dağınık bir evde büyümek? hiç dağınık evde büyüyen var mı aranızda ?

kendimle ilgili sakladığım, üzerini örttüğüm bir gerçek. çocukken çok dağınık bir evde büyüdüm, pis ve dağınık. annem çalışıyordu ve 3 kardeştik. annemin ev toplamak için hep bahanesi olurdu, temizlikçi almazdı, alacak olsa o gelmeden evi toplamaya çalışır strese girerdi, o yüzden devamı gelmezdi. pis çekmece içleri, her dolabın içi dağınık, buzdolabı rezalet, banyodaki kirli sepetinin dibindeki çamaşırlar belki yıllarca yıkanmamış sıra gelmemiş. alakasız yerlerde çorap tekleri. pis bir balkon. küçükken annem bizi suçlardı. büyüdükçe yardım etmeye çalıştık ama hani ipi ucu kaçmış korkunç başa çıkamayacağım bir dağınıklık ve pislik. mutfaktan yemek yemek istemezdim mesela. anneme bazı tavsiyeler verirdim anne şöyle yapsak, şunu yıkasak birlikte( çünkü nasıl yapılır bilmiyordum ve youtube yoktu) annem alınır ve kızardı. “benim moralim bozuk olmasa bir günlük iş”. hep bahaneler olurdu. “sanki temizlikçi gelse dağınıklığı halledebilecek, ben biliyorum düzenimi”. dolabı indirip katlayalım derdim dolabını açtırmazdı, alınırdı. ve tüm bu dağınıklığın sebebi dış sebeplerdi, bazen biz, bazen babam bazen iş yeri, hep canını sıkıyorduk, annem de işten gelip vurup kafayı uyuyordu. küçük kardeşim de vardı. şimdi biz evlendik, annem hala dağınık, yardımcı tutmaya çalışıyoruz izin vermiyor. siz evi sevmiyorsunuz, beni sevmiyorsunuz diyor. babanız öldü yaş tutuyorum ondan toplayamadım diyor, babam öleli 10 sene oldu. banyo dolabını açtığımda 10-20 senelik yarım kalmış kremler, yağ şişeleri (bakım yağı sağı solu akmış) var, hala kirli sepeti dolu, elletmiyor, içinde eminim babamın çorapları bile vardır.  bu gerçeği yaşamak çok zor, gizlemek de, hep normal bir aile olduğumuzu yansıtmaya çalışmak, misafir gelmeden ortadaki dağınıklığı geçici kaldırmak, anneme yardımcı olamamak, annemin hala dağınıklık için dışarıyı suçlaması (suçladığı şeyler yok babam öldü çocukları evden ayrıldı, emekli oldu ve 10 sene geçti tüm bunların üzerinden) asla terapiye sıcak bakmayıp ben normalim siz anormalsiniz demesi.  çok uzun yazdım ama çok yorgunum, bunları düşünmek beni yoruyor. anneme inat ben her fazlalığı elden çıkaran, evde en ufak dağınıklıkta rahatsız olan biriyim. bizim eve hiçbir arkadaşım gelemezdi. şimdi çat kapı gelinecek şekilde tutmaya çalışıyorum, o yüzden de evimize haftada 2 gün yardımcı geliyor.  annem bize geldiğinde de çöpü oraya koyma, burnunu sildiğin peçeteleri sağa sola bırakma, tezgahta meyve kesmişsin suları akmış silelim çünkü yapış yapış olur dediğim için küstü.  normalde dağınıklığa tahammülüm var ama anneme karşı olmayabilir.

1. Utanılacak bir şey değil. Psikolojik bir durum. Okb gibi düşünebilirsin. Çocuk gibi şunu yap bunu yap demen daha fazla ters teper. Olduğu gibi kabul etsen tedavi veya yardımcı alma konusunda zamanla yumuşayacaktır.

6 mart 2023 14:32

2. Yıllarca zaten kendimizi suçladık, ama onun da artık bir şey yapma zamanı gelmedi mi? Üç çocuk yapmak zorunda mıydı? Ben bu annelerin yüceltilmesinden de yoruldum. Anneler çocuklarına huzurlu bir ortam sağlamalı, imkanı dahilinde.

Bizim durumumuz iyiydi. Maddi sıkıntımız yoktu, temizlik konusunda yardım alsa ne olurdu?

Ben cidden şunu merak ediyorum, böyle bir ortam yaşayan var mı? Anneme haksızlık etmem konusu sorum değil. Ediyordumdur ve farkındayım çok çok üzülüyorum bu duruma zaten, çünkü sevgim bile kalmadı, bu hisleri hissetmek çok ama çok ağır ve suçluluk duymama neden oluyor.

Bu yaşadığıma benzer bir evi Bir Başkadır dizisinde gördüm, ıssız adamın annesi aynı benim annem. Sürekli geçmişi açıyor ve bizi suçluyor.

Sanki bizim dışımızda herkes mutlu huzurlu evdeydi çevremizde.

6 mart 2023 14:37

3. Ss annenizin asla hiçbir eşyasını vermeme ve atmamama, saçma sapan nesneleri lazım olur diye saklama huyu da var mı?

6 mart 2023 14:40

4. Var olmaz mı, diyorum annecim gel nolur girelim şurayı bir elden geçirelim, eşyaları azaltalım. Krem kutularını atalım. Eski kıyafetleri verelim.

Sen işe yarar şeyleri de atarsın, ben biliyorum ne atılacak.

Bir temizlikçi ayarlayım sana istersen bir hafta boyunca her gün gelsin tek tek oda oda yapalım.

Bazen tamam diyor sonra vazgeçiyor.

6 mart 2023 14:43

5. süslü bu yüzden sevginin kalmaması bana biraz olası gelmedi, annene karşı başka bir sebepten olan öfkeni bu şekilde yansıtıyor olabilir misin? mesela ihmal mi etti, sevgisini mi hissedemedin vs biraz bunları da araştırman gerekebilir kendinle ilgili. ben annenin dağınıklığıyla ilgili yapabileceğin çok şey olduğunu düşünmüyorum. kadın bu yaşına kadar böyle gelmiş ve kendisi bu durumdan şikayetçi değil, bence burada sorgulaman gereken başka ilişki dinamikleri olabilir. annenin dağınıklığı sende neyi temsil ediyor gibi.

6 mart 2023 14:47

6. Anan tek başına mı yaptı 3 çocuğu? Evi kirleten sadece anan mıydı? Kadınları delirtip delirtip sonra da aaa deli bu diyen ataerkil çocuğusun sen de belli ki

6 mart 2023 14:47

7. anonim 6 ne kadar terbiyesizsin. el kadar çocuğu ataerkillikle suçlamak nedir? anne dediğin bir zahmet delirmesin de çocuğuna düzgün baksın. beceremeyecek olan da otursun yerinde doğurmasın. bunun ataerkillikle alakası yok.

6 mart 2023 15:01

8. herkes annenizi suçlarken tam olarak babanız nerde ne yapıyor bu ara?

6 mart 2023 15:27

9. Babam yemekleri yapıyordu, bir de yurt dışı görevleri çok oluyordu, temizlikçileri getiren o oluyordu. Annem de istemediğini söylüyordu.

6 mart 2023 15:33

10. Zaten sonra kanserden vefat etti. Ama bana yemek yapmasını öğreten o.

6 mart 2023 15:33