Varoş ucuz, rüküş abartılı bence. Çok benzer ama aynı değil.
Bir de ironiği, gördüğüm kadarıyla varoş lafını herkese atanların çoğu aslında varoş tanımına en çok uyanlar oluyorlar. En azından Süslü sözlükte böyle.
Hayır rüküş leopar deseniyse varoş şeffaf askıdır. Rüküş zaman zaman şık olabilir ama varoş asla.
(link: https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BN2FhM2RmNjYtNWQyMi00ZWNlLWI4OTctMDcwMzIyN2QyYTA5XkEyXkFqcGdeQXVyOTczMTUxNDY@._V1_.jpg Varoş)
(link: https://twitter.com/cagla_style/status/415785910526308353 Rüküş)
estetik kalite kime göre, neye göre adlandırılır bunu ara ara düşünüyorum gerçekten."estetik değil" derken belirlediğimiz skalayı neye göre ayarlıyoruz bilmiyorum. bu yüzden az sonra yazacağım her cümle sonunda "sanırım" kelimesini eklemeyeceğim boş tekrara düşmemek için ama siz eklemişim gibi düşünün. birine rüküş derken, tarzını kabul edilebilir buluyoruz aslında. moda sürekli değişen bir şey ve çoğumuz bunu bilip 1 sene sonra komik görünmeyeceğini umduğumuz seçimler yapmaya çalışıyoruz. yine de göz alışıyor ve 1 sene önce komik veya çirkin bulabileceğimiz bir şey o kadar çok pazarlanıyor ki gözümüz alıştığı için güzel bulmaya başlayabiliyoruz. modası geçtiği zamanda demode, rüküş gelebiliyor. iddialı oluşu yüzünden bir dönemin modaya damgasını vuran kıyafeti, modası geçtikten sonra iddiası sadece rüküşlük olarak yer ediyor. örneğin birkaç sene önce yakası peluş ve çingene pembesi olan montu sokakta görsek rüküş deriz. iddalı bir parça fakat iddiası batan bir parça. guccinin meşhur demet akalın kombinleri. iddialı parçalar fakat insan algısında herhangi bir düzene sahip olmadığı için rüküş olarak görünüyor. varoşluk ise modadan güncellikten soyutlayarak yaptığımız bir yakıştırma. varoşluk yakıştırmasını kıyafetin bizde uyandırdığı karakter örüntülerine göre değerlendiriyoruz. kırmızı oje demode veya rüküş değildir. ama kullanan kişiye göre varoş durabilir çünkü hepimiz zamanında 1 kere de olsa falcıya gitmişizdir ve uzun kırmızı tırnaklarıyla ağzından sigara kokusu gelen bir falcının karmaktan kararmış kartlarını izlemişizdir. siyah ve pembenin birlikte kullanımı kiminde demode ve rüküş olabilecekken, kafamızda ışıklarda mendil satan çocuğun giydiği cart pembe tayt ve siyah balıkçı yaka bluzu çağrıştıran bir bakımsızlığa denk gelince rüküş değil varoş deriz. bence. davranış ve karakter çağrışımı ve bunların örüntüleriyle alakası olduğunu düşünüyorum
her varoş tarz zaten rüküştür ama her rüküş varoş olmak zorunda değil.
bu bağlamda (link: https://tr.pinterest.com/pin/456482112236719135/ varoş)
just (link: https://tr.pinterest.com/pin/250935010479489662/ rüküş)