Burada güzel şirkette tecrübesiz başlayıp, belirli süre çalıştıktan sonra gitmek.
Vatandaşıysam Avrupa tabii ki, değilsem burası. Ben buraya gittim garsonluk yaptım hayat çok güzel olaylarına pek inanmıyorum. Dünyanın neresine giderseniz gidin eğer beyin göçü yapmıyorsanız vatandaşı gibi muamele göremezsiniz.
Burada çalışmak tabi ki. Hayatta her şey para değildir, elinde mesleğin varsa bunu icra etmek kıymetli bir şey avrupada köle olarak çalışmaktansa. Dizi film izleyip hayatınızı harcamayın. Gerçekten gayret ederseniz burada güzel bir kariyere sahip olabilirsiniz, internette olmuyooor gidiceeem diye ağlayan insanlardan etkilenmeyin bence.
Benim arkadasim ingilterede gayet mutlu. Geziyor, tozuyor... tabii ki her seyi gulluk gulustanlik degildir ama orada ilerleyip, somurulmezsiniz ama burasi sizin ruhunuzu uc kurusa emecek, orasi kesin. Bir de ustune ekonomik krizdeyiz ve cikamayiz gibi duruyor.
Ilk seneler belki zor olur ama yapilir gayet cunku ulken tc yani...survival modda yasiyoruz zaten. Daha yumusak bir gecis istiyorsan yuksek lisans kovala. Almanyada unilerin cogu ucretsiz mesela.
Beyin göçü olarak gidenlerin bile büyük bir ırkçılıkla karşı karşıya kaldığı konular var. Örneğin eu vatandaşı olmayanlar, işlerinde ne kadar iyi ve yetkin olurlarsa olsunlar bir eu vatandaşı kadar yükselemiyor müdür, ceo mevkisine gelemiyorlar örneğin.
Eski erkek arkadaşım 2 yıl boyunca isviçrede alanında dünyanın en iyi 7. Avrupada ise en iyi 2 veya 3. Üniversitesinde master yaptı. Zaten oradan kabul alması bile ne kadar zeki çalışkan yetenekli ve azimli olduğunun kanıtı.
İsviçrede sosyal hayatta 1-2 yaşlı ırkçının teplisi dışında bir ayrımcılıkla karşılaşmadı zira zaten göçmen nüfusu fazla olan bir yer, ancak dediğim gibi üst mevkilerde yer almak istediği zaman ona bu fırsatın verilmeyeceğinden emin oldu ve tr'de şu an mühendis olan herkesin muhtemelen hayalini kurduğu bir şirkette yüksek maaşla işe başladı ve burada yükselme şansının olduğunu biliyor ve mutlu
Başka bir arkadaşım daha isviçrede master yaptı şu an sevgilisinin yanına fransaya yerleşti ama kendi kriterlerine uygun bir iş bulamıyor yaklaşık 1 yıldır
Ama standart bir hayat yaşamaya da kabul derseniz orasını bilemem çok kişisel bir karar
Oturum iznim var anonim 6
Avrupa yalakaları gerçekten orda garsonluğa bu kadar bayılıyorsa valla deneyebilir bakın gerçekten. Tacize popoya şaplağa zorbalığa hazır olmadığım için ben vazgeçmiştim ama.
An6 hahah kadinin sordugu sey bir karsilastirma. Sizden nasihat istememis... bu ne sorunlu bir insanlik anlamiyorum. Madem bu kadar laf yapacaksin yazma yani. Burada soru sorulmuyor artik, hasta dolu.
Soru sahibi yalaka diye size demedim yanlış anlamayın. Sadece netfliksten görüp avrupa güzellemesi yapanlar içindi
Yine başka bir arkadaşım babasından dolayı bulgaristan pasaportu aldı ve eu vatandaşı olduğu için ingiltereye garsonluk yapmaya gitti.
Bu sene konuşmadık ama geçen yıl konışuyorduk ilk senesiydi, türklerin yanında simit dünyasında çalışmaya başlamış ve hergün eve yarı ölü şekilde gelip bir sürü şeyden şikayet ediyordu, tacizden tut mobbinge bir sürü şey anlattı, ha yabancı sevgili yaptı onunla mutluydu o ayrı mesele.
Tek göz odada yaşıyordu ufacık, çünkü parası anca ona yetiyordu, odada sigara içmesi bile yasak avrupada çoğu yerde böyle tabi, bir ara belki tr'ye geri dönerim falan diyordu en son konuşmalarımızda
Bu kişi londrada bu arada orada yaşam çoğu yere göre daha pahalı olduğu için asgari ücretle yaşama standardı daha düşüktü büyük ihtimalle
Üstte bi süslünün dediği gibi aynı şekilde eu vatandaşlarını tercih ediyorlar, eu pasaportunuz yoksa bin dereden su getirmeniz gerekiyor orada legal şekilde işe girebilmek için