yaprak dökümü izliyorum, kitabı bir tarafa bırakayım dizi 2006da geçiyor veee?

şevket evlenecek düğünü bahçede yapalım gelinliği nehir hanım diksin diyorlar. pardon da 2006da bir kaymakam hem de 30-35 yıl çalışmış bir kaymakam seni beni donunda sallamaz mı? bir ev almamış, bir araba almamış, çocukları yeni üniversiteye başlayacak okutmamış. napmışlar parayı?  benim öğretmenlerimin bile 2-3 evleri olurdu. onu da geçtim şevket de ferhunde de bankada çalışıyorlar ikisinin maaşlarıyla mis gibi salon da tutulur gelinlik de alınır. ali rıza napmış olabilir maaşını?  ayrıca bundan 20 yıl önce kaymakamlar lojmanlarda kalırdı.  2006dan 30 sene öncesi kaymakam demek taşranın en varlıklı insanı demek değil mi?

1. 2006da benim asgari ücret kazanan annemin babamın bile 2 evleri vardı. Nere yedin paraları Ali Rıza

25 ocak 2024 16:10

2. hikaye 2006 da mı geçiyor sence?

25 ocak 2024 16:15

3. Dizide 2006da geçiyor. Dönem dizisi değil. Güncellenmiş uyarlanmış versiyonu. Ayrıca kitaptaki döneme bakacak olunca da o yıllarda da taşrada en güçlü insanlardan biri kaymakam. Hiç fakir kaymakam görmedim en azından çoluğunu çocuğunu düğün salonunda evlendirebilirlerdi. Altlarında arabaları olurdu.

25 ocak 2024 16:18

4. taşak mı geçiyosun anlamadım reşat nurinin kitabı 1920'ler turkiyesinde geciyor baya birinci dunya savas sonrasi yillar, cumhuriyetin ilk yillari. oyle devlet memurlarinin kaymakam olsa bile bok gibi maas kazandigi bir refah durumu yok herkes belini zor dogrultuyor. dizide de kitap uyarlamasi oldugu icin ve ailenin ekonomik durumu hikaye akisinde onem tasidigi icin kitaptaki orijinaline sadik kalinmis. dizide  zengin bir aile olsaydi cocuklarin zaman içindeki yozlaşmaları nasıl açıklanacaktı?

25 ocak 2024 16:34

5. ILK OLARAK SENARYONUN BU ŞEKILDE ILERLEYEBILMESI ICIN ALI RIZANIN FAKIRLIKLE MÜCADELE ETMESI GEREKIYOR.

IKINCISI BU INSANLARDA DOĞRU DÜZGÜN BIR PARA YÖNETIMI YOK. ÖRNEĞIN GÜYA ÇOK ZOR DURUMDALAR AMA HEP TAKSIDE GEZIYORLAR HIÇBIRI OTOBÜSE FALAN BINMIYOR. KITAPTA DA O FAKIRLIK GÜNLELRIDE PASTIRMALAR ALDIKLARI EVDE PARTILER VERDIKLERI VS. YAZIYOR. YANI PARAYI BIRAZ HARMAN SAVURMA VAR BUNLARDA. KIZLAR MILLETTEN ÖZENIP YENI KIYAFETLER ISTIYORLAR SÜREKLI. EVIN GELIRI ISE SADECE ŞEVKETIN MAAŞI + ALI RIZANIN EMEKLI MAAŞI. BU 2 MAAŞ EVDEKI TAM 7 KIŞIYE (+FERHUNDE) YETMEK DURUMUNDA.

ILK GELDIKLERI YIL NECLA ÜNIVERSITEYE BAŞLIYOR. LEYLAYI ISE ÜNI HAZIRLIK DERSHANESINE YOLLUYORLAR. KÜÇÜK AYŞE DE OKULA GIDIYOR. YANI EVDE 3 ÖĞRENCI VAR.

TRABZONDAN YENI GELDIKLERI IÇIN EVE KÜÇÜK BIR TADILAT YAPILIYOR VE YENI EŞYALAR ALINIYOR. ELLERINDEKI BIRIKMIŞ PARANIN BIR KISMI DA BU TAŞINMA MASRAFLARINA GIDIYOR.

EVIN DIĞER ÜYELERI KÜÇÜK ŞEHIRDE RAHATA ALIŞMIŞ VE AYNI ŞEYI ISTANBULDA DA ARIYOR GENEL OLARAK. AMA BURADA O HIZMETLER DAHA PAHALI.

ŞEVKET IŞE GIRDIKTEN SONRA EVDEKI HERKESE KREDI KARTI ÇIKARIYOR MESELA. HAYRIYE HANIM VE KIZLAR BEDAVA GIBI ALIŞVERIŞLER YAPIYORLAR. HATTA HAYRIYE HANIM ASGARISINI ÖDEMEK YETIYORMUŞ GIBI AÇIKLAMALAR YAPIYO LKLKGKJFH

FERHUNDE VE DÜĞÜN MESELESINDEYSE FERHUNDE KOCASINA YAKALANINCA HEMEN EVLENMEK ISTIYOR. HATTA ŞEVKET ONA BIRAZ PARA BIRIKTIRIP KENDI EVIMIZE ÇIKALIM RAHATÇA EVLENELIM DIYINCE KOCAMA YAKALANDIM ORTADA MI KALAYIM? HEMEN EVLENECEĞIZ DIYOR. DOLAYISIYLA APAR TOPAR DÜĞÜN YAPILMAKK DURUMUNDA KALINIYOR.

25 ocak 2024 16:40

6. Arkadaşlar kitapla dizi aynı dönem değil. Üstelik dokdan dokuz değil 5 çocuğu var aralarından sadece biri üniversite okumuş diğerleri evde yani kısmen masrafları az. İstanbulda da kirada değiller köşk miras kalmış kendi evleri. Anadolunun küçücük şehrinde beş çocukla, 2006da (dizide zaman 2006 kameralı telefon falan var kitapla alakası yok zamanın) nasıl bir araba bile alamamış, oğluna düğün yapacak parayı kenara atamamış?

Yaprak dökümü 2006da yazıldı demedim dizi 2006da çekildi ve uyarlama.

Biz de üç kardeştik o yıllarda annem babam asgari ücretle çalışan işçilerdi 3 kardeş de okuyorduk arabamız da evimiz de vardı. Abim 2011de evlendi düğününü de borçsuz yaptık. Şimdiki gibi değildi ekonomi.

25 ocak 2024 16:46

7. A5 yazdıkların çok doğru ama ferhunde olayında yanılıyorsun evlendikleri bölümü izledim şimdi. Şevket düğün masrafları için kredi çekmek istiyor ama ali rıza ve kabız fikret ateşlenip şiddetle karşı çıkıyorlar. Ferhundeye gelinliği nehir diksin denilince kızın tüyleri diken diken oluyor sonra gidiyorlar ali rızanın kitapçı açmak için ayırdığı parayla gelinlik alıyorlar. Yine de bir tuhaflık var. İstanbula yeni gelmişler ali rızanın oğluna düğün yapacak kadar parası olmalı. Adam 35 yıllık kaymakamlığında bir araba almamış. 6 yıldır memurum arabam var. Kızları suçluyoruz ama kızlar büyümeden serpilmeden de bir birikim yapmamışlar.

25 ocak 2024 16:50

8. Kitaptaki fakirliği sağlamak için böyle olmuşsa kaymakam değil dümdüz memur falan yapsalarmış. Sene 2006 dizide. 1920ler değil.

25 ocak 2024 17:01

9. Bilim kurgu veya fantastik dizi izlerken ama sihir yok, ama uzaylılar nasıl dünyayı ele geçirmiş olabilir etrafımda hiç uzaylı görmüyorum ben falan da diyorsunuzdur siz.

25 ocak 2024 18:44

10. evet kaymakam taşrada yüksek bir mertebe ama varlıklı olarak tasvir etmek mümkün mü orası bilinmez. yani üniversiteyi bitirip kaymakam olarak atanan bir devlet memurusun en nihayetinde, sonrasında varlık elde etmek senin elinde biraz. hele ki o zamanları düşünelim biraz. köyden okumaya gelip vali kaymakam olan kişilerin hikayeleri vardır bir sürü.

ali rıza karakteri açısından bakacak olursak, ilçeyi yönetebilirsin ama parayı yönetmek ayrı bir meziyet ister. ali rıza'da işte bu meziyet yok. fazlasıyla gururlu ve ileri görüş yeteneği yok. yani birikim yapmak onun için önemli değil, önemli olan ailesine temiz bir isim bırakmak. dolayısıyla, para ile olan ilişkisinde hep korku var. fazlası bizi bozar tarzında. yani daha fazlasına hem tamah etmiyor hem de kazanmak istemiyor. istanbul'a geldiklerinde mesela, bir türlü iş tutturamıyor. çeviri yapıyor. yani hep olmayacak işler. daha doğrusu maddi karşılığı olmayan ama sadece kendisine manevi doyum yaşatan şeyler. e nüfus da kalabalık, ister istemez bir gider var. bu yüzden ben hiç bu sorgulamaya girmedim. çünkü bazı insanlar böyledir. para kazanmak istemezler. yapamazlar daha doğrusu.

25 ocak 2024 23:55