sıfırdan yeni dil öğrenen süslüler bakabilir misiniz, ingilizce yeterli seviyede değilken ingilizceyle birlikte başka dil çalışmak saçma mı?

kızlar ben korece öğrenmek istiyorum. ancak nasıl bir araştırma yapsam, sıfırdan öğreneceğim için kurs özel ders tarzı şeylere mi baksam ya da kitap seti udemy kursu tarzı şeylere mi yönelsem bilmiyorum. ayrıca ingilizcem de yeterli seviyede değil ama elimden geldiğince bir yandan onu da ilerletmeye çalışıyorum. 21 yaşındayım yüksek lisans ya da değişim öğrencisi olarak kore'ye gitmek istiyorum, o yüzden böyle bir düşüncem varsa ufak ufak başlasam kârdır diyerek koreceye de başlamak istiyorum ama hepsinin birleşimi ortaya çok saçma bir plan mı çıkartır? (gizlinot: açık konuşmak gerekirse çok düzenli ders çalışan, başarılı, planını sürdürebilir bir şekilde uygulayan bir insan değilim. ancak zorunda olduğum gerçeğini değiştirmiyor) derslerim çok yoğun değil, belli başlı şeylere zaman ayıracak boş vaktim var o yüzden de değerlendirmiş olurum diye düşünüyordum ama önce ingilizceyi mi oturtmalıyım?

1. anonim 1'e katılıyorum, söyledikleri doğru. Yurtdışında y.lisans yapmak için en önemli şeylerden bir tanesi yabancı dil -o da ingilizce oluyor- ve sonra da motivasyon mektubu vs. değişim programı ile gitmek için de yine türkiye'deki okul başvuranları başarı sıralamasına koyup ona göre öncelikli adayları belirleyip seçim yapıyor, burada da yabancı dil yine bir kriter. kore kültür merkezi'nin bursları oluyor, onlara başvurduğunda da ielts veya toefl'ı olanlar fazlasıyla avantaj kazanıyor. (odtü mezunuyum, ortalamam 3 falandı, kültür merkezi'ndeki eğitim danışmanına gidip "daha az başarılı bir üniversiteden 3.90 ile mezun olan ile beni ayırt edebilecek mi başvuruyu değerlendirenler? buradaki okulların sıralamasını veya zorluk seviyelerini biliyorlar mı?" diye sormuştum. adam bana "değerlendirenler bu tür şeyleri bilmezler. sizin gibi iyi ama zor okullardan mezun olanların notları daha düşük olsa bile yabancı dil puanlarıyla onları ezip geçiyorsunuz zaten" demişti. bir örnek olarak paylaşmak istedim.)

sadece dili öğrenme konusunda bir şeyler söylemem gerekirse: ingilizce ile korece tamamen farklı dil ailelerinden. korece'nin alfabe engelini aşıp azıcık dil bilgisini öğrendiğinizde türkçe ile ne kadar çok benzediğini göreceksiniz. sondan çekimlenen ve eklemeli bir dil, bu bakımdan ingilizce ile fazlasıyla ayrılıyor ve türkçeye yaklaşıyor. ingilizce öğrenmekte zorlanmanıza rağmen koreceyi daha kolay öğrenme ihtimaliniz olabilir. fakat bir dil en çok ona maruz kaldığınızda öğrenilir. türkiye bağlamında içerik tüketerek alıştırma yapmak var, bir de yerinde gidip orada alıştırma yapmak var.

kendi imkanınız ile gidebiliyorsanız bir şekilde ayarlayıp gitmenizi öneririm ama değişim programı veya burs ile gitmek hiç de kolay değil, bunu bilmeniz lazım. bu tür imkanlarla giden kişiler hem yabancı dili olan, hem koreceyi en az orta seviye bilen, hem de kültür merkezi gibi yerlerde gönüllü çalışan kişiler oluyor. (doğru duydunuz, kültür merkezine kaydolmak/üye olmak, etkinliklere gidip oradan çevre edinmek, gönüllü işlere katılmak vs. sizin burs veya etkinlik kapsamında kore'ye gitmenizin fazlasıyla önünü açıyor) maalesef bu konuda rekabet fazlasıyla ısınmış durumda, özellikle de ülkemizin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda...

25 mart 2024 23:25

2. türkçe ve korece dilbilgisi benziyor, kolay öğrenirsiniz diyenlere inanmayın. Türkçe ve korecenin benzerliği özne nesne yüklem sıralaması dışında çok az işinize yarayacak onu söyleyebilirim. Sadece dili düşünme ve cümleye dökme sıranız çoğunlukla aynı olacak. Belki çekim yaparken türkçe bildiğiniz için ses uyumu meselesi falan kolay gelir o kadar. Onun dışında korece Türkçe dilbilgisini üçe falan katlayabilir hayatta aklıma gelmeyecek dilbilgisi kalıpları var.

Ben Sejong hakdanga gitmenizi öneririm. Korece kendi başına öğrenmek için çok zor bir dil. Kendi başına orta seviyelere gelenlere şahit oldum ama ingilizcedeki ilerlemenin dörtte biri kadar falan hızla ilerliyor diyebilirim. Hem alfabeyi okuyabilmek zor hem dilbilgisi zor hem kelimeleri çok fazla. Bizdeki bir kelime için ortalama üç kelime öğrenmeniz gerekiyor. Dolayısıyla öz disiplin ile bunu sağlamak çok zor. Bir de hocalar açıklamasa insan kendisini kayıp hissediyor. Çünkü sözlükte çevirisi aynı olsa da aralarında nüans farkları olan çok fazla kelime var. Ben birinden öğrenmenizi tavsiye ederim.

26 mart 2024 03:03

3. korede yüksek lisans yapmak için korece öğrenmen gerekmiyor. çok iyi seviye ingilizce bilmen yeterli.

daha ingilizceyi öğrenemeden başka dillere heveslenenler biraz kendini kandırıyormuş gibi geliyor. dünyanın en basit dili olan, dizilerle filmlerle şarkılarla dört bir yandan maruz kaldığınız ingilizceyi su gibi konuşacak kadar öğrenemiyorsanız diğer dilleri üzgünüm ama hiç öğrenemezsiniz. bir arkadaşım vardı ingilizceyi çat pat biliyordu, tutturdu rusça öğrenicem diye. senelerce uğraştı onu da öğrenemedi, ancak small talk yapacak kadar biliyor... ingilizce dünyanın her yerinde işinize yarayacak, onu bilmeden boşa diğer dillerle vakit kaybetmeyin.

26 mart 2024 11:16

4. a1 3. kez sorduğumun farkındayım. Evet biraz daha başı sonu belli bir şekilde sordum çünkü ilk kez sorduğumdan beri düşüncelerim araştırdıklarımla birlikte biraz daha şekillendi, üçüncüsünde de olsa cevap verdiğin için teşekkürler :) Evet ne olursa olsun İngilizceyi halletmem gerek, sonuçta başka bir dil üstünden eğitim alacağım. Yani İngilizce bilmem yeterli ve gittiğimde çevremde Koreliler de olsa büyük ihtimal İngilizce biliyor olacaklar, fakat ben en azından bir süre kalmak istediğim için temel bir Korece de bilmem şarttır diye düşünüyorum. Bunun için de dediğin gibi oraya gittikten sonra rahatça öğrenilir bence de, bunlar birleşince de en mantıklı seçenek dil kursuyla gitmek oluyor dediğin gibi. teşekkürler tekrardan

26 mart 2024 15:58

5. a2 güzel bir şekilde açıkladığın için çok teşekkürler. Burslar, Korece'nin nasıl bir dil olduğu, İngilizce önemi, rekabet vs. hakkında dediğin her şeye katılıyorum. Yani şuan benim için biraz hayalden ibaret ama daha 1. sınıfım ve her şeyin de başındayım, çalışmayı denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum. Siz de haklısınız İngilizcesi muazzam olan, Kore dili okuyan, ortaokul zamanlarından beri hayali olduğu için sırf bu konuya özel kendini geliştirmiş bir sürü kişi var ama her giden kişi de böyle zehir gibi değildir diye düşünüyorum. Maalesef maddi olanaklarım da akademik başarım da dil bilgim de yeterli değil ama dediğim gibi uzun bir süreç olarak bakıyorum buna, hepinize katılıyorum imkansıza yakın olduğunun da farkındayım ve üstte saydığım gibi olan kişilerin yanında hiç şansım yok belki. Yani özgüvenli, bir şeyleri başaracağına inanan biri de hiç değilimdir fakat bir yanım da neden olmasın ki diyor bilemiyorum :) Dediklerinize katılıyorum teşekkürler tekrardan

26 mart 2024 16:04

6. a3 ben de eğer öğrenmeye karar verirsem kore kültür merkezi, Sejong Hakdang, özel ders ya da udemy kursu gibi şeylere bakacaktım. Yani kdrama izlerken dile özenmeler, dil öğrenme uygulamaları derken kalıp bazı kuralları biliyorum, bazen korece yorumları okuyabiliyorum ya da bir şey izlerken ne dediklerini anlayabiliyorum vs. ama bunlar beni A0 bile yapmıyor büyük ihtimal. Dil hakkında az çok bilgi sahibi olduğumu anlatabilmek için dedim bunları, yani dışardan gözüktüğü gibi ya kdramada ne dediklerini anladııım, aynı dil ailesi muabbetlerinde olduğu gibi tatlı tatlı öğrenilmediğinin farkındayım. Genel olarak katılıyorum dediklerinize çok teşekkürler

26 mart 2024 16:05

7. a4 konuşabiliyorum, insanlarla sohbet edebiliyorum, dizi müzik filmleri çok abartı olmadıkça genelde anlıyorum fakat ietls, yds, ydt, toefl gibi sınavlarda büyük ihtimal kalem oynatamam. Çünkü ingilizceyi ben de dediğiniz gibi maruz kalarak öğrendim bir çalışma ile değil. Fakat bahsettiğiniz kişiler gibi sular seller seviyesinde de değilim maalesef. Yani bilmem gereken İngilizce, üstünden başka bir yabancı dili öğrenme seviyesinde olduğu için sular seller gibi konuşmam bile yetmeyebilir, o yüzden seviyemi belirttim. Vakit kaybetme konusunda vs. dediklerinize katılıyorum teşekkürler

26 mart 2024 16:13