Kendimi geliştirmek istiyorum
(yazar: @anonim2)haha suslum ben farklı şeyler bakıyorum kitap okumayı biliyorum tabiki
Herkes her şeyi bilemez. O yüzden herkesin genel kültürü karşısındaki insana göre sınırlıdır bana göre. Bu nedenle sanırım ilgi alanlarımı belirlerdim. Mesela ne ilginizi çekiyor. Tarih mi?, sanat?, felsefe? Neyin ilginizi çektiğini bulduktan sonra geri kalanı oldukça basit. Kitap okumak ve izlemek. Zaten ilginizi çektiğinden çok da zorlanmazsınız. Ama kendi adıma popüler olan klasiklere, filmlere ilgimi çekmese de önem veriyorum. En azından hakkında edebileceğim bir iki söz oluyor.
Reddit gibi buyuk ve icinde bir suru alan barindiran sitelere bakabilirsiniz. Ilgi alanlarina dair dergi abonelikleri ise yarayabilir. Yabanci universitelerin youtubeda ders videolari oluyor, onlara bakabilirsiniz(stanford mesela). Simdi bir suru alanda webinar oluyor, onlara katilabilirsiniz vs. Bilemiyorum hangi alanlarda ilerlemek istersiniz ama aklima bunlar geldi.
belgesel izleyebilirsiniz. sosyal konularda. yalniz netflixin cogu belgeseli tirt.
dizi film izleciler gelecek onlardan once sunu diyeyim. herkes ayni dizileri filmleri izledi izliyor zaten. sirf genel kultur olsun diye dizi film izlemeyin. konularini bilin,oyunculari da bilin ama sirf populer kultur kasacagim diye vaktinizi bosa harcamayin. sinemayi yonetmenler ozelinde izlemenizi oneririm.
kitap oku diye oneri mi kaldi ya. kitap okuyarak gelistirmeyi bilmeyen var mi . 1990 yili onerilerini sallayin. klasik eserleri , kült kitaplari biliyorsunuzdur zaten
bir konuda uzmanlasin. bu ne olur bilmiyorum size bagli.
mesela ekside derler ki enstruman calin. katilmiyorum herkes enstruman calmak zorunda degil. muzige ilgisi var mi o kisinin? dinlemekle calmak ayri seyler. muzik kulaginiz varsa neden olmasin tabi.
Hobi sahibi olunca da bazi konularda kulturunuz artiyor. Orgu ormek,puzzle yapmak dışında da hobiler var (puzzlei severim ama kastettigimi anladiniz)
Kültür "pratik yöntemlerle" arttırılabilen bir şey mi? Soruda ne demek istediğiniz bile anlaşılmıyor, lütfen.
Merak diyen süslüye katılıyorum. Üniversitedeyken sinemaya ve edebiyata meraklıydım. Sürekli gazetelerin kitap eklerini alır okurdum. Çok film izlerdim, filmlerin analizlerini okurdum. Sonra yemeklere ilgi duymaya başladım. O konuda araştırmalar yaptım sonra kahve sonra çizim sonra moda ve stil sonra tarih derken bu böyle gitti. merak duygusunun burada en önemli motivasyon kaynağı olduğunu tekrar eklemek isterim. Aa ben kültürleneyim diye bir kitap almadım veya kendimi zorlayarak belgesel izlemedim. İlgilerimin üzerine gittim.
en pratik yolu çok gezmek. tabi starbucksta oturmayı kastetmiyorum gezmek derken. dünyayı gezmek farklı kültürler görmek vs. ama kaçımız bunu başarabiliyruz ki o yüzden kitap okumaya devam et fazla farklı bir şey arama bence. sinema tiyatro da izle tabi.
Süslü içerik tüketirken dengeli olmak da önemli bence. Ben lise zamanı kitap okumaktan insanlarla iletisim kurmayi bile unutmustum su anda da dizilerle kafayi bozdum marttan beri 20 dizi izledim duramıyorum resmen. Her seyden bir miktar almak lazim bence tek bir seye odaklaninca diğer seylerden mahrum kaliyorsunuz
A6 ya katılıyorum. bişey mi duydum hemen araştırırım didiklerim öğrenirim ne olduğunu.
merak varsa işin içinde zaten seni sürüklüyor.. onun dışında bence "genel" kültür diye bişey yok özel kültür var :) iğrenç espiri tamam
şunu demek istiyorum herşeyi bilemezsin ama sevdiğin şeyleri araştırmak ve öğrenmek sana zor gelmeyeceğinden bunun için bir yöntem de sormazsın.. ben gezmeyi seviyorum gittiğim yerleri ayrı gitmediğim yerleri ayrı biliyorum. bu da bir kültür.. bana göre kültür sadece kitap okuyup gözünü kör etmek değil ama onu da okuyorum:)
film izlersin o da sana bişey katar. mesela lucifer bazı sahneler durdurup düşünüyorum. bazı sözleri tlfnuma kaydediyorum.
yaşını bilmiyorum ama acele etme kültür bi nebze yaşanmışlık demek