sürekli dışarı çıkmamak için kendimi ikna etmeye çalışıyorum?

sevgilimden ayrıldığımdan beri ve sevdigim birinin ölümünden beri (ikisi de mayıs başı) tek başıma hiç dışarı çıkmadım. sadece ailemden kişilerden en az biri yanımda olursa çıkıyorum. böyle böyle aylar geçti ve artık dışarı çıkmak istediğim zaman kendi kendimi gerek yok ya çıkmayayım şeklinde sabote ediyorum. mesela bugün canım pumpkin spice latte istedi otobüse binip gidebilirdim eczaneden de almam gerekenler vardı dışarı çıkmak da istiyordum ama yine çıkmadım. cidden bu durum beni çok zorluyo sanki dışarı çıkmamam gerekiyomuş gibi geliyo hep. boyle bi durum yasayan var mi nasil aşabilirim. arkadaşlarımla buluşmak için de çıkamıyorum evden tek başıma çıkmam gerekiyor sonuçta buluşmak için. bu durum fobi gibi değil de böyle daha çok tamamen hazirlanıp kapıya gidip tam çikacakken vazgeçtiğim ya da çıksam bile bi şekilde sinir harbi yaşayıp(mesela firtina cikar otobus gelmez vs vs) geri döndüğüm bi durum. napicam ben cok zorlaniyorum disari cikamiyorum hep bi şey oluyor yardim edin

1. Bahsettiğiniz durum agorafobi ve bir çeşit anksiyete bozukluğu. Temelde dışarda veya konfor alanının dışında olduğunda gelişen guvensiz/huzursuz hissetme durumu.  Sizde travma sonrası stres bozukluğunu takiben gelişmiş muhtemelen.

Fobi değil derken bi spektrum olarak düşünün. Aslında klinik olarak bu agorafobidir demek için (Veya herhangi bi fobide de böyle) hayatınızı ciddi anlamda etkilemesi gerekiyor ve sizde de durum bu şekilde gibi görünüyor (eczaneye bile gitmemek, baskası olmadan çıkamamak....) bi psikiyatriste gidin bence çünkü çözümü olan bi durum. Herhangi bir sebepten terapiste veya psikiyatriste gidemiyorsanız da bu konuyu videolarla, kitaplarla kendiniz aşmaya çalışın. Aynı durumdaki insanların tecrübelerini/nasıl aştıklarını okuyun bloglardan forumlardan. Eminim faydası olacaktır.

27 eylül 2017 23:59

2. (yazar: Bilissa) çok teşekkür ederim