valelere neden bahşiş vermek zorunda hissediyoruz?

isteyen versin isteyen vermesin ancak verilmek zorunda gibi bir beklenti var? maaşlı çalışana neden bahşiş vermek zorunda hissediliyor? ha verme o zaman arabanı diyebilirsiniz ama ben o hizmetten yararlanmak istiyorum. arabamı vermek sonra almak ve bu hizmetin ücretini ödemek istiyorum. ben de zengin değilim orta halli biriyim. mantıklı bir açıklaması varsa dinlemek isterim. şahsi fikrim valelerin kurumsallıktan uzak çete halinde iş yapmasından dolayı bunun yaşandığı.

1. Bahsis alma ihtimali olan tum islerde calisana cok az maas verilir. Nasilsa bahsis alacagi dusunulur cunku. Bu garson olabilir, otelde bavul tasiyan kisi olabilir, vale olabilir. Dolayisiyla eger durumunuz varsa ve gercekten iyi hizmet aldiginizi dusunuyorsaniz bahsis verirsiniz.

19 ekim 2020 14:39

2. sorun bunun beklenti haline gelmiş olması. yoksa tabi olağanüstü bir hizmet aldıysam bahşiş vermek içimden gelir. o kadar beklenti haline gelmiş ki işveren buna göre maaş ayarlıyor. ve bahşiş vermeyince işveren değil siz kötü hissediyorsunuz.

19 ekim 2020 14:48

3. Olağanüstü bir hizmet mi? Tamam kimse vermek zorunda değil bu bir zorunluluk olmamalı ama insanlara üç kuruş vermek için olağanüstü şeyler beklemek de ne bileyim ayıp biraz. İşini iyi yapması yeterli bahşiş vermek için.

19 ekim 2020 14:51

4. ben de maaşlı çalışanım, hizmet sektöründeyim. o bahsettiğiniz üç kuruşu kolay kazanmıyorum. insanlara işlerini yaptığı için bahşiş verilmesi demek işverenin maaşı size ödetmesi demektir, siz böyle düşünmüyorsanız tabi fikirlerimiz başka olabilir.

19 ekim 2020 14:54

5. Yani bahşiş toplumsal bir kural gibi bir şey tek valelere değil aslında Türkiye'de Bahşiş yok denecek kadar az zira insanlar olağanüstü hizmet bekliyor para vermek icin.

19 ekim 2020 14:55

6. türkiyede böyle bir kültür yerleşmiş değil ama mesela yurtdışında bahşiş o ödediğiniz hizmet bedelinin parçası sayılır. örneğin bir restorana gittiğinizde yemek fiyatının genelde yüzde onunu garsona bahşiş olarak ödersiniz ve tam olarak yüzde kaç verilmesi gerektiği menüde de yazar yani keyfi olarak veya iyilik için yapılan bir ödeme değildir.

19 ekim 2020 15:05

7. a7 yurtdışındaki uygulamaları biliyorum, ben buradan bahsediyorum. bahsettiğiniz hizmet bedelini arabayı verirken peşinen ödemiş oluyorum zaten.

19 ekim 2020 15:15

8. demek istediğim hizmet bedelinin iki ayrı ödemenin toplamı olarak hesaplanması, valeye ayrı ödeme yapılmayacaksa bu durumda hizmet bedeli olarak ödediğiniz miktarın +minimum bahşiş miktarı kadar daha fazla olması gerekirdi. bahşişin mantığını sorduğunuz için söylüyorum yani yoksa ben de vale değilim ve bahşiş vermiyorum genelde.

19 ekim 2020 16:04

9. konusu açılmışken ; ne kadar vale ucretine ne kadar bahşiş veriyorsunuz süslüler ?

19 ekim 2020 18:09

10. özel sektörme maaşlı çalışan satışcıyım, müşteriyle ilgilenmek görevim ama bana bahşiş verse şirketin etik kurallarına göre bu rüşvet sayılıyor. diğer meslekler de böyle, hemşire iğneyi hafif yaptı siz memnun kaldınız bahşiş mi veriyorsunuz hayır ki zaten yeltensen rüşvet, cocuğunuzun öğretmeni ilgili vs diye para verme gereksiniminde olmuyor kimse ya da bir mimar/mühendis/ doktor işini iyi yaptı diye onlara verilen hediye bile rüşvete girerken. bu oteldekilerin garsonların maaşlarını aldıkları halde ( düşük maaş almaları benim sorunum değil) neden verme zorunluluğu hissettiriliyor. kimse marketteki kasiyere işini iyi yapıyor diye bahşiş vermiyor ki onların da maaşları düşük (cunku yasak,etik dışı etc). 10 bin küsür verip 5 gece kaldığım otelde bahşiş vermediğim için garson suratıma bakmıyor, ben otelin sahibine ödemişim paramı baştan, çatır çatır sen hakkını ara ! bir sürü meslek bahşişsiz çalışabiliyor sen de çalış.

19 ekim 2020 19:33