sizce amerikan aksanına mı yoksa ingiliz aksanına göre ingilizce konuşmaya mı daha yatkınız?

öncelikle aksan takıntım olmadığımı belirtmek isterim. ancak ingilizce öğrenirken bir aksanı baz alıp telaffuzlarımızı ona göre düzeltiyoruz. ben ingiliz aksanı öğrenerek konuşmaya başladım ancak amerikan aksanıyla aynı kelimenin telaffuzunu kıyaslayınca amerikan aksanı şimdilerde daha kolay gibi geldi. kendi içlerinde bile aksanlarının çok çeşitli olduğunun farkındayım. ancak ingiliz ingilizcesi için bbc spikeri aksanını baz alarak konuşuyorum. sizce böyle bir kolay/zor ayrımı var mı ikisi arasında?

1. ingiliz aksanı çok daha zor, amerikalılar bile bazı kelimeleri komik telaffuz edebiliyor

22 mayıs 2020 13:19

2. Kesinlikle amerikan. İngilterede kaldığım süre boyunca çoğu zaman ne söylediklerini anlamakta ve kendimi de anlatmakta zorlandım ki ingilizcem de iyidir.

22 mayıs 2020 13:20

3. Ben mi anormalim ya ingiliz aksanıyla konuşuyorum resmen. -bir süslü sözlük klasiği- hatta yurtdışında beni ingiliz sandılar hahahaha

22 mayıs 2020 13:21

4. ben de Amerikan aksanını daha kolay buluyorum ve Amerikan aksanıyla konuşuyorum, bir hocam benimle arizonalı diye dalga geçiyordu.

22 mayıs 2020 13:24

5. Dil, diş, damak seslerinin türkçede oluşumu yüzünden -sanırım- amerikan aksanında çıkarmam daha kolay geliyor, ingiliz aksanı biraz daha yorucu sanki. Sonuçta konuşmada dilin konumu, gırtlak kontrolü, dudak açıklığı, bebeklikten itibaren maruz kaldığımız dile [ve tabi ki ağıza (şive değil, ülke içi konuşma ve diksiyon farklılıklarına ağız denir)] göre motor fonksiyon halini alıyor.

Yabancı dili öğrenirken ilk etkisinde kalınan şive (aksan, diyalekt) de önemli.

Youtube'da şiveler ve fonetik açıdan oluşumlarıyla ilgili bir çok video bulabilirsiniz. Benim favorim (link: https://m.youtube.com/watch?v=NvDvESEXcgE şu) wired serisi.

22 mayıs 2020 13:29

6. amerikan aksanı daha kolay geliyor bana, amerikada bulunduğumdan ötürüde olabilir ama zaten bize okullarda öğretilen ingilizcede amerikan aksanlı oluyor yani en azından benim gördüğüm öyleydi.

22 mayıs 2020 13:32

7. diziler, filmler, şarkılar hep amerikan aksaanıyla olduğu için o daha kolay geliyor. ama ben 1 yıl ingiltere'de yaşamıştım ve oranın aksaanını kapmıştım. hala bir texaslıdansa bir manchesterlının aksaanını anlamak bana daha kolay geliyor. maaruziyet meselesi yani.

22 mayıs 2020 13:37

8. Ben de İngiltere'de kaldım bir süre ancak telaffuzlarda biraz sıkıntı yaşadım. Benim için ingiliz aksanı yorucu oluyor ve kelimeleri söylerken kasıldığımı hissediyorum. Son zamanlarda amerikan aksanına göre kelime telaffuzlarını denediğimde kelimeler ağzımdan kendiliğinden çıkıveriyor gibi geldi, daha doğal bir şekilde oluyor sanki. Çoğunluğumuz da öyle hissettiğine göre dil olarak amerikan aksanına daha yatkınız diye genelleme yapabilirim sanırım:)

Anonim 5 videoya bakacağım çok teşekkürler.

22 mayıs 2020 13:40

9. ingiliz aksanını ingilizler dışında birinin yapmaya çalışması adeta bir cringe-fest. amerikan iyidir.

22 mayıs 2020 13:48

10. bence us en kolayı. au idare eder ama uk ve ie bana çok zor geliyor