yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    13 yanıt
    • linki kopyala
    • şikayet et

    yaşadığım şehirde yarı burslu özel üniversite mi yoksa başka şehirde devlet üniversitesi mi?

    merhaba. bu sene mezuna kaldım ve gastronomi bölümü istiyorum. üniversite olarak öncelikle bilgi ve özyeğin istiyorum. bilgi uzak ama özyeğin hemen evimizin yakınında. %50 burslu olarak ikisinin de fiyatları yaklaşık 18 bin lira. bunun dışında, başka bir şehir ve üniversite olarak eskişehir anadolu düşünüyorum. gastronomi için antep ve bolu’nun iyi olduğunu söylediler ama oraları istemiyorum.  eskişehir’e gidersem ne kadar masrafım olur bilmiyorum. büyük ihtimalle eve çıkmak isteyeceğim. istanbul’da kalıp %50 bursla özel üniversitede okuyup sadece yol masrafı yapmak mı daha mantıklı yoksa başka şehirde devlet üniversitesinde okumak mı?  bu arada tabii ki bilgi ve özyeğin mutfak olsun yurtdışı imkanları olsun çok daha iyiler. 

    1. Süslücüm ben de tercih zamanımda bu ikilemde kalmıştım. O yüzden elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. Ben beslenme ve diyetetik okuyorum yani sağlık alanında eğitim alıyorum.

    İlk olarak gastronomi okuyacağını belirtmişsin. Kafanda olan okulları eğitim kalitesine göre sırala. Bölüm derslerine mutlaka bak. Şöyle ki benim puanım şehir dışında devlet ünivetsitesine ve yaşadığım şehir olan istanbulda özel üniversiteye yüzde %50 ve %25 burslu olarak yetiyordu. Şehir dışına gitseydim devlette okuyacaktım fakat iyi bir üniversitede okuyamayacaktım. Daha doğrusu kendi alanımda iyi bir üniversitede okumuş olmayacaktım. Ama İstanbulda özele gitseydim kendi alanımda çok iyi eğitim alabileceğim üniversitelere gidebilecektim. Bu İstanbulda özele gitmem için bir artı kazandırmıştı. 

    İkinci olarak kendini sorgula. Eğer ailene bağlı biriysen şehir dışında en az 4 sene okumaya dayabilecek misin; yaşadığın yerdeki hayatından, çevrenden okul hayatın boyunca ayrı kalabilecek misin sonuçta yıl içinde görüştüğün zamanlar çok azalacak.

    Üçüncü olarak ulaşımını değerlendir. Mesela ben İstanbulda yazdım ama 8:30 daki dersim için 6da kalkıyorum çünkü okula gidip gelişim 2 saatimi alıyor. Sonuçta İstanbul kalabalık bir şehir. trafiği oluyor, toplu taşıması oluyor her türlü şeyle karşılaşabiliyorsun. Diğer yandan şehir dışında kampüsün içinde yurtta kalarak ya da kampüs çevresinden bir ev tutarak bunlardan kurtulabilirsin. Tabi ev tutarsan da temizliği ,yemeği ,çamaşırı ,bulaşığı ,faturası var unutmamak lazım

    Son olarak aklıma gelen ise eğitimini ailen karşılayacak ise ailenin maddi durumu. Ben yıllık 15-20 bin tl arası arasında ödüyorum. Şehir dışında devlet üniversitesinde okuyan çok yakın arkadaşlarım var her gördüklerinde keşke istanbulu yazsaydık yurt, yemek, gidiş geliş yol parası, gezmesiydi derken yaklaşık aynı paraya denk geliyor en azıdan düzenim bozulmazdı diyorlar. Tabi bu herkes için aynı değildir. Ben değerlendirme açısından bir fikir olması için yazdım. Şuanlık aklıma bunlar geldi. Yazarken çokça anlatım bozukluğu yapmış olabilir kusura bakma lütfen. Umarım yazdıklarım karar vermende yardımcı olur ve en kısa zamanda hayallerine kavuşursun^_^

    25 mart 2018 00:16

    2. Yazdığınız universite ve bölüm hakkımda malesef bilgim yok. Ancak universiteyi aile yanında okumayı ben de önermiyorum süslü. Kendi adıma başka bir şehirde yaşamak bana çok şey kattı.

    25 mart 2018 00:26

    3. bence istanbulda kal

    25 mart 2018 00:28


    4. uğraşıp yazmışsınız, çok çok teşekkür ederim hepinize. kafama takılan bütün soruların cevaplarını aldım. güzel dileklerini için de ayrıca teşekkür ederim. ben de hepinize eğitim ve iş hayatınızda başarılar diliyorum.

    özel üniversiteyi çok istiyordum. babam da gönderebileceğini söylüyor ama bir yandan böyle yük olur muyum diye düşünüyordum. demek ki çok fark olmayacakmış. yazdıklarınızı dikkate alacağım, çok yardımcı oldunuz:) 

    25 mart 2018 00:54

    5. Beykent in gastronomi bölümünü de arastir beybi ama sana uzak bildigim kadarıyla :(

    Umarim istedigin gibi olur her sey gastronomi harika bi bölüm. <3

    Ben özelde aile yanında olmayi tercih ederim sahsen.

    25 mart 2018 01:53

    6. Ben ozelde 75 burslu ve ailemin yaninda okuyorum, kardesim gibi kuzenim (yani ne masraf yaptigini bilecek kadar yakinim) sehirdisinda devlette okuyor. Ikimizin masraflari da hemen hemen ayni. Maddi olarak oyle soyleyeyim sana. Evim avrupada okulum anadoluda dag basinda, tercih yapmadan git okulu gor ulasimini iyice hesap et ve tercih listene yaz. Ulasim cok buyuk onem tasiyor. 9daki ders icin 5.30da eeeen gec 5.45te kalkmam gerekiyor benim sahsen diyeceklerim bu kadar. Bahsettigin okullarla ilgili fikrim yok ama bilgi asiri cazip geldi, bilgi gercekten ayri bir dunya ciddi dusun derim. Imkanimiz el verse orda okumayi cok cok cok isterdim. Basarilar,umarim gonlunce olur her sey :)

    25 mart 2018 02:13

    7. Ben size farklı bir açıdan bakmanızı önereceğim.üniversitelerin size sunduğu imkanlara, çevresine , kampüslerine ,öğrenci klüplerine ve etkinliklerine mutlaka bakın.istediğiniz üniversiteleri bu açılardan kıyaslayın.ailenin yanında okumamak insana çok fazla deneyim katıyor fakat bom boş saman gibi bir üniversiteye giderseniz oda liseden farksız kalıyor.bazen özel üniversiteler daha fazla imkan sunar mutlaka araştırın.

    25 mart 2018 08:31


    8. (yazar: suslugrafiker)(yazar: takilagimacanim) çoooook teşekkür ederimmmmm. umarım her şey, hepimizin istediği gibi olur:):)

    25 mart 2018 15:15

    9. (yazar: buria) teşekkür ederimmm, üç yazar etiketleyemedim. haklısınız, hem de gastronomi gibi bir bölümde özel üniversite çok daha avantajlı:)

    25 mart 2018 15:16

    10. özyeğin'in gastronomi alanındaki yabancı okul anlaşması çok iyi diye biliyorum süslü. Le Cordon Bleu varken düşünme bile devleti.

    25 mart 2018 19:07