1. sınıfta gönüllü staj yeri bulmak imkansız mı?

süslüler bilgisayar mühendisliği 1. sınıfım bu yaz tatilinde staj yapmak istiyorum. tamamen gönüllü bir şekilde yapacağım. üniversitenin teknokentindeki şirketlere başvuracağım. çok şirket var illaki biri alır diye düşünüyorum. sonuçta ücret vs talep etmiyorum sadece kendimi geliştirmek için staj yapmak istiyorum. böyle bir şey deneyimlemiş olan var mı? boşuna umutlanmak istemiyorum çünkü. şunu da belirteyim cv'm 1. sınıf öğrencisine göre oldukça iyi.

1. süslü teknokent ise daha bile zor olabilir. sana maaş vermeyecek olsalar bile sigorta yapılması gerek ve eğer okul yapmazsa (ki 1. sınıfsan kredi ve sınıf sınırı olabilir) kendileri yapmaya da pek yanaşmayabilirler. belki biraz daha küçük startup tarzı yerler alabilir ama, ben olsam onları denerdim.

bir de özellikle bilgisayar mühendisliği için birinci sınıfta staj biraz gereksiz geldi bana süslü, bunu istemenizin özel bir sebebi var mı? çok daha farklı ve verimli şeyler yapabilirsiniz, iş hayatınızda da şu an staj yapabileceğiniz firmalardan bir staj deneyiminin çok fark yaratacağını düşünmüyorum.

3 mayıs 2021 10:37

2. süslü çok teşekkürler, sigorta yapılması zorunlu mu? ben öylesine orada bulunup iş öğrenmek istiyorum hani resmi bir şey istemiyorum sadece deneyim olsun diye orada bulunup iş hayatı nasılmış görmek istiyorum. istememin 2 sebebi var biri aile evinden üniversite şehrime gitmek, diğeri de ileride cv'me 1. sınıfta staj yaptığımı yazabileceğim. çok faydası olmaz mı 4 sene sonra bir sürü tecrübemin olması?

3 mayıs 2021 15:48

3. normalde yapılmadığı da oluyor fakat teknokent olduğu için özellikle dikkat edilir diye düşünüyorum süslü, sormakta fayda var. sonuçta stajyer de bir işçi türü, sigorta yapılmalı kanuna göre. bir de sizin okulda nasıl bilmiyorum ama bizde eğer ilk stajını sigortalı yaptırırsan zorunlu olarak geçiyor direkt, gönüllü olmuyor. aile evinden üniversite şehrine gitmek inanılmaz faydalı bir şey fakat maddi durumu da iyi düşün derim, stajda sana ücret ödeyip ödemeyecekleri meçhul olabilir. ibb'nin bazı daireleri bile ödemiyor mesela.

bence şunlara bak sırasıyla:

1. stajını resmi olarak saydırmak istiyor musun? cevabın evet ise önce 1. sınıf olarak bunu yapabiliyor musun ona bak (benim okul itü ve olmuyor mesela).

2. sigortasız "gönüllü" stajı okul kabul ediyor mu staj olarak ona bak.

3. başvuracağın yerlere cover letter ya da maillerinde özellikle sigorta ve ücret durumunu (isteyip istemediğini) belirt. bu çok önemli.

4. staj yönetmeliğini oku. hatta her şeyden önce bunu yap.

bunların dışında kendi görüşüm olarak aklıma şunlar geliyor: stajda uygulamaya dökeceğin pratik bilgiye teorik olarak sahip misin? (niyetim küçümsemek değil bu arada, olabilirsin de kesinlikle) bir şeyler öğrenmeyip sadece getir götür yapacaksan özellikle corona zamanı pek de avantajlı olmayabilir.

bilgisayar, elektrik, makine gibi bölümlerde stajyerler firmaya bir "stajyer"den daha fazla katma değer sağladıkları için staj bulmaları çok daha kolay oluyor. bu çok güzel bir şey ama ben olsam sanırım ilk seneden (özellikle corona varken) staj yapmazdım ya. onun yerine bir yazılım dili öğrenirsin, engine öğrenirsin, dil eksiğin varsa onu kapatırsın, proje yaparsın (bu hatta inanılmaz iyi olur)... aile evinden çıkma motivasyonunu da anlıyorum ama.

eğer illa yapacağım diyorsan da 3. maddeyi unutma ve "ben biyinci sınıfım çok heyecanlıyım" tarzı değil de "şunları bunları yaparım, bu değeri sağlarım" yaklaşımı ile iletişime geç. bu tarz şirketlerin bilgisayarcı stajyere ihtiyacı oluyor çünkü, sırf stajyer almak için değil de gerçekten iş gücüne ihtiyaçları olduğu için istihdam yapıyorlar. bir de eğer bulduğun şirket nispeten küçük bir startupsa ve ileride çok daha iyi firmalarda staj yapabileceğini düşünüyorsan sigortasız çalışmayı teklif et derim (çünkü büyük firmalarda sigorta yapma zorunluluğu var ve okul sadece belli bir gün kadarını karşılıyor, bu süreyi aştığında şirket seni almak için özellikle daha fazla para ödemek zorunda -ki bunu pek yapmazlar)

bilgi düzeyini ve akademik geçmişini çok bilmeden konuştum o yüzden biraz çok oldu kusura bakma. umarım gönlüne göre olur <3

3 mayıs 2021 22:32

4. süslü öncelikle çok teşekkür ederim uzun uzun yazmışsın. sorularına cevap vereyim stajımı resmi olarak saydırmak gibi bir isteğim yok zaten bizim üniversite izin vermiyor 1.sınıfta staj yapmaya :( teknokent de bunu göz önünde bulundurur tabiki ama bugün bir arkadaşla konuştuk değil stajyer sigortasız mühendis bile varmış teknokentte çalışan :) garip geldi ama sonuçta bu demek ki beni de kabul edebilirler. ikincisi maddi durum demişsin stajda zaten ben kendim ücret istemeyeceğim çünkü istersem almazlar :( devlet yurdunda kaldığım için de maddi olarak beni zorlamayacak kalacak yer yeme içme yurttan zaten. bir diğer soru teorik bilgim soruda da bahsettiğim gibi süslü pandemide kendimi çok geliştirdim ve sürekli kurslar izledim projeler yaptım artık gerçek işlerle uğraşmak istiyorum ve bu öğrendiğim bilgileri pekiştirmeden yeni bir şey öğrenmek istemiyorum çünkü her şeyden yarım yarım bilmek istemiyorum. başvuracağım şirketler büyük kurumsal firmalar değil aksine yeni kurulmuş küçük startup firmaları ben o şirkete başlayınca sadecee onlar bana fayda sağlamayacak eminim ki onların projelerine yardımım dokunacak, bunu da geçen ay bir şirketin (tanıdık vasıtasıyla) büyük bir projesini tek başıma yapmamdan yola çıkarak söylüyorum. tekrardan çok teşekkür ederim süslü kimse cevap vermedi ama sen zaten her şeyi çok güzel açıklanmışsın. dediğin her şeyi göz önünde bulunduracağım.

4 mayıs 2021 00:29

5. çok sevindim süslü o zaman kesin yap. hem çalışacağın yere hem sana çok faydası olur. bol şans ve keyif diliyorum sana başarılı olacağına eminim <3

4 mayıs 2021 01:40

6. yaaa teşekkür ederim süslü, çok yardımcı oldun. günün harika geçsin ❤️