sunum yaparken nefesim konuşamayacağım kadar kesiliyor. özellikle bir hoca üstüme çok geliyor onun dersinde daha kötü oluyorum?

topluluk önüne çıktığım anlar hariç anksiyete hayatımı bu kadar etkilemiyor ama sunumlar benim kabusum. sunumlarda nefes bile alamamak cümlelerimi tamamlayamamak zaten düşük olan özgüvenimi daha da düşürüyor çünkü sunumdan sonra herkes yanıma gelip kız niye bu kadar heyecanlanıyosun kıyamam ahaha falan diyor. çok çok kötü hissediyorum. dersten kalmayı bile göze alacak kadar kaçmak istiyorum sunumlardan ama böyle olmaz biliyorum. bir dönemde 10dan fazla sunum yapmam gerekiyor. ne kadar iyi hazırlansam da o an bayılacak gibi oluyorum. söylemeyi tasarladığım hiçbir şeyi söyleyemiyorum. hocalarımdan biri de böyle sesi içine kaçan öğrenci görünce çıldırıyorum falan diyerek beni daha da geriyor. yine o hocanın dersinde sunumum var ben günlerdir uyuyamıyorum. ne yazık ki terapiyi karşılayacak maddi durumum yok. psikiyatriye gittim bana malum hapı yazıp yolladı (d....) ama hap işe yaramıyor ki. böyle bir sorun yaşayıp iyileştim diyen var mı? neler yaptınız? bana iyi gelebilecek görsel veya yazılı içerikler önerebilir misiniz? teşekkürler. çok gereksiz bir olaydan daha bahsetmek istiyorum çünkü bu da anksiyetemin daha kötü haline gelmesine sebep oldu. bölümden bir çocukla flörtleşiyorduk ve ilk sunumumdan sonra bana sadece arkadaş kalalım senin kişisel gelişimine odaklanman lazım farkındaysan dedi. nasıl üzüldüğümü anlatamam. flörtü kestiğimiz için değil. eksiklerim var ve asla kimsenin gözünde cool biri olamayacağım. çocukkeb yetişkin halimi hiç böyle hayal etmiyordum. ya süslüler kendimi acındırıyor gibi yazmışım farkındayım ama art arda olan her şey beni dibe çekti. lütfen buradan çıkabilmemin mümkün olduğunu söyleyin.

1. Süslü üniversitedeyken benim de sosyal anksiyetem vardı. 2 lafı bir araya getiremezdim heyecandan panikten. Zamanla, böyle şeyler yapa yapa, üstüne gide gide, hatta bazen kalbin böyle kırıla kırıla alışıyorsun. Daha güçlü, daha hakim oluyorsun. Şimdi 30 yaşındayım. 400-500 kişiye seminer veriyorum. 4 bin 5 bin kişi olsa yine veririm. İnsanlara çok anlam yüklememek gerekiyor. herkes süper zeki ve ahlaken mükemmel değil. Hocalarını da, dinleyenleri de gözünde büyütme. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalış  bu kadar.

18 mayıs 2024 01:14

2. psikiyatriden alacağınız raporu bölüm başkanına götürüp tüm sunumlardan muaf kılınmayı talep edebilir misiniz süslü? size zorluk yaratan o hocanızla da bölüm başkanı konuşur. elde rapor olduktan sonra kimse size bir şey diyemez, merak etmeyin. bir sıkıntınız varsa, o sıkıntınızın olduğunu kabul ettiğinizde insanlar çok daha yumuşak yaklaşıyor.

18 mayıs 2024 14:46

3. süslüm ben tam çare olmasa da sunum yaptığım insanların gözünün içine bakmayarak bir tık heyecanımı azaltmayı keşfettim. onun yerine ya kafalarının biraz üzerine ya da büyük bir sınıfsa uzaklara, duvarlara bakarak tek başıma olduğumu hayal etmeye çalışıyorum. ben de şu an almanya'da master yapıyorum ve neredeyse her derste sunumum oluyor. "bu sikimsonik insanları bir daha görmeyeceğim. kaldı ki bu sikimsonik insanlar benim hakkımda bir şey düşünse ne olur düşünmese ne olur" diyerek sunum yapacağım insanları hoş olmasa da gözümde aşağılayarak küçültüyorum :d bir de sunumlarımı dönem içerisinde art arda tarihlerde yapmaya çalışıyorum. hem bir tık daha alışmış hem de yara bandını çeker gibi bir anda kurtulmaya çalışıyorum hepsinden.

bir de öğretmeninize inanılmaz bilendim. buradaki alman hocamız geçen gün "bazılarınızın sunum yaparken heyecanlandığını biliyoruz ama derslerde sunum yapmanızın da size faydası dokunacağını biliyoruz. şimdiden zorlanın ki ileride iş hayatında daha önemli insanlara sunum yapmakta veya büyük toplululuklar önünde konuşmakta zorlanmayın" diye geçen gün bir konuşma yaptı. bunu duymak bile rahatlattı. bir de şu türko akademisyenlere bak, gerçekten öğrenciye insancıl yaklaşmak bu kadar zor olmamalı ya.

18 mayıs 2024 15:47

4. üniversitenin psikolojik destek merkezi yok mu ücretsiz terapi alabileceğin?

18 mayıs 2024 17:10

5. Ss aynı şeyleri yaşadım üniversitede. Şimdiki aklım olursa psikiyatrist raporunu alır, hocayla konuşurdum. Anlayış göstermezse de bölüm başkanına giderdim. Sonuçta bu bir hastalık. Tedavisi kolay değil. Hocanın davranışı gerçekten çok çirkin. Ayrıca o flörtü takma ss. Sevgilim beni bu halimde kabul etti. Biri için kusur olan bir şey başkası için sorun olmayabilir. Bir de kişisel gelişim demiş salağa bak ne alakası var bunun kişisel gelişimle

18 mayıs 2024 18:40

6. süslü bana özelden yazabilir misin? önerim olacak