18 yaşını aşmış birine ailesi bakmak zorunda mıdır? bir öğrenci problemi ve arkadaşımla tartışmamız?

şimdi arkadaşımla biz üniversitedeyiz ve ikimiz de burs alıyoruz. arkadaşım gidip ailesine sormadan kendine iphone 12 almış bursla öderim diye. ailesi de bunu görünce "madem bu telefona bu kadar verecek paran vardı artık okul masraflarını kendi masraflarını da karşıla" diye kızmışlar. kız ailesiyle kavga edip bana bakmak zorundasınız diye bağırmış sonra da gelip bana anlattı durumu. ben ailesini haklı gördüm. çünkü bursuna ailesi zaten karışmıyor istediği gibi harcıyor ama telefonu alınca burstan eline bir şey kalmayacak üstüne ailesi kıza para vermek zorunda kalacak. ama ekstra durumları yok kızın tüm isteklerini karşılayacak. arkadaşım biraz marka takıntılı biri aynı zamanda. ve zaten evde bununla ilgili sorun yaşıyordu. ama en sonunda ailesi dayanamamış olacak ki "18 yaşını geçtim istediğimi yaparım diyorsan buyur paranı da kendin kazan" diye resti çekmişler. kız da "ben ne yapacağım" diye ağlamaya başladı. ailesinin bakış açısını açıkladım kendisine ama yok. sen beni kıskanıyorsun o yüzden onlara arka çıkıyorsun diye çıkıştı. ben de en sonunda sen kendi elinle yaptın kendin çöz bana da ağlama artık dedim ve konuşmayı kestim. ben haklı olduğumu düşüyorum. hiçbir aile kendisine böyle davranan aşırı isteklerde bulunan çocuğuna hele ki "ben 18 yaşını geçtim bana karışamazsınız" diyen birine bakmak zorunda değil. sizce de öyle değil mi?

1. 18 yaşını geçmiş olsa dahi okumaya devam ettiği için ailesinin bakma yükümlülüğü var

11 mart 2021 10:30

2. İşe başlamadığı sürece bile ailesinin sağlık sigortasından yararlanabildiğine göre ailesinin bakmasına da gerek var. Türkiye'de yaşıyoruz 30 yaşına gelmiş insanlar bile yeri geliyor ailesinden destek alıyor. Ss siz bu kızı sevmiyorsunuz bayağı belli

11 mart 2021 10:32

3. bu soru tam tersi şekilde sorulsaydı soru sahibine linçler başlamıştı "anaağsının garnından afyonla mı doğmuş" diye. ya bu platformu seviyorum. alter egomun yansıması gibi burası

11 mart 2021 10:34

4. Oha amk geçenki soruda 18 yaşında ki kıza bursuna ailene yemek al dediniz. Şimdi de soru sahibine mi kızıyorsunuz? Cidden bu sözlükte soru sahibine karşı çıkma timi vat

11 mart 2021 10:35

5. bence bakmak zorunda, orası ayrı bir konu. ama arkadaşınızın arkasından böyle konuşmanız ve durumunu burada ayrıntılı anlatmanız hiç hoş değil cidden. sizin gibi birisine derdimi açıp arkadaşım demek istemezdim.

11 mart 2021 10:35

6. Burası Türkiye, abd değil. 18 yaşına gelince hadi eyvallah yapaMaz kimse. Batılılaşmayı çok yanlış yönlerden algılıyoruz. Buna gelene kadar çözmemiz sorunlar var. Onları çözmeden 18 yaşına gelen kız ailesinden kopamaz, biraz müge anlı izleyin.

11 mart 2021 10:39

7. türkiyede yaşıyoruz, bakmak zorundalar ama kızın yaptığı da çok ergence ve düşüncesizlik.

11 mart 2021 10:40

8. ailesinin ona bakmak zorunda olduğunu düşünüyorsa evin kurallarına riayet etmeli, etmiyorsa başının çaresine bakmalı. benim planım 18 yaşına gelene kadar onun için biriktirdiğimiz parayı çocuğumuza vermek ve para muhabbetini bitirmek. ister 1 günde harcasın ister 10 yılda. ayrıca yazları tezgahtarlık ve garsonluk gibi işlerde çalışması için de teşvik edeceğim ki para nasıl kazanılır öğrensin.

11 mart 2021 10:43

9. 18 yaşından önce ortaokul ve lise döneminde bursum varken de aileme danışıyordum şimdi de danışırım. Kendi paramı kazanmaya başlayınca o zaman canımın istediğini alıp (hatta onlara da alırım.) Arkadaşınız düşüncesiz davranmış. Ekonomik anlamda bir sıkışıklık varken 6 ay sonra ne olacağımız belli değil ailesinin de durumu ultra lüks değilken(gizlinot: Olsa burs almaz ya da alır burası tr her türlü şey olabilir) parayı sormadan harcaması ergen triplerine girip "ben reşitim her istediğimi alırım" diyip o halde kendi başının çaresine bak denmesine içerlemesi bile şımarıklık. Yeme içmeye paraya gelince evin küçük prensesi başka şeye gelince ailesinin fikrini bile almaya tenezzül etmeyen yetişkin(!) oluyor.

11 mart 2021 10:51

10. Bildiğim kadarıyla yasal olarak 25 yaşına kadar eğitim masraflarını karşılamak zorundalar. Aileler çocuğa para veriyorum, her şeyine karışirim kafasında olduğu için yaptıkları en ufak şeye karışma hakkını kendilerinde görüyorlar ama o çocuk aynı zamanda bir birey, 18 yaşinda da mantıklı kararlar alabilir o yüzden evet, karisamazlar. O konuda haksizlar.

Bursla iphone almak hele ki durum yoksa çok saçma. Benim de böyle bir arkadaşım vardı, yemek yiyecek parası yokken son çıkan iPhone u kredi çekip almıştı. Marka takıntısı zaten saçma ama durumu olmayan biri için tamamen salaklık.

O konuda kizmakta haklılar. aklı başına gelsin ve aileyi zora sokacak gereksiz harcamalar yapmasın diye bazı şeyleri kisitlayabilirler bir süre ama telefon aldın o zaman artık sana bakmam gibi bir tepki çok saçma. Türk ailesi öyle saçma bir yapı ki hem çocuğun her şeyine karışırlar hem de " ben sana bakmak zorunda değilim" derler. İş paraya gelince çocuğum değilsin, yobaz düşünce yapılarına gelince çocuk onların köleleri.

11 mart 2021 10:57