oluyor gerçekten anlamadım. internetten bakmaya çalışıyorum ama daha çok kafam karıştı, sitelerin çoğu zaten sözleşmeli öğretmenlik nedir?.devami sitemizde?.sozlesmeli ogretmenlik atamadi ne zaman? sozlesmeli ogretmen farki nedir? gibi acayip seylerle dolu.. bilen biri aciklayabilirse cok sevinirim.

1. Karışacak bir şey yok aslında memurların survivor yaşatılanıyız sadece. Şimdi ilk atandın sınavlar+mülakat (üç sene önce güvenlik soruşturması da bekleniyordu iki ay kaybetmiştim yok yere soruşturma bitsin diye şu an o yok daha doğrusu atamadan sonra yapılıyor deniyor) neyse ilk sene sözleşmeli bile değil aday öğretmen olarak geçiyorsun ilk seneni doldurduğunda aday öğretmenlik sınavına girmen gerekiyordu geçen atamaya kadar son giren seneyim ben :') şimdi adaylık Dosyası hazırlıyorsun sadece danışman öğretmen, müdür ve müfettiş kontrolünden geçip puan alıyorsun o şekilde adaylığın bitiyor.

Adaylık bittiğinde sözleşmeli öğretmen sayılıyorsun toplamda üç seneyi doldurduğunda kadroya geçiyorsun. Sözleşmelilik de o şekilde bitiyor yani. Ne farkı var kadrodan hakların kısıtlı, sıkıntılı yönetime denk gelirsen bunu kullanarak canını sıkabiliyor tehditler çirkinlikler bu gücü veriyor yani (ben yaşamadım şükür ama yaşayan çok tanıyorum) artı olarak tabi aynı işi yapıyorsun ama daha az para kazanıyorsun kadroluya göre.

He bir de her memuriyette Doğu teşviği varken öğretmenlik de yok :') Doğunun doğusu bir yerde çalışıyorum (karşı dağ Irak kadar) ve Ankara'daki Antalya'daki meslektaşlarımla aynı maaş alıyorum. Bu zorlu maratonu geçersen de daha sınavlar bitmiyor yeni çıktı uzmanlık sınavları falan varmış çok hakim değilim.

Yani öğretmenlik okumuşsun hayırlı olsun yolun da açık olsun ama sinirlerin sağlam sabrın çok olsun. mektup gibi bitirdim ama durum bu yani

16 ağustos 2022 12:36

2. Sırayla gidelim süslü. Önce kpss ye girip puan alıyorsun. Sonra meb kafasına göre bir tarihte alıma çıkıyor. Sallıyorum kasımda 20 bin öğretmen alınacak diyor. Başvuruyorsun, senin bölümünden 100 kişi alınacaksa 300 kişiyi mülakata alıyorlar. Sen 305. Başvuran kişiysen mülakata dahi giremiyorsun. Mülakatta genelde sana kpss puanının aynısını veriyorlar. Mülakattan sonra tercih yapıyorsun. Atandın diyelim.

Sözleşmeli öğretmen olarak atanıyorsun. Mebe Kadrolu öğretmen ataması diye bir şey yok uzun zamandır. Bu sözleşmelilik ne demek dersen internetten bak kadrolu öğretmenlerle biraz farklılıkları var. Sözleşme süresi 3+1 yıl.

Ne demek bu 3 yıl atandığın yerde çalışmak zorundasın (ama bununda çeşitli kuralları var sağlık, yine sözleşmeli eş durumuyla vs tayin olabiliyorsun, onun harici tayin yok).

Buradaki +1 evli olanlar için. Misal evlisin 3 seneyi doldurunca eş durumu isteyebilirsin. Ama bekarsan yine 1 sene daha atandığın yerde çalışmak zorundasın.

Toparlayacak olursam 3 sene sonra kadroya geçiyorsun tayin hariç kadrolularla aynı haklara sahip oluyorsun. 4. Sene bitince tayin hakkında geliyor.

Her memurluğa aday olarak başlarsın. Öğretmenliktede öyle. En az 1 en fazla 2 sene aday öğretmensin. Maaş vs olarak bir fark yok. Dosya falan hazırlıyorsun adaysın diye, müfettiş geliyor seni denetlemeye o kadar.

Anlaşılmayan bir yer varsa ya da aklına takılan bir şey sorabilirsin süslü.

16 ağustos 2022 12:37

3. Yazım yanlışı yapmışım bolca kusura bakmayın hızlıca yazıp yolladım

16 ağustos 2022 12:38

4. Kadrosuz çalışıyorsun işte seni lütfedip kadroya almıyorlar sözleşmen bitince ittir olup gidebiliyorsun. Aday öğretmenlik başka orada adaysın daha. Kpss ye girip atanmak için önce kadro açılması lazım ah be çocuk be hiçbir şey bilmeden girmişsin bu işe boşuna mı öğretmenlik yazmayın deniyor burada. Atama bekleyen milyonlarca öğretmen var bu ülkede size şaka geliyor galiba.

16 ağustos 2022 12:56

5. Çok karışık olmadan özetleyelim:

1) şu an tüm öğretmen alımları "sözleşmeli öğretmen" adı altında. Yine 657'lisin ama 4b kadrosunda. 3 senen dolunca kadroya geçiyorsun. Kadroludan farklı olarak eşin sözleşmeli öğretmen değilse tayin isteyemiyorsun. Ek dersin biraz daha düşük. Dil tazminatı alamıyorsun. Ama açıkçası başka bir farkı yok. Kimse de "sen sözleşmelisin" demiyor.

2) tüm memuriyetlerde atandığında bir yıllık adaylık süreci var. Atanınca mebbis'te "aday sözleşmeli öğretmen" yazar. Şu an adaylıkta bir şey yok, dosya hazırlama olayı da eskisi gibi değil, her öğretmende zaten olması gereken bir dosya hazırlarsın (yıllık planlar vs içeren), bir de mebbiste her hafta doldurduğun kısacık bir form var, o kadar. Benim de danışmanlığını yaptığım aday öğretmenler var, herhangi bir sıkıntı yaşamıyorlar eskiye göre çok çok basit. Süre dolunca sınav da yok eskisi gibi, danışman ve müdür puan veriyor, müfettiş gelip puan veriyor, bu kadar.

3) atama takviminin belli bir tarih aralığı yok. Yazın KPSS yapılır, bazen Şubat ayına bazen sonraki eylüle atama yetişir.

4) instagramda "sorogretmenim" adlı bir sayfa var, bence her öğretmen takip etmeli. Mevzuata ve işleyişe dair tüm bilgiler orda var.

16 ağustos 2022 13:31