1. Süslücüm ben de tercih zamanımda bu ikilemde kalmıştım. O yüzden elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. Ben beslenme ve diyetetik okuyorum yani sağlık alanında eğitim alıyorum.
İlk olarak gastronomi okuyacağını belirtmişsin. Kafanda olan okulları eğitim kalitesine göre sırala. Bölüm derslerine mutlaka bak. Şöyle ki benim puanım şehir dışında devlet ünivetsitesine ve yaşadığım şehir olan istanbulda özel üniversiteye yüzde %50 ve %25 burslu olarak yetiyordu. Şehir dışına gitseydim devlette okuyacaktım fakat iyi bir üniversitede okuyamayacaktım. Daha doğrusu kendi alanımda iyi bir üniversitede okumuş olmayacaktım. Ama İstanbulda özele gitseydim kendi alanımda çok iyi eğitim alabileceğim üniversitelere gidebilecektim. Bu İstanbulda özele gitmem için bir artı kazandırmıştı.
İkinci olarak kendini sorgula. Eğer ailene bağlı biriysen şehir dışında en az 4 sene okumaya dayabilecek misin; yaşadığın yerdeki hayatından, çevrenden okul hayatın boyunca ayrı kalabilecek misin sonuçta yıl içinde görüştüğün zamanlar çok azalacak.
Üçüncü olarak ulaşımını değerlendir. Mesela ben İstanbulda yazdım ama 8:30 daki dersim için 6da kalkıyorum çünkü okula gidip gelişim 2 saatimi alıyor. Sonuçta İstanbul kalabalık bir şehir. trafiği oluyor, toplu taşıması oluyor her türlü şeyle karşılaşabiliyorsun. Diğer yandan şehir dışında kampüsün içinde yurtta kalarak ya da kampüs çevresinden bir ev tutarak bunlardan kurtulabilirsin. Tabi ev tutarsan da temizliği ,yemeği ,çamaşırı ,bulaşığı ,faturası var unutmamak lazım
Son olarak aklıma gelen ise eğitimini ailen karşılayacak ise ailenin maddi durumu. Ben yıllık 15-20 bin tl arası arasında ödüyorum. Şehir dışında devlet üniversitesinde okuyan çok yakın arkadaşlarım var her gördüklerinde keşke istanbulu yazsaydık yurt, yemek, gidiş geliş yol parası, gezmesiydi derken yaklaşık aynı paraya denk geliyor en azıdan düzenim bozulmazdı diyorlar. Tabi bu herkes için aynı değildir. Ben değerlendirme açısından bir fikir olması için yazdım. Şuanlık aklıma bunlar geldi. Yazarken çokça anlatım bozukluğu yapmış olabilir kusura bakma lütfen. Umarım yazdıklarım karar vermende yardımcı olur ve en kısa zamanda hayallerine kavuşursun^_^
morsaclikadin