ferritin 4 çıktı, kendimi inanılmaz halsiz hissediyordum. doktorum sadece 1 kutu ferro sanol verdi. kullandım hala düzelmedi. kontrole falan

çağırmadı. başım hala çok dönüyor. bu civarda olanlar kaç kutu reçeteledi size ve kaça yükseldi?

1. Benim hep 6-8 arası çıkıyor bana da genelde tek kutu yazıyordu doktor. Doktor arkadaşım var bittikçe ona ya da aile hekimine yazdırıyorum. Geçen sene Rutin jinekoloji muayenemde yine 6 mı 7 mi ne çıkmıştı. Ben şaşırmıştım. Ben 1,5 yıldır demir kullanıyorum nasıl böyle çıkar diye doktor bana " ölene kadar kullanacak mısın?" Demişti. Ben de terbiyemi bozmak istemediğim için " çözüm önerin nedir çok bilmiş" demek yerine " yükselene kadar kullanacağım" demiştim o da bana benim gibi periyot yaş aralığında ( regl olmayı kasdediyor) olan kadınların neredeyse hepsinde bu seviyede olduğunu söylemişti. Kısacası neredeyse 3 yıla yakındır düzenli demir takviyesi kullanıyorum. Kullanmaya da devam edeceğim. Toksik bir mineral olmadığı için aile hekimim her ay yazıyor.

20 kasım 2023 00:05

2. Devamını aile hekime yazdırmam gerek. En az 6 ay kullanılıyor ama 4 için daha uzun gerekir. Ben 6 ile 3 sene kullandım 29 oldu.

20 kasım 2023 00:19

3. Demir toksik olabilir. Hiç kontrol ettirmeden demir takviyesi uzun süreli kullanılmaz.

Ss,  1 kutu ferro sanol sizin de tahmin ettiğiniz gibi yetmez büyük ihtimalle. Aile hekiminiz ile görüşebilirsiniz. Diğer değerleriniz ile birlikte tedavinizi düzenler.

20 kasım 2023 00:28

4. Benim de 5 çıkmıştı 1 ay önce. Bir kutu kullanıp yeniden kan verdim referans aralığına yükselmişti. bir kutuyu bitirdiyseniz yeniden kan verebilirsiniz bence. Benim doktorum bu şekilde yapmamı söylemişti. Eğer yine referans altıysa hematolojiye yönlendirebilir belki.

20 kasım 2023 00:59

5. Ben anlamıyorum ya, madem bir daha gitmem gerekiyor neden uyarmadı beni? Aynı doktora bir gün sonra ablam gitti onun da ferritini düşük gelmiş, ona da söylememiş. Hayır madem böyle birşey var neden söylenmiyor. Saçlarım avuç avuç ellerime geliyor kaç zamandır. Kel kalmam yakındır.

20 kasım 2023 01:01

6. Benim atipik pnömoni tanısı ile üç gün hastanede yatan anneme hastaneden çıkışta evde tedavi için antibiyotik verip de bitişine kontrole çağırmadı doktor. Arada çok alem olanlar çıkıyor.

20 kasım 2023 01:26

7. Benim de bir aylık kullanımda 10'dan 20'ye çıkabildi sadece. Üstelik baş dönmelerim devam ediyor ama mideme o kadar dokunuyor ki devam edemedim ilaca. Kontrole gel dememesine şaşırdım süslü, benim gittiğim iki dahiliye doktoru da bir ay sonra kontrole gel demişti.

20 kasım 2023 01:58

8. Benim de 4 civarı çıkmıştı, saçlarım avuç avuç dökülüyordu o dönem. Doktor bana sağlıklı bir insanda bu değerin çok daha yüksek olması gerektiğini söylemişti. Doktor demir ilacı verdi kullandım ama benim değerim yükselmedi. Seneler içinde başka başka doktorlara da gittim sürekli demir hapı verdiler hiçbirinde değerlerim olması gereken seviyeye gelmedi. Sonra bir dahiliye doktoruna durumu anlattım, senelerdir değerlerimin yükselmediğini eğer mümkünse damardan demir vermesini istedim. Damardan demir verildikten sonra ferritin seviyem yükseldi. Doktorlara şunu istiyorum demek doğru olmayabilir ama benim sorunum bu şekilde çözüldü. Belli bir aralığın üzerindeyse damardan verilemiyor diye belirtmişti doktor bilginiz olsun.

20 kasım 2023 02:21

9. yıllardır 3 4 aralığında çıkardı. reglim uzun sürüyor ve gün içinde çok çay tüketiyorum genetik faktörler de var.

demir hapları şuruplar kullandım kabızlık da oldu saçlarım da dökülüyor başım da dönüyor halsiz de kalıyordum.

değerlerin tek yükseldiği dönem şunu yapıyordum:

1. defne yaprağı bal limon çayı.

2. pekmez ( çeşitli de olabilir örneğin 4 çeşitten 1 er tatlı kaşığı) alıp bardağa üzerine sıcağa yakın ılık su doldurup üstüne limon sıkıp için yudum yudum beklete beklete ağızda mümkünse aç karnına değilse yemekten 2 saat sonra.

demir ile c vitamini kullanırsanız emilimi artar.

20 kasım 2023 11:10

10. Demir ile birlikte çay, kahve, süt ve süt ürünleri tüketilmemesi gerekiyor. Emilimin azalmasına sebep olduklarından. Bu nedenle aç karnına alınması öneriliyor. Bu konuya da dikkat edin.

Damardan demir verilmesi için Hemoglobin değerinin belirli seviyenin altında olması gerekiyor diye biliyorum. Sadece Ferritin değerine göre belirlenmiyor sanırım.

20 kasım 2023 11:57