antidepresanı-ssrı (cipralex) uzun süre kullanmak tam tersi etki yapıyor olabilir mi?

4.5 senedir cipralex 20 mg kullanıyorum. orta derece depresif nöbet teşhisi ile 10 mg verilip yükseltilmişti, tabi iyi geldi o dönemki yataktan çıkıp banyoya girememe kadar kötü halime. sonrasında bir kaç defa farklı zamanlarda psikiyatriste gittim ama ilacı bırakmadım (bırak dememişlerdi direkt) düzenli kontrole gitmedim. sonrasında alışkanlıktan her gün almaya devam ettim istersen şöyle bırakabilirsin diye yöntemi de öğrendim en son dr’dan. zaten kendini nasıl hissediyorsun ona göre bırak/bırakma tarzında bilgi veriyorlar. bırakmama sebebim biraz da tekrar o döneme girmeye yatkın olacak bir ortamda aile evinde olmam. soru şu: bazen almayı unuttuğum günlerde daha iyi ferah hissettiğimi, sanki hayatın daha baş edilebilir gibi geldiğini fark ettim. acaba çok kullanmak beyinde başka bir etki mi yapıyor normaldeki yararına göre diye düşündüm. bir fikriniz deneyiminiz var mı? (normali ilaç verilir 1 aya kontrol olur sonra duruma göre en az 6 ay-1 yıl arasında kullanılır diye  biliyorum.

1. Doktor değişim, bu tip ilaçları bacağımdaki sinir problemi yüzünden 6 yıl kullandım bu tip ilaçlardan ve daha fenalarını, 4,5 sene çok uzun zaman, hiçbir doktor kesin konuşmuyor ama deneyip bir süre görmen lazım artık diye düşünüyorum, başka problemlere sebep oluyorlar sonradan.. her gün azaltarak, azaltırken de yan etkiler olabileceğini bilerek denemen lazım..

25 mart 2022 19:41

2. Anonim 1 süslücüm normalde bende de öyle bir gün değil ama ikinci günde beyindeki o kötü his, baş dönmesi vesaire etkiler başlıyor vücut ilacı istiyor yoksunluk gibi. Ama uzun süre olduğu için bu kadar uzun kullanmak başka bir şeye yol açar mı diye düşündüm anonim 2'nin dediği gibi. İkinize de teşekkür ederim ve geçmiş olsun, umarım ilaçlar olmadan da çok güzel hissedeceğiniz günler gelir

25 mart 2022 19:46

3. Bu arada anonim 2 uzun süre kullanmanın ne gibi başka etkilerini yaşadınız? Aniden kesilmeden aşamalı bırakmak lazım haklısınız ama yine de yan etki yapacak bıraktığım için. Tekrar çok kötü olmayayım diye korkmaktan bırakmıyorum ama bazen zaten depresyon dönemi gibi hissettiğim de oluyor. Yani uzun süre kullanımda belki de yararından çok zararını görüyorum. Asıl yararı belirli süre alınmasında idi belki de.

25 mart 2022 19:47

4. Ben iki sene aripa, paxera ve dönem dönem xanax kullandım anksiyete sebebiyle. İlk başta iyi gelir gibi olmuştu ama sonra tam tersi şikayetlerim artmaya başladı. Şikayetlerim arttıkça doktor dozunu arttırdı, dozunu arttırdıkça şikayetlerim arttı. Belki ilacın değişmesi gerekiyordur bir de başka bir doktordan fikir alayım diye başka doktora gittim ama o da ilaca bağlamadı ve dozunu arttırdı sadece. En son o kadar sinirlendim ki doktora bile danışmadan bıraktım kendi kendime. Bırakalı iki ay falan oluyor şimdiden etkisini hissediyorum kesinlikle bırakmak bana daha iyi geldi. Sadece xanaxi elimin altında tutuyorum olası bir panik durumunda kullanırım diye ama elimden geldiğince onu da kullanmayacağım. Benim gibi kendi kendinize bir anda bırakmayın tabiki etkileri farklı olabilir ama doktorunuzdan da onay aldıysanız doktorun önerdiği şekilde bırakabilirsiniz. Sebebi ne bilmiyorum ama bende bu şekilde bir etkisi oldu ilaçların. Hemde başlarken çok hevesliydim birkaç ay sonra bende normal insanlar gibi olacağım diye, ise yaramasını çok istemiştim. Neyse işte size iyi gelmediğini düşündüğünüz hiçbir şeye devam etmek zorunda değilsiniz. Doktorunuz da bırakabileceğinizi söylemiş zaten. Artık karar size ait.

25 mart 2022 20:13

5. Bak bunları yazıyorsan zaten farkındalığın yüksek demektir, duygularını acıyı daha yoğun yaşıyorsun da demektir bu.. bunu aklında tut.. 2.si beyin öyle bir organ ki neyi aklına getirirsen sana onu yaşatıyor, yazarını hatırlamıyorum ama bilinçaltının gücü kitabını mutlaka ama mutlaka oku, vücut için kortizol ve bunun dengede olması ne kadar önemli? bu konuyu da oku lütfen.. benim başıma gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi inan, ve gittim lfc sinirimi kestirdim mecburen, lyrica ve cymbaltayı bırakırken sıkıntı çıktı sadece, diğer ilaçlarda öyle bir durum olmadı, en basitinden araba kullanırken frene 2 sn geç bassan neler oluyor,idrar torbamı kontrol etmekten tut, kilo problemi, gerçekten tepki vermem gereken yerlerde vermeyişim, kaslarımın zayıflaması vs vs.. 20mg lık cipralexte sorun çıkmayacağını düşünüyorum, doktorun nasıl dediyse o şekilde ama, tavizsiz kimseyi dinleme, başlama sebebin geçtiyse ilaç süren de geçmiş demektir, bu organ öyle bir organ ki kolu bacağı kopan kesilen insanlara 10 yıllarca o bacağın kolun acısını yaşatıyor, bu konudaki düşüncelerini bir süre başka yere yönlendir, ilacı bırakacağım, bırakırken ve sonrasında her şey çok daha iyi olacak, ilacımı içtim tedavimi oldum her şey düzeldi diye düşüneceksin..

25 mart 2022 20:16

6. Evet bak a3 de ne güzel yazmış

25 mart 2022 20:17

7. almayı unuttuğumda bende de böyle etki oluyor. ama almayı unutmaya devam edersem çok daha büyük bir düşüş yaşıyorum. o yüzden sanmıyorum öyle bir etkisi olsun. serotonin belli bir seviyede bir süre daha ortamda kaldığı için belki öyle bir his yaşıyor olabiliriz kısa süreli.

25 mart 2022 21:07

8. Süslü bende 2 seneye yakın cipralex kullandım . İlk ve tek kullandığım antidepresan buydu. Öncesinde anksiyete atakları geçirdiğim bir dönem oldu ruhen ve fiziksel çok yalnızdım , darmadağın kafa karışıklığim vardı. ben yazdıklarını okudum ama ne demek istediğini tam anlamadım yani çok kullanmak da bir bakıma zarar mi veriyor acaba diye mi düşünüyorsunuz?

Bende şöyle bir etkisi oldu öncelikle 5 mg başladık sonra ztn 5 mg pek etkili olmuyor o süreçte 10-15 diye artırdık galiba zaten olması gereken de buydu. Psikiyatri doktorum 15 Gr ile götürdü diye hatırlıyorum, bırakalı 4 sene olacak çünkü...

Bende bu ilacı 15 mg içtiğim de mal gibi mutluydum yani olumlu olan hiçbir şey yoktu ama mutluydum yani zaten ssri ilaçların amacı bu , mutluluk ve beynin kaygı bozukluğu ile bağlantısını atlatmaya çalışıyor. Sonrasında 10 mg a indirdik sanırım ama ben 5 e düşürdüm o süreçte işe falan girdim bu dönemde zordu benim için bırakmak istemedim, stresli bir yerdeydim ama şunu fark ettim ki durumlar biraz düzeldi ben duygularımı kontrol edemiyordum yani hislerim benim hislerim değil gibiydi. Bir konu var mesela ona gerçekten sevinemiyorum yada çok üzülmem lazım yapamadım, değişik birşey yani duygularım plastik gibiydi. Sonra son zamanlarda acaba bugün ilacı içmeden bu düşüncem ne olurdu diye düşünüyordum ki sonrasında böyle düşüne düşüne 5 mg törpüledim kenarlardan 3mg falan oluyordu en son öyle içtim ( doktora gitmeden kendim yaptım tavsiye etmem)

Biraktigimda iki üç gün basım döndü. Normalde basım hiç dönmez ama gece su içmeye kalktım koridordaki kapıya çarptığımi hatırlıyorum düşün.

Değişik bir kafaydi bırakırkennki kafa..... Boşlukta gibiydi. Ama birçok yan etkileri olduğunu düşünüyorum bıraktıktan sonra da etkileri hemen geçmedi.

Ama iyiki kullanmışım diyorum

26 mart 2022 00:37

9. Kaygi bozuklugu nedeniyle 8 senedir aralıksız antidepresan kullaniyorum. Lustral, prozac, efexor ve paxerayi deneyimledim. En son paxerada karar kıldık. Bu asamada 2 üniversite bitirdim. Beyin fonksiyonlarina zarar verdiğini düşünmüyorum. Aksine kaygi yada depresyon beynimize daha çok zarar veriyor. Su an nasılsın diye sorsalar cok mutluyum derim:)

26 mart 2022 01:15