yobazlar sadece sağ kesimden mi çıkar?

iyi akşamlar süslüler. ben bu konudan çok tiksinmeye başladım son günlerde girdiğim yeni bir ortamdan dolayı. fazla detay veremeyeceğim malesef. ancak belirtmeliyim ki kesinlikle malum parti destekçisi değilim. atatürk karşıtı hiç değilim. ama gördüğüm şu ki, yobazlık ve cahillikle insanları suçlayanlar da kendi çapında at gözlükleri içerisindeler. örneğin yolda kendi ülkesinin geleneksel kıyafetini giymiş bir adama ''keseceksin bu tiplerin kafasını cahil yobazlar'' demek ne kadar doğru? ben aydın ve aynı zamanda hoşgörülü olan insanları görünce ilham alıyorum. okumuş insan her halinden belli ediyor. sırf bu yüzden körü körüne muhalif olmadan önce okumaya araştırmaya çalışıyorum. bariz bi konuda bile cahilce yaftalamamak için. neyse süslüler sizin de etrafınızda var mı bu tipler? yobazlık sadece muhafazakarlara mı özgü yoksa bu tiplerin de yobaz olduğunu düşünüyor musunuz benim gibi? yorumda da bir olay anlatıcam belki silerim sonra.

1. O kadar haklısın ki Çankayada yaşıyorum ve bu tiplerden bir sürü var dünyanın en kibirli insanları her şeyin en iyisini onlar bilirler

6 haziran 2018 22:39

2. biraz pasif kalıyorum aslında bu kendimi yetersiz görmemden dolayı. mesela bugün yeni staja başladığım yerde ismimle ilgili birisi ''islamcılar kızlarına bu ismi koyuyor'' tarzı bir şey dedi soru sorar gibi. ofiste o kadar çok siyaset dönüyor ki ikinci günümden aşırı rahatsız oldum, benimle aynı görüşte olmalarına rağmen. acele cıkmam gerektiği için bir şey diyemedim ama çok kafamı kurcaladı bu laf. islamcı nedir yani muhafazakar bi derece dindar bir ailem var ama insanları bu şekilde ayırmak yargılamak neden? hem de çok tatlı bir abimizdi bunu diyen. ilk izlenimim sıcaktı bu insanlara karşı ama soğumaya başlıyorum. sizce nasıl bi tavır izlemeliyim, nasıl cevap vermeliyim böyle patavatsızlıklara? size ve fikirlerinize güveniyorum ve merakla bekliyorum süslüler

6 haziran 2018 22:40

3. (yazar: efteliashenay) siz karşı olmayabilirsiniz ama böyleleri de var işte süslücüm. takkeli sakallı bir amca değil bahsettiğim. belli ki afrika ülkesinden gelmiş ve sıcakta giydikleri kıyafet ne ise onu giymiş. başına da taktığı bir şey vardı. ama ne bileyim hoşgörülü olmak zor mu? üstelik medeniyetin merkezi vs dedikleri bir şehirde bile nasıl bu kadar acımasız olunabilir. herkesin aynı olması aptallık olur zaten. ben mi fazla iyimserim süslüler?

6 haziran 2018 22:43

4. sorunun altında tartışma çıkmasını istemiyorum biraz buna meyilli bir soru. umarım modlar silebiliyordur böyle bi durumda. silinmemesinin kötü olacağı bir kavga çıksın istemiyorum süslüler <3

6 haziran 2018 22:45

5. trollükle alakam yok. tamamen bilgili olduğumu da düşünmüyorum zaten fikirleri merak ettiğim için sordum. lütfen üslubunuza dikkat edin.

6 haziran 2018 22:46

6. son anonim. neden yaşanmadığını düşündüğünü anlamayıp sorumu tekrar okudum yanlış lanse etmişim. adamın yüzüne demedi sokakta birlikte gördük ve bana bunu söyledi

6 haziran 2018 23:02

7. ülkesinin geleneksel giysisini giymiş birine yobaz diyen adam ırkçı faşistin tekidir. kendinden farklı insanları istememek = aşırı muhafazakarlık. özgürlükçü bir insan böyle bir söylemde bulunmaz ve yobaz olamaz. bunu diyen kişi sandığınız gibi muhalif ve aydın değilmiş demek ki, o da sağcı bir yobazmış.

6 haziran 2018 23:05

8. Yobaz kelimesi tdk'ya göre ilk olarak bir dine aşırı bağlı, ikinci anlamda düşünceye inanca aşırı bağlı kimse olarak geçiyor. Ayrıştırma yoluna gitme taraftarı bir insan olmamakla birlikte "sağ"cı olarak nitelendirilen kesimi daha çok temsil ediyor. Kendine "sol"cu diyen tarafta bu yok mu? Tabiki var. Fakat ben farklı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların bu şekilde ayrışması birbirlerini ayrıştırması saygı duyamaması yaşadığımız ortamdan ve siyasilerin tutumundan kaynaklanıyor. Ötekileştirmeyi en çok devletin başındakiler yapıyor. Bu kendileri gibi düşünenlere bir yönlendirme, aksi tarafı benimseyenler içinse nefret kaynağı oluyor. Artık arası yok çünkü. Her iki tutum da yanlış fakat biz halk olarak bir oyunun içinde kalmışız. Zaman zaman ben bile içimde bu nitelendirmelerde boğulurken buluyorum kendimi. Sonra durduruyorum. Temel nokta insanlar öfkeli ve haksız da sayılmazlar öfkelenmek için sebepler çok. Bize her şey apaçık geliyor yani ülkenin durumu ortada nasıl hala böyle düşünebilirler bu derece kör olabilirler nasıl bir zihniyetleri var? Anlayamıyoruz yani. Öyle olunca da birbirimizi suçluyoruz, değerleri küçümsüyoruz. Bu şekilde mi olmalı? Hayır ama henüz uygarlaşamadık. Gelecek nesiller belki başarabilir.

6 haziran 2018 23:06

9. dediğiniz gibi sinirli ve pusuda bekleyen cevaplar değil de normal cevaplar cıkabileceğini umuyordum.. gerçekten bazen uzuun uzun ve aşırı güzel yazan süslülerimiz var anonim bile olmadan. anonim olmalarına gerek de yok gerçi. o kesimle konuşmak istemiştim daha çok.

önceden de kesinlikle kötü niyetsiz bir siyasi soru sormuştum yine linç yemiştim. bu da son olur öyle bir durumda. zaten trollcüler de gelmiş

6 haziran 2018 23:07

10. yobazlık bir şeye körü körüne bağlı olmaktır. çift anlamlı bir kelime diğer kullanımı da bildiğimiz gibi din konusunda baskı uygulamak.

ülkenin mevcut durumu baz alındığında ben kimsenin burada geleneksel kıyafet giymesini istemiyorum. ne yazık ki bu kısım pek ılımlı islam taraftarı değil. bunu biliyoruz. iyi niyet gerçekten bazen daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. bu insanların çoğu ‘burası musluman ülke din icin istersem sizi kesebilirim’ diyip palayla heykele saldıran insanlar çıkaran bir kesimden geliyor. kendi hayat tarzlarını herkese empoze etmek istiyorlar ve ne yazık ki biz aksini anlatamıyoruz. tekrar ediyorum bu noktada iyi niyet tehlikeli olabilir. ben ki ‘herkes her şeyi yapıp edebilir, her şey mümkündür’ diye düşünen bir insanım, ben de karşı çıkıyorum.

basıma gelen bir anıyı paylaşayım. arap çöllerine yarışacak şekilde giyinmiş, başına da kavuk mu deniyordu ondan takmış, bildiğimiz ‘geleneksel’ kıyafet giymis bir adam. arkadaşlar affedersiniz ama gördüğümü söylüyorum içine iç çamaşırı giymediği için penisi kıyafetin içinde bir o yana bir bu yana sallanıyordu. siz o anda adama bir bütün olarak baktığınız icin bunu gormememeniz imkansız. ve ortada çocuklar var. ve oldukça kalabalık bir yer. ve adamın penisi sallanıyor. beni duyabileceği bir mesafedeydi, istem dişi ‘yok artık’ dedim ve göz göze geldik. ben o an o adamdan korktum.

ben böyle bir şey görmeyi istemiyorum. çöl kıyafeti giymek isteyen çöle gitsin. kum fırtınasından korunmaya ihtiyacimiz yoktu en son dışarı çıktığımda.

6 haziran 2018 23:07