konserve tüketmekten korkuyorum?

kızlar hem marketten aldığım konservelerde hem de tanıdıkların verdiklerinde bu sorunu yaşıyorum. pratik olduğu için nohut, bezelye falan alıyorum ama ya bozulduysa ve anlamazsam diye korku yaşıyorum. bir de bir arkadaşım/ablam çok güzel domates sosu ve patlıcanlı biberli meze yapmış bana getirdi ama (ve yıllardır yapıyor) haberlere çıkan zehirlenme örnekleri yüzünden yiyemiyorum. siz kullanıyor musunuz ve nelere dikkat ediyorsunuz?

1. Ben de korktuğum için artık evde domates falan yapmıyorum çünkü direkt öldürüyor korkunç. Dışardan aldıklarından skt geçmemişse, hava almamışsa falan bir sorun olmaz bence ss bir süsü koruyucu koyuyorlar sonuçta

1 kasım 2023 14:47

2. Sismesine,kokusuna ve rengine bakiyorum.korkmak hic aklima bile gelmemisti süslü

1 kasım 2023 14:51

3. Evde yapılan da mı bozulursa anlaşılmıyormuş süslü tadı kokusu değişmiyor mu gerçekten? Yeni fobim hayırlı olsun her gün 1 kavanoz kendi yaptığım domates sosunu yiyorum :'(

1 kasım 2023 15:33

4. endüstriyel üretimlerde sorun zaten olmaz, bozulma vs tarihi geçmediyse sorun değil.

Bunların sorun olmamasının nedeni; endüstriyel üretim ortamlarında kullanılan cam vs kaplar ciddi bir sterilizasyondan geçiyor. Kısacası steril oluyorlar. Tabi ki güvenilir markalardan bahsediyorum.

Ev tipi konservelerde sorun başlıyor; onda da şöyle ki; ev tipinde genelde kavanozlar vs yıkanır veya kaynatılır veya beraber uygulanabilir, ancak yeterli bir sterilizasyon değil. Özellikle bezelye gibi asitliği düşük sebze ve meyveler için sorun büyük.

Turşularda da problem içine sirke konmadıysa başlıyor.

Yine ev tipi konservelerde ürünün içinde domates, soğan, sarımsak olması daha güvenilir asidik yapısından dolayı.

Size önerim kendinize bir adet pH ölçer strip alın ve böyle ev yapımı bir konserve yemeden önce konservenin içine batırarak asiditesini ölçün. Değerin 4.5 ve altı olması lazım. Bununla ilgili detaylı bilgiyi youtube'dan öğrenebilirsiniz.

Asıl önerim; ev yapımı hiç yememek! :) ama bunlara dikkat ederek, olasılığı çok çok düşürebilirsiniz.

1 kasım 2023 16:01

5. Endüstriyel ürünlerle ilgili bir şey daha eklemek istiyorum. Yukarda da bir süslü yazmış. Konserve kapaklarının en ortasında 2 cmlik bir alan oluyor, güvenlik kontrolü bölgesi. O bölgede şişkinlik olmamalı. Parmağınızla bastırınca göçüp, parmağı çekince yukarı bombeleniyorsa o konserveyi yemeyin veya en iyisi hiç almayın. Tarihin yanında bunu da kontrol etmelisiniz.

1 kasım 2023 16:03

6. bahsettiğim strip:

(link: https://www.balmumcukimya.com/merck-ph-kagidi-0-14 strip)

hepsiburada'da vs de var. yorumlara bakın da güvenilir bir yerden alın.

Bir de eve ilk geldiğinde, test edin. mesela sirkeye batırın ve asitliğine bakın; 2.5-3 (düşü sayı değeri daha asidik demek) gibi olması lazım. Karbonatlı su (beyazlığı arttıkça bazikliği artar yani sayı değeri yükselir) yapıp ona bakabilirsiniz, içme suyuna (7-8 arasıdır) bakabilirsiniz vs. böylece test edersiniz önce çalışıyor mu diye.

1 kasım 2023 16:07

7. Konservede en korkulan ve yaygın görülen zehirlenme botulinum toksininden kaynaklanıyor. Bunu üreten bakterinin adı da clostridium botulinum.

4.5 ve üstü illa %100 tehlikelidir demiyorum tabi ki ama bu bakterinin yaşaması ve üremesi için daha uygun bir ortamdır, eğer ki yapılan ürün kontamineyse.  (Yani yapım aşamasında bakteri bulaştıysa.)

4.5 pH değerinin altı bu bakteri için fazla asidik oluyor ve üreyemiyor, kolonileşemiyor. O nedenle daha güvenli kabul ediliyor, ancak ihtimal yine de var.

Ürün bozulması çok daha başka bir konu bu arada; şöyle ki eğer ürün bozuksa bunu kokusundan, renginden veya tadından anlayabilirsiniz, ama bu bakteriyle kontamine olup olmadığını bu şekilde "her zaman" anlayamayabiliyoruz.

C. Botulinum dışında da bakteri veya maya kontaminasyonları görülebiliyor ev yapımı konservelerde. Her birinin indikatörü farklı; kimisi konserveyi açtığınızda en yukarda tortu vs oluşturabiliyor, renk değişimi olabiliyor veya mesela fermente turşularda kapağa( yukarı) doğru baloncuklar görürsünüz fermentasyon olmuş anlamına gelir ama her zaman istenen doğru koloniyi yakalayamayabilirsiniz.

Gerçekten çok detay var, biraz uzun yazıyorum ama en tehlikeli ve yaygın görülen zehirlenme tipi dediğim gibi botulinum.

1 kasım 2023 17:21

8. Stripler, C.botulinum kontaminasyonunu eleme açısından oldukça işe yarar bir yöntem kısacası a1, burdan tekrardan %100 olmadığını da hatırlatayım. :)

Ama birçok başka kontaminasyona nedeni var tabi, her birini elemez. Ve dediğim gibi bozulma- çürüme başka bir konu. Onu elimine etmek için önerdiğim veya da yeterli bir uygulama değil.

Bu soruda bahsedilen ve haberlerde de görülen zehirlenmeler botulinum toksini kaynaklı oluyor.

1 kasım 2023 17:24

9. a5, amme hizmeti vermişsin resmen, çook teşekkür ederim. ❤️🌹

1 kasım 2023 17:38

10. Ben gıda mühendisi değilim, biyoloğum. O nedenle anlattıklarım daha limitli ve teorik :) ama instagramda gıdamühendisianlatıyor diye bir sayfa var, Tuğba Parıltı diye bir kadın. Onun bu konuda videoları vardı. Kesinlikle çok güzel bir sayfa, gıda güvenliği için öneririm. Ben de kendisini takip ediyorum.

1 kasım 2023 17:49