yeni evlilikte ev işi paylaşımı ve ekonomik sorumluluklar?

merhaba süslüler iki ay sonra evleneceğim. ama kafamı kurcalayan iki konu var. birincisi ev işlerinin paylaşımı konusu. ben 14-15 gibi evde oluyorum nişanlımsa akşam yedi gibi evde oluyor. yemeği falan ben yapacağım erken geldiğim için ama bulaşık yıkama, sofra kaldırma gibi şeyler beklemeli miyim ondan yoksa bencillik mi olur? işten yeni geldim yorgunum falan derse ne yapmalıyım? onun dışında iş bölümü nasıl olmalı? öyle çok temizlik takıntılı olmayacağım haftada bir genel temizlik yaparız birlikte. onun dışında çamaşır, ortalığı süpürme işleri bana kalacak gibi. ben kendisini uyardım bu ev sadece benim değil ikimizin dedim. eğer sen temizlik falan yapmazsan evi pislik götürür umrumda bile olmaz dedim. o da zaten ataerkil kafada birisi değil ama yine de baştan sınırları çizmek istiyorum. bu konuda bana uyarılarınız varsa yazarsanız çok sevinirim.  diğer konu da ekonomik sorumluluk konusu. şu an için benim maaşım ondan yüksek yaklaşık iki katı kadar. masrafları sadece o karşılayamaz birlikte karşılamamız gerekiyor ama ben maaşları ortak yapıp bir şey alırken ondan izin alabilecek biri değilim. bir ihtiyacım varsa, canım bir şey almak istediyse almak isterim bunun için çalışıyorum sonuçta. nişanlım da evimizin geçimini aksatmayacak şekilde ihtiyaçlarımızı, istediklerimizi alırız tabii ki ortak karar veririz diyor da yetişkin insanların şunu alayım mı, bunu alayım mı diye oturup istişare etmesi de bana mantıklı gelmiyor hani 5-10 binlik bir şey olmadığı sürece. bu konuda da en başından koymam gereken sınırlar nelerdir sizce? evli ve bu konuda tecrübeleri, pişmanlıkları olan süslüler cevap verirse çok sevinirim.

1. Yani hayatınızı beraber paylaşacağınız insanla oturup konuşun işte bunları. İşten geldim yorgunum dese ne yapmalıyım diye bize sormanız çok garip çünkü benim eşim bana bunu dese tamam hayatım der ben yaparım ama bir başkası tepkili olabilir. Ne bilelim biz senin eşine ne diyeceğini. Onun dışında ihtiyaçlarınız konusunda zaten oturup da kendinize yaptığınız harcamaların hesabını vermeyin bi zahmet. Kısacası bunları bizimle değil de eşinizle paylaşın beraber hayatı yaşayacağınız kişi o

3 aralık 2023 13:47

2. Umarım adam yol yakınken döner de kurtarır kendini. Daha evlenmeden üslup o kadar çirkin ki mahalle ağzıyla iğrenç bi şekilde adama iş bölümü dayatmışsınız. Zaten olması gereken şeyleri o kadar çirkin bir şekilde ifade etmişsiniz ki düzgünce oturup konuşmak varken ya da evlilik içinde şekillenip düzene girecek şeyleri abartarak çirkefleşmişsiniz ki anlatamam.

"ben kendisini uyardım bu ev sadece benim değil ikimizin dedim. eğer sen temizlik falan yapmazsan evi pislik götürür umrumda bile olmaz dedim." Şu ifade tarzına bak ya.

Bir de akıl alıyorsunuz senin akla ihtiyacın yok süslü yapmak zorunda değilsin zaten adamın ağzına s*ç yaparsa yapar yapmazsa b*k içinde oturursunuz. Zaten sana yardımı olmayacağını düşündüğün böyle laflar ettiğin, milletten akıl istediğin bir adamla da ne diye evlenirsin ki onu da anlamadım. Belli ki konuşarak anlaşamıyorsunuz.

3 aralık 2023 13:48

3. Of yine gelmiş sinirli ablalar. Söylediklerimi bu üslupla söylemedim normal bir şekilde oturup konuştum özetle bu şekilde yazdım buraya bütün konuşmayı replik replik dökmedim. Ben kendisiyle zaten konuştum her şeyi gayet yumuşak normal bir üslupla anlattım. Ama işte bazı şeylerin uygulaması teorideki gibi olmuyor ben de karşısındakine fazla kıyamayan bir yapıdayım. Ya ben işten yeni geldim, ya bugün şöyle yorgunum böyleyim derken her şeyin nihayetinde benim üstüme kalmasını istemiyorum. Bu yüzden evli ve deneyimli kişilerden akıl almak istedim şunu yap bunu yapma gibi. çünkü bazı sınırlar en başta çizilir. Burda herkes birbirine tavsiye veriyor soru sormak için açılmış bir platformda soru sorduk diye saldırıya uğruyoruz ya. Evlilikte en çok korktuğum şey koca keyfine bakarken saçını süpürge eden kadın, maaşını kocaya teslim edip harçlık alan kadın konumuna düşmek. Ben nişanlımla her ne kadar bunları konuşmuş olsam da uygulamada yapmam gereken şeyler neler diye sormak istedim deneyimli süslülere.

3 aralık 2023 13:56

4. Bu erkeğin sevmesi ile alakalı bence, benim eşim süpürgeyi bana vermiyor mesela, mala çok titiz, dyson olduğu için sen elleme diyor, ama dyson olmadan da süpürgeyi o yapıyor. Haftasonu temizlik yaparken, evi o toplayıp süpürüyor, çarşaf falan da o değiştiriyor. Çamaşırlar da onda, makineye atma, asma toplama işini kendi yapıyor. Geri kalan işleri ben yapıyorum genelde, ama hani yemek sonrası da ara ara yardım ediyor, ama genel olarak ben yapıyorum. Bu konuda da bşr şey konuşmadık, sevgiliyken de böyleydi.

4 aralık 2023 09:49

5. 1 senelik evliyim bu yemek işinin sözlükte asidi abartıldığı düşünüyorum. Asla disardan yemek söylemeyen sağlıklı sebze ve protein ağırlıklı beslenen biri olarak günde 5 çeşit mi yiyorsunuz her akşam illa çorba mi içiyorsunuz anlamıyorum. Dün ben akşam yemeğinde 3 kofte yedim ya yanına da yoğurt şiştim bile .

4 aralık 2023 13:40

6. bulaşık yemek bende, ev süpürüp, silme kocamda.

makinaya çamaşırı ben atarım, o serer toplar.

banyo tuvalavet temizliği de kimin eli giderse şeklinde.

para konusu, eve alınacak elektroniktir, markettir bende. kira faturalar kocamda. sadece telefon vs gibi pahalı şeyler alacaksak birbirimize soruyoruz. o çok kendine kıyafet almaz. genelde ben ona kıyafet alırım. kendime de mesela o ay 3. ayakkabıyı sipariş edeceksem bunu alayım mı diye link atarım beni vazgeçirsin diye. o da genelde al der zaten beğendiysen. bir de ay içinde kimse nakit sıkıntısı olursa diğeri yardım eder. bu şekilde. tatil vs de sırayla ödüyoruz genelde.

4 aralık 2023 14:14

7. Yemekleri ben hazırlarım genelde sofrayı eşim kaldırır. Ben süpürürken kendisi yerleri siler. Makinaya çamaşırları ben atarım kendisi serer, toplar. Banyo ve tuvaleti genelde her misafir sonrası kesin yıkarız. Onun dışında duş sonrası temizler yıkarız falan öyle kimin eli değerse.

Maddi olarak,

Genelde maaşını alır almaz benim hesabıma gönderir. Market alışverişlerine ben çıktığım için kendi kartımdan hallederim. Ondan bi şey istediğimde kendi halleder. Eve bi şey alınacağı zaman ortak karar verir alırız tutar büyüktür kimin ekstresi kesilmişse ona göre alırız. Genelde kendime bi şey alacağım zaman sormam kıyafet kozmetik vs alırım. Tutar büyükse elektronik, telefon vs o zaman konuşuruz beraber..

Kendine pek bi şey almaz ben kendime kıyafet vs alırken ona da alırım. Ya da bazen mağazaya vs götürür sana birşeyler alalım derim. Kredi kartı borcu gelince bendeki paradan öderiz. Elimde nakit olarak kalırsa vadeye koyarım ya da altın alırım. Bazen para bende nakit hiç yok der o zaman 500-1000tl atarım. Kalanı değerlendiririm vs. Bu şekilde bizde de.

4 aralık 2023 14:21