bir haber video'sunda bir kadın görmüştüm, altında da "bu kadın bilmemne cemaatinden, onlar eşarplarını bu şekilde bağlar" diye bir yorum vardı, ne derece doğru bilemiyorum. belli grupların belli eşarp bağlama şekilleri var mı?
gençler şu şekilde, yaşlılar şu şekilde bağlar genelde gibi şeyler var mı? yaşlısı, genci, okumuşu, büyükşehirlisi, taşralısı vs. hepsi farklı bağlıyodur sanırım.
kapalı bi arkadaş vardı, okuldan çıkıyoduk, beklememi rica edip kabine girdi, çıktığında örtü değişmişti, girerken sırta örtülen şallar gibi büyük ve kalın dikdörtgen bir örtü vardı başında, çıktığında daha ince kare şeklinde bi örtü, sonra dikkat ettim o arkadaş hep öyle yapıyodu, nedenini bilen var mı?
bir de bazı insanların alınlarındaki saç hattı düzgün bir çizgi halinde ilerlemez, girintili çıkıntılıdır, bazı kapalı kadınlar örtüyü alnına dümdüz getiriyo ve o çıkıntılar dışarıda kalıyo, saçlar 1 cm kadar görünüyo yani, dini kurallara göre hiç görünmemesi gerek diye biliyorum, bu bir nevi aykırılık göstergesi falan mı, veya o kişinin yakında açılacağı anlamına mı geliyo?
başkalarının tercihlerine saygı çerçevesinde cevaplar bekliyorum.
Hayır bir anlamı yok. Yazdıklarınızda zırva
Bazı için evet var. Mesela suleymancilar falan denilen ekip hep aynı bağlar. 1 hafta önce Marmarayda denk geldim yaklaşık 10-12 kadın birlikte bindi ve hepsinin baş bağlama şekli ayniydi. Hepsi çene altından bağlamış , arkada topuz kısmı olamayacak şekilde ve alttan bağlanan kısmı da uzatmislasti. Yani bu sekilde bağlayan kisiler genelde bi cemaat üyesi hangi ekip tam bilmiyorum ama evet bazı baglamalarin anlamı var.
Sorduğunuz diğer sorular kişiye özel ve "banane amannn" kategorisinde olduğu için tek cevabim var.
Her grubun baş bağlama şekli vardır, süleymancılar fetullahcilar falan hep bu şekilde ayırt edilirdi,
@anonim 2, "da" ayrı yazılacak canım.
Sacmalamanin bu kadari
Bir başörtülü olarak tek bildiğim süleymancılar farklı bağlıyor. Onun dışındakiler istedikleri gibi örtünüyorlar. Önü açık olanlar ya da kazık gibi topuz yapanlar keyiflerine göre öyle yapıyorlar. Açılacakları anlamına gelmiyor sanırım.
tarikatların kendilerine has giyim kuralları vardır, sadece başörtüsü bağlamakla ilgili değil, erkekler için de kimi giyim kuralları var.
saçını gösterecek şekilde örtünenlerinki tarikatla ilgili değil, açılacağını da göstermez, hoşuna öyle gittiğinden ya da öyle rahat ettiğindendir yalnızca.
Sadece örtü bağlama şekli değil giyim tarzları da var. Hatta bir örnek bağlayanları da gördüm. Kimisi şehir çıkarımı da yapıyor ama onu nasıl yapıyorlar anlamış değilim.
Bone bağlama şekillerinden örtüyü bağlama şekline kadar fark var.