baglanma teorisi ile ilgilenenler var mi? sizce su an yasadigim durum korkulu kacingan baglanma stili olabilir mi?

normalde kaygili baglanma stiline sahip oldugumu dusunuyorum. ama birinden hoslandigim zaman kacingan davranma da gosterebiliyorum gibi geliyor. genel olarak cok hoslanmadigim biriyse cok rahat flort edebilirim ama gercekten hoslandigim insanlardan kacma egiliminde oldugumu farkettim. genelde iliski yasadigim insanlar da ilk basta pek begenmedigim sonra kanimin isindigi insanlardi. yani bi insani kafamda “zararsiz” (yani yeterince hoslanmadigim) kategorisine sokunca yakinlasabiliyorum. neyse simdi konuya geleyim. siniftan bir cocuk var hoslandigim. gercekten hoslaniyorum ama. ve isin kotusu o da bana ilgi gosteriyor ama bu bende inanilmaz anksiyete yapti. cocugu gorunce selam bile vermeyip yanindaki arkadaslariyla konusuyorum mesela. arkadaslariyla cok rahat konusurken cocuktan kaciniyorum surekli. ama bi yandan da bu durumun ustune gitmeye calisiyorum bazen kendimi asiri stresli bile hissetsem onunla konusmaya calisiyorum. sacma sapan hareketlerim var onun da kafasi karismistir eminim. ayni zamanda baska bir ulkede yasayan bi cocukla konusuyorum. cok hoslanmadigim ama muhabbeti saran birisi. sanirim yine kafamda zararsiz kategorisine girdigi icin olsa gerek onunla konusurken cok daha rahatim. diger cocukta yasadigim korkularin hicbiri yok. o yuzden cok rahat flort ediyorum falan, hatta gittikce daha da isindim. uzak mesafe olmasi da sanki ilginc bir sekilde beni rahatlatiyor gibi geliyor. cok rahat flort edebildigim icin isler gittikce ilerledi ve ben kendimi daha rahat hissettigim icin onunla iliskiye baslama fikrine daha yakinim. ama ilk bahsettigim cocuktaki hisleri onunla yasamiyorum. yani icten ice yine gercekten hoslandigim birini degil comfort zone’umdan cikmayacagim birini sectigimi biliyorum. sizce ben bu durumda fearful avoidant mi oluyorum?

1. Evet süslü teşhisi koyuyorum. Ne onunla ne de onsuz durumu. Her iki durumda da kendini huzursuz hissetmek bu stilin özeti gibi. Bende de sanırım bu bağlanma stili var

15 mayıs 2022 23:56

2. A1 Gercekten kendimi degistirmek icin caba harciyorum. Cocukla konusmak istiyorum ama o an geldiginde cocugun yuzune bile bakmiyorum resmen.

16 mayıs 2022 00:00

3. Hoşlanma aşamasındaki heyecanla oluşan çekingenlik, utangaçlık, saçmalamanın bence kaçıngan bağlanmayla alakası yok. Hatta iyi bir kaçıngan bunlari da gizleyebilir;) İlişkilerin içindeyken sergilediğin tavıra göre değerlendirebilirsin.

Bence ne olduğunu tespit etmek yerine neden zararsız dediğin tiplere eğilimin olduğunun üzerine düşünebilirsin. Gitse de koymaz gibi bir düşünce mi, diğeriyle zaten olmaz ozguvensizligi mi gibi gibi...

16 mayıs 2022 00:07

4. Bu arada bu konuda meditasyon yapmanı tavsiye ederim. Bu kişinin sana hissettirdiği duyguyu düşün onun davranışları, o hissi sana kim hissettiriyordu. Bunu bulmaya çalış. Bu çok faydalı olacaktır

16 mayıs 2022 00:07

5. süslü school of lifeın çok iyi videoları var bu konuda, tavsiye ederim.

16 mayıs 2022 00:13

6. İçte içe çocuğun sizi sevmeyeceğinden korkuyor musunuz sizce? Korkulu bağlanmada kesin beni sevmeyecek, çünkü zaten neden beni sevsin ki gibi bir düşünce örüntüsü görmek olağan.

16 mayıs 2022 09:10

7. Korkulu kısmını bilemeyeceğim ama kaçınganlıkla ilgili yazmak istedim. Söylediğin davranış bende de var ama benimkisinin nedeni belli. Ben hoşlandığım kişiyi gözümde büyütüyorum, kendime yakıştıramıyorum ve bu o kişiyi görmek istemememe ve yanındayken de kendimi kasmaya neden oluyor. Ancak kaçıngan bağlanma stilinde (bu konuyu derinlemesine inceleme fırsatım olmadığı için yüzeysel bahsedicem) olay şu, insan kendisini partnerine açamıyor. Açtığında onun sevmeyeceğini, istemeyeceğini düşünüyor. Ben bunu arkadaşlarıma bile yapıyorum. Onların bana her şeylerini anlatmasında bir sakınca yok ama ben kendimi anlatamıyorum. Ben onlarla samimi olamıyorum. Şu comfort zone durumundan çıkma kısmı belki bu durumla alakalı olabilir ama arkadaşa bakıp da asıl çocuğa uzak davranmak kaçıngan değil bence, başka bir huy bu.

16 mayıs 2022 21:59

8. Anladim susluler tesekkurler. Zaten kacingan oldugumu dusunmuyorum aslinda tam olarak ama sacma davraniyorum surekli istemedigim halde. Bi ara iliski istemedigimi dusunuyordum. Istedigimi kabullenmem uzun surdu. Ama su an yine en ufak seyde kendimi iliskilerden sogutabiliyorum.

Cocuktan kacma sebebim tam olarak o mu bilmiyorum ama ben biraz aocially awkward bir insanim. Sanirim bu yonumu gorurse benden sogur diye dusunuyor olabilirim. Yani beni istemeyecegini dusunuyorum sanirim.

16 mayıs 2022 22:35