yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (3)
    • medya (0)

    3. Pasif agresif kişilik tutumu, psikiyatride yer alan kişilik bozuklukları arasında en yaygın görülen tiptir. Öfke duygusunu ifade edemeyen kişi, kızgınlık ve küskünlük duygularına yenik düşecek, pasif agresyon ile rahatlama yolunu tercih edecektir.

    hiçbir zaman hayır demeyen ancak hayır cevabını dolaylı yollarla ifade eden, bin dereden su getirip olumlu yaklaşımdan bir şekilde kaçan özellik gösterir bu kişiler. Öfkesini ve negatif tutumunu açıkça görüp, anlayamayacağınız pasif agresifler, hissettiklerini söylemeyen, söylediklerini hissetmeyen kişilerdir. Kendilerini karamsar, kuşkucu, aldatılmış, değer verilmemiş, çaresiz, hayal kırıklığına uğramış, yanlış anlaşılmış, takdir edilmemiş, şanssız olarak hisseden pasif agresif kişilik bozukluğuna sahip bireyler işler istedikleri gibi gitmediğinde kolaylıkla somurtkan, kızgın, muhalif ve sinirli hale gelirler.

    Bir pasif agresif kişi, konuşmalarından değil davranışlarından ortaya çıkar. Konuşurken ağzından bal damlar, ama işi yokuşa sürmek için elinden geleni yapar. Tüm gün dışarıda aktif, neşeli, hareketli bir gün geçirip eve geldiğimde yorgun ve halsiz olan, ev içi sorumluluklarından kaçan, karşı tarafın özel günlerini sık sık unutan, onunla ilgili bir iş olduğunda mutlaka daha önemli bir iş çıkartan eşiniz ya da çocuğunuz pasif agresif özellikler gösteriyor diyebiliriz. İnatçılık, çabuk alınıp küsme, konuşup çözüm üretmek yerine surat asıp sessiz kalarak bir nevi cezalandırmaya gitmek pasif agresiflerin karakter yapılarına hâkimdir.

    derinde eksiklik ve yetersizlik duyguları vardır. Üstün bir eda ile çevrede sürekli hata bulup, işbirliği yapacak kalitede insan olmamasından yakınsalar da diğerlerine aşırı derecede bağımlıdırlar. İlgi üzerlerinde olmalı, sürekli onay ve sevgi görmelidirler. Bunu göremedikleri anda haksızlığa uğramış, yanlış anlaşılmış, başkalarının merhametine kalmış hissederek ızdırap duyar ve çökerler. Artık iletişimi kesecek duvarlar örülmüş, kendi kabuğuna çekilmiştir. Ortamı hem kendisine hem de size zehir edecek.

    Pasif agresiflerin duygusal ilişkileri de bağımlılık üzerine kuruludur. İlişkilerinde kimseye bağımlı değilmiş gibi davranacak, başta yaptığı jestler, olumlu davranışlar ile karşı tarafı içten içe bağımlı hale getirecek, bir süre sonra partnerden gelen en küçük bir “hayır” da “Ben bunu hak etmedim” diyerek manevi baskı uygulayacaktır. Bu aslında karşı taraftan daha fazla bağımlı olduğundandır.

    Pasif agresif kişilik bozukluğu olan bireyler umursamaz tavırları, sık sık somurtup surat asmaları, sessiz ve tepkisiz davranışları nedeniyle partnerlerinin kendilerini ifade etmelerine, duygularını rahatça göstermelerine engel olur.

    Karşı tarafça akıllarının okunmasını bekleyerek, isteklerini tam olarak ortaya koymasalar da ihtiyaçlarının karşılanmasını arzu ederler. İlgi odağı olmaktan, beğenilmekten hoşlansalar da karşı tarafın ilgisine karşılıksız kalarak onu meraklandırmaktan, umursamaz görünmekten keyif alırlar. Partner ilgisini kestiğinde ise “Beni nasıl aramaz”, “O kim de beni aramıyor” gibi düşüncelerle kötü olur, öfke duyar.

    Pasif-agresif kişilik bozukluğu" (PAKB) daha çok kadınlarla ilişkilendirilen bir "psikolojik sorunudur. Erkekler, genellikle aktif-agresifliğe daha yakındır.

    PAKB'da kadın, erkeğe karşı öfkesini, kırgınlığını, tepkisini direkt ifade etmek yerine dolaylı, "sessiz" yollara başvurur; kocaya "surat asılır", sevmediği ya da kötü pişirilmiş yemekler sunulur, kapı geç açılır, odada bulunan herkese çay servisi yapılırken kocanınki "unutulur", kocadan sevgi esirgenir, kısa, soğuk, alaycı, geç cevaplar verilir, mesafeli davranılır vb.

    PAKB erkeklerce haksız muameleye maruz bırakılan kadınların başvurduğu, yetersiz de olsa, meşru, "sessiz" ama erkekleri yıpratıcı bir mücadele biçimidir; gücü elinde tutan, eşitsiz güç ilişkileri içinde kadını mağdur eden erkeğe karşı bir tepkidir, bir misillemedir. Erkeklerden gelebilecek şiddet tehdidi nedeniyle kadınlar küçük yaştan itibaren erkeklerin haksız davranışlarına öfke göstermemeye, doğrudan tepki vermemeye, doğrudan çatışmadan kaçınmaya koşullandırılır, ama öte yandan -mağdurların efendilere karşı geliştirdiği mikro "direniş sanatları" erkeklere karşı sessiz, mikro, dolaylı direnişler sergilerler.

    Kadınlarda PAKB'nu tetikleyen temel etken patriyarkal baskıdır, -kadınların aleyhine işleyen- eşitsiz güç ilişkileridir; kadınların iddialı olmasının, haklı öfkesinin suçlulaştırılması, cezalandırılması, açık, direkt tepki gösteren kadının "duygusal terörist" ilan edilmesidir.

    Kadınlara dayatılan nezaket kültürü de kadının direkt, açık, dobra dobra cevap vermesini engeller; dobra dobra konuşmak, direkt cevaplar vermek erkeklere özgü nitelikler olarak görülür.

    Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve kadına verilen sessiz kalması, alttan alması rolü erkeğin beyanının öncelikli kabul edilmesi, kadına erkekten sonra yer verilmesi, Erkeği yatıştırıcı rolü, erkeğe bağımlı aile içi ve ilişki hayatı kadınlarda bu pakb daha sık görüşmesine yol açıyor. Tabiki aktif kişilik bozukluğu da erkeklerde daha çok görülüyor.

    Kadınların erkek egemen toplum içinde daha çok kadın bu sorunları Yaşar.

    (link: https://www.psikoterapi.pro/makaleler/pasif-agresif-kisilik Kynk)

    4 mayıs 2021 22:32

    2. (bkz: seri eksilemek )

    Tanım; bir tür kişilik bozukluğudur.

    17 ocak 2015 18:10

    1. bir tür kişilik bozukluğudur. genelde çocukluk döneminde kızgınlığını, nefretini, negatif düşüncelerini dile getirememesinden kısaca kendini ifade edememesinden kaynaklanır. bu tip kişilerin ailesi ihmalkar ve kararsızdır.

    siz pasif agresif davranışa sahipsiniz ve annenize kızdınız diyelim. annenize kızgın olduğunuzu söylemek, onunla konuşmak yerine dediklerini yapmazsınız. sizden bir şey istedi diyelim "yapmayacağım" demek yerine o işi kötü yaparsınız ya da "unuttum" bahanesini kullanarak verilen işi erteler durursunuz.

    ikili ilişkilerde çok görüyorum ben bunu mesela. çocuk sevgilisine kızmış ama ne olduğunu kız bilmiyor. çocuk konuşmak yerine kızı canından bezdiriyor. buluşmaya geç gidiyor, kızı umursamıyor falan. ve eğer karşınızdaki kişi bunu sürekli hale getirmişse yani adamın huyu buysa ondan koşarak uzaklaşın. bu tip kişiler pasif agresif davranışa sahip olduklarını asla kabul etmezler çünkü yaptıklarını farkında olmadan yaparlar.

    (gizlinot: mevzu hakkında çok bilgim yok ama geneli böyleymiş )

    ukte sahibesi: (yazar: reddsme )

    17 ocak 2015 17:35


    ilginizi çekebilecek benzer başlıklar