süslü sevgilinde retroaktif kıskançlık var. ileri seviye bir obsesiflik, bu konuları deli gibi takıntı haline getirme durumu. zamanla şiddetlenerek artacak, bu 'bir daha olmayacak kendime hakim olacağım' gibi cümlelere sakın inanma, sevgilin muhtemelen kendisi de inanarak söylüyor ama mümkün değil. altında yatan çoook çok farklı şeyler vardır aile hayatından çocukluğundan vs vs çok ciddi bir terapi + ilaç sürecine başlarsa aylar belki yıllar sonra yol katedebilir.
''geçmişini anlatmanı istiyorum çünkü ben hiçbir şey yaşamadım'' ve benzeri cümleleri kesinlikle manipüle. isterse 30 yıl kendini kör kuyularda bekletmiş olsun onun hayat tercihleri yüzünden siz hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz. hele geçmişinizi anlatmak zorunda hiç değilsiniz, tamamen sizin özeliniz. sadece aldatma, şiddet gibi çirkin bir şey varsa bir insanın geçmişi diğerini ilgilendirir onun dışında eski sevgilinle el ele mi tutuştunuz, seviştiniz mi bunların hesabını kimseye vermek zorunda değilsiniz, kendinize saygı duyuyorsanız vermemelisiniz de. bunlar sizin özeliniz ve sınır çizmeyip ihlal edilmesine izin verirseniz yarın daha fazla ihlal edilecektir, 'kişisel'iniz kalmayana kadar da bu devam eder.
sevgilinizin yapacaklarını da şimdiden söyleyeyim, önce bu konuyu aşmış gibi davranıp 'sadece merak ediyorum' minvalinde yaklaşıp daha çok şey öğrenmeye çalışacak. bu aylar sürebilir. küçük küçük sorular gelecek sürekli, 'x'e tatile gitmiştim çok güzeldi' diyeceksiniz mesela 'aa kimle gitmişsin' diyecek. aklının bir köşesinde hep eski sevgililerinizle ilgili daha fazla şey öğrenmek olacak. geçmişe dair anlattığınız her detayda puzzle parçası birleştirir gibi birtakım detayları zihninde eski sevgililerinize bağlayacak. bunun üstüne düşünecek çünkü deli gibi, dediğim gibi obsesiflik çünkü. bu bilgi edinme süreci bittiğinde bir diğer aşama geliyor
eğer geçmişinizden bahsederken en ufak bir pot kırdıysanız, 'çok sevmiştim o zamanlar ama çocukluk ' falan gibi bir cümle olabilir, 'çok güzel günlerdi' olabilir. sadece ama sadece kıskançlığını besleyecek kısımları alıp geçmişte bana bunları demiştin diyecek. 'eski sevgilime deliler gibi aşıktım' demiştin bana diyecek mesela, kurduğunuz cümleyi kesip biçip abartacak. işin kötü tarafı kendisi de inanacak söylediklerine, yani zihninde tekrar tekrar kura kura kendisi de böyle şeyler söylediğinize inanmaya başlayacak. artık sizi suçlama evresine geçecek.
''nasıl böyle bir şey yapabildin, ben seni bilmem kaç yıl bekledim ama sen milletle gönül eğlendiriyormuşsun, şu an çok mutlu olabilirdik değdi mi yaptıklarına'' gibi cümlelerle yavaş yavaş kavga dozu artmaya başlayacak. işin kötü tarafı bu noktaya geçene kadar aylar geçmiş olacak ve belki siz de kendinizi kötü hissedeceksiniz, kendinizi suçlayacaksınız. ''neden anlattım sanki? o gün gerçekten öyle demiş miydim? keşke hiç bahsetmeseydim, onu çok sevdiğimi nasıl inandırabilirim, böyle aptalca bir şey için ayrılmak istemiyorum ne yapabilirim onun bu kıskançlığını gidermek için'' gibi şeyler düşünmeye başladığınız noktada ise geçmiş olsun. sonrasını anlatmak bile istemiyorum tahmin edersiniz zaten.
gitgide yukarıda söylediğim cümlelerin suçlama dozu artacak, hakarete varacak, ben senin gibi bir kadınla birlikte olamam/evlenemem diyip ayrılacak en sonunda veya siz ayrılacaksınız bahsi geçen hakaretlere katlanamayıp.
süreci çok iyi biliyorum çünkü ben de retroaktif kıskançlığı iliklerime kadar yaşamış biriyim. gece 4-5'lere kadar uyuyamayıp aklımda kurdum eski sevgilimi ve onun eski sevgilisini. edilen kavgaları anlatamam burada size, saatlerce bağırış çağırış ağlama... eski sevgilim her seferinde gelip özür diliyordu -belki hiç söylemediği şeyler için, şu an emin olamıyorum neyin doğru olduğunu neyin olmadığını- ve her seferinde barışıyorduk. ertesi gün kendime söz veriyordum bir daha böyle saçma bir şey yüzünden kavga çıkarmayacağım diye ama elimde olmuyordu. 1 hafta sonra aynı şey. ''sen 8 ay önce bana neden eski sevgilinin hangi okulda okuduğundan bahsettin?'' diye yeni bir kavga. hayat ikimize de zehir zindan oldu, çocuk ayrılamadı ne yazık ki ben de ayrılamadım. bok gibi 1 yıldan sonra sonunda ben ayrıldım ve ayrılır ayrılmaz başka biriyle birlikte oldum geri dönüşü olmasın diye. çok ulaşmaya çalıştı her yerden engelledim. kendim için de senin için de bunu yapıyorum demiştim ayrılırken. ''bunu hiçbir zaman aşamayacağım benden uzak dur'' son cümlelerim olmuştu hatta. şu an ilaç kullanıyorum obsesyonumla ilgili ve ciddi ilişkilerden uzak duruyorum. sevgilinin de elinde değil ve hayatı sana zehir edecek, anlattığın şeyler başlangıç. kendi iyiliğin için ayrıl.