Bilmiyorum süslüm ama umarım kaderimde evleneceğim biri vardır da tanışırım yoksa by gidişle çok zor görünüyor..
yoo ne alaka? illa herkes evlenmeli ya da kötü eşe denk gelirse "kaderine razı" mı olmalı? kocası tarafından öldürülen kişilerin "kaderinde" mi vardı?
Dark izle, sonra bakalım bu konuya.
Her şeyden öte kader diye bir şey var mıdır yoksa bizim seçimlerimizin başarısızlığına bulduğumuz bir bahane mi
Süslüler benim de kafamı karıştıran bi konu o yüzden düşüncelerinizi merak ettim
Kader diye bir şey var mı bu daha önemli bir soru. Bana insan tarafından üretilmiş ve vicdan rahatlatmak için uydurulmuş gibi geliyor çoğu zaman.
Bence insan kendi kaderini kendi çiziyor. O yüzden evleneceğimiz adam kaderimizde yok çünkü kader diye bir şey yok. Seçimlerimiz belirliyor yaşantımızi.
Dark izledikten sonra bende de bu tür düşünceler vuku buldu. Belki de ordaki gibi bir döngüdeyiz de sadece kişiler değişiyordur
Bu soru genelde evlilik yapmayı isteyenlerin kafasına takılır. Yanıtı ise islami açıdan "evet kaderde vardır, (gbkz: Ama) senin de üzerine düşeni yapman gerekir" şeklinde özetlenebilir. Yani %50-50 bir durum. Yarısı kader, diğer yarısı özgür irade/istek/çaba.
Bundan başka, kişi evlilik yapmayı istemediği birini kaderde yazılmış olsa bile reddedebilir, o zaman evlilik gerçekleşmeyecektir. Şimdi iş biraz karışıklaşacak, farkındayım ama sabredin:
Onun yerine, mesela istediği birini seçer. O kişi de kaderindedir... İradesiyle kabul edince %100 oranla sonuca ulaşıyoruz.
Yani bu konuda çıkan sonuç: evlilikte kader vardır ama değişmez olmayıp kişinin iradesine de her zaman tabidir.
Belli bir an ve zamanda Kimi isteyip istemeyeceğimiz de kaderdir, allah bunu (biz bilmeden bizden önce) bilir.
"Ya kaderimde hiç evlilik yoksa?..."
- %50'lik iradeni kullanma şansın sana halen verilmiştir. Sonuç duruma göre değişebilir de, değişmeyedebilir. Bu da nasibe girer... Kişi ise nasibini allah'tan aktif olarak istemelidir; pasif bekleyiş olmaz.