eşi yabancı olup çocuğu olanlar hangi dili konuşuyor?

çocuğa hangi dili öğretiyorlar? annenin ana dili mi? babanın anadili mi? yoksa anne ve babanın ortak konuştuğu dil mi? çocuk bu karmaşanın içinde bocalamıyor mu? kafası karışmaz mı?

1. Eşim yabancı. İlk çocuğumuz 6 yaşına kadar hem benim dilimi hem eşimin dilini hem ingilizceyi karmakarışık kullandı. Mesela ben go okul diyordu 4 yaşında. Biz de endişe ediyorduk biraz ama hoşumuza da gidiyordu. Çünkü babası kendi dilini konuştuğunda ağırlıklı olarak o dilde konuşuyordu, biz başbaşayken ağırlıklı olarak türkçe konuşuyordu. Sonra bir gün birden bire sanki sihirli bi değnek değmiş gibi, tamamen ayırdı dilleri. Şuan 3 dili de akıcı konuşuyor. Memnunuz

24 mart 2021 21:42

2. karışıyor ve çocuk daha geç konuşabiliyor.

bir de anne ve babanın ana ya da ortak dillerinden başka bir dilin konuşulduğu ülkede yaşanıyorsa seyreyle kaosu :)

24 mart 2021 21:43

3. Bu arada öğretim olarak sadece ingilizce öğrettik, kelimeler meyveler hayvanlar vs. Ama benimleyken çevremden türkçe duyarak öğrendi, yazları hep babasının ülkesindeydik, orada da o dili dinleyerek öğrendi. Eğer böyle bir durumunuz varsa özel olarak da konuşabiliriz, ben çocuğun ufkunu yüzde yüz geliştiren bir durum olarak görüyorum, karmaşadan ziyade. Son cümleyi annesi olarak değil psikolog olarak yazdım.

24 mart 2021 21:45

4. Cocuklar bilingual yetisiyor ve iki dili de anadilleri gibi konuşuyorlar. Dogumdan itibaren iki dile de maruz kaldiklarinda gec de olsa iki dil de kafalarina yerleşiyor ve bu harika bence. Ben ingilizce ogretmeniyim, çocuğum henuz yok ama olduğunda ingilizceyi de ogretip cift dilli yetismesini istiyorum

24 mart 2021 21:48

5. Bununla ilgili bilgiler veren bi eğitimci vardı. Kadının adını hatırlamıyorum. Eşi hollandalıydı. İki dili de konuşuyordu çocuklar. Dilleri birbiriyle karıştırıp konuşabiliyorlarmış belli bi yaşa kadar. Ama dil gelişimleriyle ilgili bi sıkıntı yokmuş. Hatta minnacık oğlu şakır şakır konuşuyordu storylerinde

24 mart 2021 21:49

6. süslüler, gurbetçi aile tuğba var, bilirsiniz belki. anne baba türk, hollandada yaşıyorlar. daha çocuklarının ağzından türkçe kelime duymadım, basit ifadeleri bile flemenkçe söylüyorlar, ama türkçeyi tabii ki full anlıyorlar. çocuğun her iki dili birden çok iyi anlaması ama birini rahat konuşamamasının nedeni nedir peki? hazır bilenler varken soralım.

24 mart 2021 21:55

7. Çocuğunuzun gideceğin ülkeye ve sizin dilinize sizden daha kolay adapte olacağına emin olabilirsiniz soru sahibi süslü :) Çocuklar hepimizden zeki varlıklar, eşim 30 yaşında 6 dil biliyor ama sadece türkçeyi yetişkinlikte öğrendi ve diğer 5dile bedel diyor öğrenmesi, yaş olarak, algı olarak. Çocuk bilgiyi almıyorsa, biz veremiyoruzdur.

24 mart 2021 21:57

8. Anonim 2, Çünkü diğer dili okulda konuşmak "zorundalar" ama türkçeyi konuşma zorunlulukları yok. Eğer aile 'evde türkçe konuşacağız' demiyorsa, bahsettiğiniz durum çok normal.

24 mart 2021 21:59

9. teşekkürler a1. o halde çocuğa "bunu türkçe söyle" demek gerekiyor.

24 mart 2021 22:09

10. Tabi, anne baba türkse ve yabancı bir ülkede yaşıyorlarsa çocuk zaten dışarıda ing veya başka bir dil konuşacağı için, "evde sadece türkçe konuşalım" denebilir.

24 mart 2021 22:20