ilber ortaylının kitabını okudum 15 yaşından sonra iyi lisan öğrenemezsiniz diyor sizce, bildiğiniz dilleri kaç yaşınızda öğrendiniz?

15 yaşından sonra bir dili iyi öğrenmenin imkanı yokmuş. 22 yaşında biri olarak bu biraz motivasyonumu düşürdü. ilber hoca almanın fransızın dilini 15den sonra iyi öğrenemezsin dedi. dil eğitimi çok erken başlanmalı evet ama türkiyedeyiz. kim 15 yaşında 2-3 dil öğrenmişti ki çok küçük bir kesim. sizin dil becerileriniz nasıl kaç yaşınızda öğrendiniz?

1. Eee ben bitmişim o zaman bırakayım...

13 haziran 2019 19:51

2. Ben 13 Yas civarında İngilizce öğrendim.konusma olarak vs de iyiyim ama 18'im ve almancayla başlamak üzere öğrenebildigim kadar dil öğrenmeyi planlıyorum.

İyi öğrenmekteki kasitin ne olduğuna da bağlı.

Ve neden 15 yaşı sınır olarak görmüş acaba?merak ettim.

13 haziran 2019 19:52

3. 7 yaşımdan beri ingilizce öğreniyorum rahatlıkla konuşabiliyorum ama hala bir native speaker im diyemem bunun için gidip amerika da ingiltere de veya avustralya da uzun sure yaşamam lazım :)  onun dışında 18-25 yas araliginda  almanca ispanyolca ve rusça dersleri aldım lakin hiç birini aktif kullanamadığım için bir kenarda kaldılar ki ispanyolca nın şu an çok geçerli bir dil olduğuna inanıyorum almanca fransızca falan çok sınırlı kalıyor

13 haziran 2019 19:53

4. merhaba, aslında dil kazanımı için 0-6 yaş kritik bir süreçtir. o yaşlarda iki dile maruz kalan çocuklar bilingual olabiliyor. yaş ilerledikçe yeni öğrenilen dilde uzmanlaşma daha da zorlaşıyor. 15 yaş ile ilgili bir araştırma var mı bilmiyorum ama belli bir yaştan sonra dilleri anadil gibi öğrenmenizin mümkün olmadığı biliniyor.

13 haziran 2019 19:55

5. Bir ömür nasıl yaşanır kitabında bahsetmiş.

Şuraya yazıyorum kimse kusura bakmasın 15 yaşından sonra hiç bir şey öğrenilmez, dil eğitimine 5 yaşında başlanılmalı demiş.

Ben de erken başlanılması gerektiğini düşünüyorum ama bu biraz aile bilinci birazda maddi imkan meselesi. Yani napayım ailem zamanında akıl edememiş diye dil öğrenme trenini kaçırdım mı ben.

13 haziran 2019 19:55

6. bence çok da doğru değil.

native speaker olmak zor evet ama 20 yaşında başka bir ülkeye taşınan ve ömür boyu orda kalan biri eninde sonunda nativeliğe yaklaşır bence.

13 haziran 2019 19:57

7. Bu kitap benim moralimi bozdu zaten, bu kitapta yazan hiç bir şeye yaşım uymuyor hahah geç kalmışlık hissi üzdü...

13 haziran 2019 19:59

8. 20 yaşında hollandaca öğrendim 4 senede Native seviyesindeydim. ama ben hollandada yaşadım belki sürekli konuşarak ve pratik yaparak öğrendiğim için tam olarak öğrenebildim.

13 haziran 2019 20:01

9. Bence adam sadece aksanı kastetmedi süslüler aksan olsa derdi. Adam direkt öğrenemezsin kavrayamazsın demek istedi o dilin içine giremezsin o dille düşünemezsin gibi. Fakat 23-24 yaşında almanca öğrenip almanyaya yüksek lisansa giden insanlarda biliyorum. O yüzden bir ikilimde kaldım.

13 haziran 2019 20:05

10. Burada (link: https://www.google.com/amp/s/amp.onedio.com/haber/720584 Haber linki) yazdığına göre halil İnalcık 36 yaşında ing öğrenmeye İngiltereye gidiyor. Arapçayı da daha sonra öğreniyor bildiğim kadarıyla. Almancayı 56 yaşında öğrenmiş zaten. Diğer dilleride 17 den önce öğrenmiş olma ihtimali düşük bence yurtdışından öğrenmiş dillerini çünkü. Olmaz diye birşey yok yani.

13 haziran 2019 20:23