girdi yaz
    medya ekle
    • girdiler (35)
    • medya (0)

35. Görsel hafızaya göre çok daha güçlü olan hafıza. Böyle şimşek gibi çarpar anılar. Görsel hafızada zihinde o anı hatırlamaya zorlarız. Oysa koku sizi o andaymışsınız gibi hissettirir. Düşünmenize gerek bile kalmaz. Çok değişik bir hafıza türü. Tad duygusu da böyle bence  şimşek gibi duyguların geri yüklenmesi çok farklı bir insani duygu. Bazen lisede kullandığım bir parfüm, Bazen eski sevgilimin losyonu, bir güneş kremi kokusu, niveanın koyu mavi kapaklı lipbalmı, deterjan kokusu ya da afrikada bir bakkalda burnunuza gelen bakkal kokusu alıyor sizi başka bir ana ışınlıyor..

İnsanoğlu çok ilginç bir donanımla üretilmiş.

23 temmuz 12:45

34. burnunun direği sızlar insanın eğer o kokuyu hatırlamak istemiyorsa

2 ağustos 2023 14:24

33. Acı çektirse de şuan en çok ihtiyacım olan şey... Ölen birini özlemek çok zor..

2 ağustos 2023 09:59

32. Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'nin nörobilimcileri tarafından yapılan bir araştırmada, yaşlı yetişkinlerin yatak odalarında her gece iki saat boyunca yayılan bir koku sayesinde hafıza büyük ölçüde arttı. Bu çalışmaya katılan kişiler, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında bilişsel kapasitelerinde %226 artış gösterdi. Araştırmacılar, bu bulgunun koku ve hafıza arasındaki bilinen bağı, kolay ve invaziv olmayan bir teknikle hafızayı güçlendirmek ve muhtemel bir demansı önlemek için dönüştürdüğünü söylüyor.

Araştırma, UCI Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi tarafından yürütüldü. Hafıza bozukluğu olmayan 60-85 yaş arası erkek ve kadınlar dahil edildi. Her birine bir difüzör ve yedi adet farklı doğal yağ içeren kartuş verildi. Zenginleştirilmiş grup, tam güçteki kartuşları aldı, kontrol grubundaki katılımcılara ise yağlar küçük miktarlarda verildi. Katılımcılar her gece yatmadan önce farklı bir kartuşu difüzöre koydu ve uyurken iki saat boyunca etkinleşti.

Zenginleştirilmiş grup, hafızayı değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir kelime listesi testinde kontrol grubuna göre %226 oranında bilişsel performans artışı gösterdi. Beyin görüntülemesi, yaşla birlikte azalan sol uncinate fasciculus adı verilen beyin yolunun daha iyi bütünlüğünü ortaya koydu. Katılımcılar ayrıca daha derin bir uyku uyuduklarını bildirdiler.

Bilim insanları uzun zamandır koku yeteneğinin kaybının, Alzheimer ve diğer demanslar, Parkinson, şizofreni ve alkolizm dahil olmak üzere neredeyse 70 nörolojik ve psikiyatrik hastalığın gelişimini öngörebildiğini bilmektedir. COVID kaynaklı koku kaybı ile sonuçlanan bilişsel düşüş arasında bir bağlantı olduğu konusunda da kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Araştırmacılar daha önce orta düzeyde demansı olan kişilere günde iki kez 40 farklı koku maruz bırakarak hafızalarını ve dil becerilerini artırdığını, depresyonu hafiflettiğini ve koku kapasitelerini iyileştirdiklerini bulmuşlardı. UCI ekibi, bu bilgiyi kolay ve invaziv olmayan bir demansla mücadele aracına dönüştürmeyi denemeye karar verdi.

Araştırmanın ilk yazarı olan proje bilim insanı Cynthia Woo, "Bu nedenle, katılımcıları aynı anda birden fazla aromaya maruz bırakan önceki araştırma projelerinde kullanılan kokuların sayısını yediye düşürdük ve her seferinde katılımcıları sadece bir aroma ile karşılaştırdık. Böylece insanların kokuları uyurken deneyimlemelerini sağlayarak, bunu her gün uyanık oldukları saatlerde zaman ayırmak zorunda kalmadan yapma imkanını elde ettik" dedi.

Araştırmacılar, çalışmadan elde ettikleri sonuçların, koku ve hafıza arasındaki bağlantı hakkında öğrenilenlerle uyumlu olduğunu belirtiyor. "Koku duyusu, beyindeki hafıza devreleriyle doğrudan bağlantılı olan özel bir yetiye sahiptir" diyen Michael Yassa, "Diğer tüm duyular önce talamus aracılığıyla yönlendirilir. Herkes, kokuların ne kadar güçlü bir şekilde eski anıları uyandırdığını deneyimlemiştir. Ancak gözlüklerle tedavi ettiğimiz görme değişiklikleri ve işitme engellilikleri için işitme cihazları gibi, koku kaybı için bir müdahale yöntemi yoktu" şeklinde konuştu.

Araştırma ekibi, tekniklerinin teşhis edilmiş bilişsel kayıp yaşayan kişiler üzerindeki etkisini incelemek istiyor. Ayrıca, bu bulgunun hafıza bozukluğu için koku terapilerine daha fazla araştırma yapılmasına yol açmasını umuyor. Çalışmalarına dayanarak evde kullanılabilecek bir ürünün bu sonbaharda piyasaya çıkması bekleniyor.

Bu araştırma Procter & Gamble tarafından desteklendi.

2 ağustos 2023 08:08

31. Bazen hüzünlü bazen acı dolu bazense mutlu anlara götürür sizi. Ama koku alma duyusu cok gelismemis ya da burnu bir şekilde tam fonksiyonel olmayan insanlarda dogal olarak gelişemiyor. Bende genis bir yer tutuyor koku duyum oldukca geliskin oldugundan. En hatirladigim net örnek ise Şimdiki eşime yıllar önce hoşlandığımı itiraf ettiğimde dudağımda pembe uyduruk likit bir parlatıcı vardı. O zamanlar modaydi o iğrenç yapış yapış ürünler. (gizlinot: Evet yaşlandım ) (gizlinot: Swh )Birkac yil sonra babamlarin evinde bir kutunun icinde o parlatıcıyı buldum asla ne zamandan kalma bir sey olduğunu hatirlamadan kapağını açtım ve pat o ana gittim. Simdiki Eşim olan şahsiyet o zamanlar beni hunharca reddettigi için o an çok utanç dolu ve üzgün hissetmiştim kendimi. (gizlinot: Swh) Artık o andaki üzüntünün yerini mutluluk almis olmasina ragmen icimi yine o anki duygular kapladı. Ergen yıllarıma gittim geldim. Velhasil ilginç bir anımdır bu da böyle. Teşekkürler koku hafızası.

6 kasım 2018 23:05

30. Lafı hiç dolandırmadan söylüyorum, acı çektirir.

6 kasım 2018 20:44

29. bazen küfür sebebi. alakasız zamanlarda hortlayabilir, nerden çıktı bu canına yandığımın kokusu dedirtir.

6 kasım 2018 14:18 6 kasım 2018 14:19

28. adını sanını bilmediğim bir parfümün,kokusunu unutsam bile,yıllar sonra karşıma çıkmasıdır.

Böyle kapıdan içeri girer o koku ilk senin burnunda tüter.Ardından yutkunursun ve çayına devam edersin.

Keşke bu kadar seçici olmasaydı koku hafızam. Bazen olmasaydı da olur diyorum.

6 kasım 2018 14:16

27. bazen can sıkar. sokakta yürüyorsunuzdur, yanınızdan alakasız bir insan geçer. geçip giderken kokusu ansızın burnunuza çarpar, "o"nun kokusu. beyninizden vurulmuşa dönersiniz, anılarınız film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçer. içiniz burkulur.

5 kasım 2018 22:45 6 kasım 2018 00:52

26. Somut olmayan ama etkisi öyle güçlü ve unutulmaz benim için.

5 kasım 2018 22:04