etek elbise şort giydiğimde herkes beni yargılıyormuş gibi hissediyorum, kendimi suçluyorum giydiğim için?

süslüler merhaba, ben yıllarca ankara’da yaşadım doğma büyüme ankaralıyım, ama şimdi üniversite okumak için almanya’ya geldim. bu ilk senem 19 yaşındayım. ancak ne ankara’da ne almanyada ne başka yerde etek şort elbise tarzı bacağımı gösteren hatta askılı bluz bile giysem sanki herkes bana bakıyormuş gibi geliyor kendimi çok kötü hissediyorum. ailemkeyken rahatım ama tekken çok çekiniyorum. yanlış anlamayın fiziğimin kötü olduğunu düşündüğüm için falan değil kendimi beğeniyorum da hatta, diğer insanlar beni yargılar diye giyemiyorum sanırım. ailem annem babam çok rahat bu konuda hiç kısıtlamadılar çocukken, babam hatta şort bile  almaya giderdi annemle benimle. annem de  ne istese giyer bana nazaran daha rahat yani. diğer kızlara, anneme bakıyorum özgüvenli rahat bir şekilde yürüyorlar, ben de öyle olmak istiyorum ama hep içimde şey korkusu var, bir erkek bana laf atsa bir şey yapsa herkes beni suçlar etek giymeseymiş elbise giymeseymiş diye. o yüzden ben de kendi aklımca bu olasılığı minimuma çekmek için etek elbise benzeri şeyler giymiyorum. sürekli bu, “sen de aranıyormuşsun” yaftasından korktuğum için kendimi kısıtlıyorum. bunu nasıl yenebilirim. cevaplarınız için çok teşekkür ederim şimdiden.

1. Bence maxi elbiselerle maxi eteklerle basla yavas yavas alis suslu. Midi etekler falan cok sik duruyor.

Sen pabtolon giysen de yargilar o tipler. Onlar yuzunden kendini kisitlama

6 temmuz 2022 11:13

2. Ss bu birazda bizimle alakalı aslında. Biz neyi istersek onu görüyoruz çevreden. Ki şimdi Almanyadaymışsın işte şimdi çekincelerini yıkma yeri ve yaşındasın.

Ek olarak Ankara konusunda Bunun adı ankara sendromu olmalı ya. Toplu taşıma çok değişik noktaları birleştirdiği için bende de var.

6 temmuz 2022 11:34

3. Arkadaşlarım da tam tersi rahattı hatta sınıfa gayet açık giyinerek gelirlerdi okulun 2. Dönemi, yaz ayları gelince. Okulun müdürü vs de hiç karışmazdı sallamazlardı pek yani Ankara'da o kadar kalabalık okulda zaten kime forma dayatsınlar takip etmek imkansız, okul da o yönden baya umursamazdı yani. ben ne zaman şu Twitter'a girdim o zaman hayatım kaydı, 16 yaşında sahte bir hesap açtım gündemi takip edeyim diye, o dönem de kadın cinayeti haberleri önümüze düşüyordu (düşmeyen bi zaman mı var gerçi) altındaki yorumları gördükçe, öldürülen kadınların suçlandığını fark ettikçe ya benim de başıma böyle bir şey gelirse, ya beni de suçlarlarsa diye diye kendimi böyle kapattım. O dönemler de bir kere otobüse binmiştim dar paça pantolonla, ve yaşlı bi adam bildiğiniz pis pis bakıp yanıma yaklaştı işte koridor kısmındaydım sürekli otobüs fren yaptıkça yanıma yaklaşmaya çalışıyordu sözde fren yüzünden koluma çarpıyor şerefsiz sürekli bi rahatsız ediyordu, o gün bağırıp kavga ettim daha 17 yeni olmuştum işte, pis sübyancıyı herkes videoya çekti adamı attılar otobüsten falan ama tıpluma olan bakış açımı ilk bu olay değiştirdi. Hatta bugün burda bile öyle başlıklara bakmamaya çalışıyorum hala daha kadını suçlayan yok açık giyinmiş ilişkisi varmış diyenler var. Artık fobi oldu bende maalesef. İçten içe sürekli başkaları yerine kendimi yargılamaya başladım. Erkek arkadaşım da keza gayet rahat bir kere bunu giyme giyemezsin demedi. Hatta ne zaman alışverişe gitsek benim cesaretim gelsin diye bu elbise çok güzelmiş der gösterir hiç kısıtlamadı beni. Benim içimdeki toplum kendimim aslında ve bunu yenmek istiyorum artık. Böyle hissetmem normal değil gibi geliyor

6 temmuz 2022 11:42

4. "babam hatta şort bile almaya giderdi annemle benimle" cümlesini bastırmanızı anlayamadım, bundan normal ne var, bence aileniz o kadar da modern değil, içselleştirilmiş bir şey var. türkiye sendromunu geride bırakın. almanya'da kimse size etek giymeseymiş demez emin olun, sizden çok savunurlar hakkınızı.

6 temmuz 2022 11:47

5. Bastırmamın sebebi sonrasında baba baskısı var mı sorusu gelmesin diye, burda buna benzer çok soru okuyorum ve hepsinin genel içeriği genelde bi erkek baskısı ya da anne baskısı vb. Sorunumu iyi açıklayabilmek için öyle yazdım. Kabul edin Türkiye'nin normali bu değil. Umarım açıklayıcı olmuştur.

6 temmuz 2022 11:52

6. O kadar iyi anlıyorum ki süslü. Bu ne ailenle ne seninle ilgili. Maalesef biz tecavüze uğrayan kadına "o da şort giymeseymiş" diyebilecek kadar alçalan ve bir kadına tecavüz etmeyi şort, mini etek giydiği için hak gören bir toplumda büyüdük. Bir tacize uğrasak "acaba ben mi yanlış sinyal verdim?" Diye düşündürecek kadar korkutup sindirip suçladılar bizi. Ben de senin gibi hissediyorum. Başıma bir şey gelirse benden bilinmesin diye sürekli dikkatli giyiyorum. Ama ne güzel avrupadasın artık bu yükten kurtulmayı deneyebilirsin yavaş yavaş.

6 temmuz 2022 12:18

7. Ben İzmitten Yalovaya giderken giymiştim elbise. Kısa kollu hiç bir dekoltesi olmayan kloş etek dizimi de örtüyor. Otobüste kadın çaktırmadan bacaklarıma baya bir baktı sonra yalovada bir kadın karşımdan geliyordu elbiseme bakıp suratını kusar gibi yaptı hatta arkadaşlarım falan şok oldu. Elbise de tek renk dümdüz elbise. Hep kadınlar yaptı bu arada erkekler hiç bakmadi

6 temmuz 2022 12:58

8. ben bunu sürekli elbise şort giyen arkadaşıma söylemiştim. herkese oluyor o his. biraz zorlayıp giyince alışıyorsun. her şeyden önce rahatlığına alışıyorsun, püfür püfür sırf o yüzden bile aman bakmasınlar, etmesinler diye pişik mi olayım diyorsun demişti.

6 temmuz 2022 14:14

9. Şort giymek mecburi değil de yazın giyilebilecek en normal parçalardan biri. Kışın kazak giymekten çekinse bu da tuhaf gelirdi. Ayrıca rahat edememesinin sebebi "insanlar ne der?" Düşüncesi. insan başkalarının düşüncelerine bu kadar takılıp kalırsa hayatını nasıl yaşayacak? Bugün şort giyemez, yarın öbür gün hava kararınca dışarı çıkamaz, karşı cinsle iletişim kuramaz vs. Diye gidebilir bu çünkü bunların hepsini yargılayacak birilerini bulabilirim size.

6 temmuz 2022 23:32

10. Ya of. Sokaktaki insanların %70'i şortla geziyor. Kimse kimseye karışmıyor. Yer: İstanbul. Uydurup durmayın ay rahat değilim aman baskı var diye.

7 temmuz 2022 02:48