kız tarafı damatlık - dert dökme ?

merhaba paragraflara ayirabilmek icin yorumda olacak. okuyan herkese cok sevgiler yakin arkadasim pek yok olanlara da utandigimdan anlatamadım son zamanlarda çok sıkıntılarımı dinliyorlar bunu da sizlere sormak istedim kalp kirmadan yorum yazarsaniz teşekkür ederim cok

1. Merhaba, özet geçeyim annemler nişanlıma damatlık almak istemiyorlar kendi alsın dediler, sebebi de yapmamiz gereken bir sey var mi bi isteginiz var mi diye soruldugunda erkek tarafindan, annemlerin bilezik - eşya vs istememeleriymiş ( nisanlimin anne baba ayrı ve biz istemedik diye herhangi bir özel çabaya girmediler bilezik esya vs konusunda, düğüne yardim ediyorlar ama düğünün bi kısmını da nişanlım ödeyecek)

her neyse ben hicbir zaman şunu isterim bunu isterim demedim çünkü hem pek anlamam bu süreçlerden olmasi gereken nedir fikrim yok, ablam yok kuzenim yok ortada ailemizden örnek bi evlenen bile yok, hem de nişanlıma kıyamadıgımdan ve biz bi seyler istersek onlar da bu sefer biz salon takimi aldik kiz tarafi da bilmem şu takımı alsın derler diye

annemleri de zor durumda bırakırım diye istemedim çünkü o dönem annemlerin durumu biraz kötüydü. Sunu bunu isterim diye öne atilmadim. Sadece bazen tercihlerimi söylüyorum nişanlım da ona göre ayarlamaya çalışıyor bircok seyi. Sonuc olarak annemler böyle dediğinde kalbim ağrıdı çünkü ben anneme nişandan hatta tanışma olduğundan beri söylüyordum kiz tarafi damatligi aliyormus siz alabilecek misiniz diye, aliriz diyordu annem de alamayiz demedi.

Şimdi arada bir ödediği bazi şeyleri öne sürerek şunu biz ödedik bunu biz ödedik diyor. Ama nisanlim da bayagi bir ödeme yapti birçok seye. Ve annesi babasi ayri oldugu icin her ikisi de evli ve kendi dertlerinde olduklari için nişanlımı pek umursamiyorlar. Üzülüyorum çocuğa.

Hevesleniyordu damatlik bakacagiz diye, yine bakariz ben alırım kendim ama ben en fazla 10k ödeyebilirim ve beni sarsar ama gene de öderim üzülmesin yeter ki. Mesela ben her ay aile evime 1000 tl yardim ediyorum multinet kartimi onlarin market alisverisi icin kullaniyoruz annemin boyle yapacagini bilsem kendi market alisverisimi ordan yapar 1000 tl kenara koyardim. Birikmisim var ama dediğim gibi sarsacak.

Borç isteyebileceğim biri de yok ve nişanlıma sezdirmek fazla istemiyorum, damatliklar ne kadar bilmiyorum, çünkü onun babasi da bi aralar beni istemiyo gibi davrandı ben cok üzülmüştüm bunu yasamasini istemiyorum.

Sizce ne yapsam ne düşünmeliyim bu durumda? Annem yeri geldiğinde nisanlima cok iyi davraniyor bizim evde ağırlıyor İstanbulda kalacak yeri olmadiginda bizde kalmasina falan izin veriyor yani kendince fedakar o da. ama bazi seyleri anlamiyor benimle hic empati kurmuyor ve bazen seytanca şeyler söylüyor "onlar da sana 15tane bilezik yapsaydi onlar da sana şunu alsaydi" diye.

Anlamadigi sey nişanlım elinden geleni yapiyor ve daha fazla yaparsa biz evlenince zorlanicaz bu sefer, borca giricez, e annesi babasi da istemiyor çocuğun ilgilenmek, ona ragmen yapmaya calisiyor her seyi.

Ve dedi ki " sanki ben buldum da birini tutup elinden verdim seni, hicbir sey istemedik size çalışan kiz verdik şunu yapin bunu yapin deseydik o zaman" bu bana cok garip geliyor ben anlam veremiyorum ve ne düşünecegimi bilemedigimden konuyu aklımda çözemedim sürekli düşünüyorum. Ne yapsam? Ne diyorsunuz? Kim hakli?... Annemleri zorlamak da istemiyorum ama ilk kizlariyim benden başka bi kardesim var bu nasil bi tavır anlayamadim. Seni verdigimize şükretsinler diyor herhalde. Muhtemelen sebebi de nişanlımin tarafini dini açıdan begenmemesi. Ama herkes birbirine göredir yani. Belki de aslinda kendine bakmali.

18 mayıs 2022 12:40

2. Bu arada bana da doğru dürüst çeyiz falan asla yapmadi annem, 1 milyoncudan falan aldık cogu seyi sakasiz. Birkac pijama takimi, nevresim, yorgan, tabak catal bardak takimi dışında öyle büyük bi ceyizim yoktu.

Hem annemleri rezil etmek istemiyorum konuyu sezdirip, hem kimseyi üzmek istemiyorum. Ben napicam kizlar. Evlenmek ne zormus aileler olunca...

18 mayıs 2022 12:42

3. Cok uzun oldu ama son ek: ben geçen eylül ayindan beri çalışıyorum, ben ise girdikten hemen sonra birkac bi şey almıştı ceyizim icin. Onlarin parasini da benden istedi laf arasinda birkaç tupperware ve pijama takimlarinin. Böyle olunca bana çok çirkin geliyor. Paraya ihtiyacimiz var kizim atar misin dese bütün maasimi atarim ama bu tavir çok üzüyor. Eskiden o kendisi öyle yapmış calismaya baslayinca ceyizini alip annesi babasi almis gibi gostermis, benim de aynisini yapmami istiyor. Asgarinin bi tık üstü maasim da bu arada. Ben ne düşüneyim kızlar?

18 mayıs 2022 12:49

4. Yani genel olarak adetlere takılmadan devam ettiyseniz neden damatlık kız tarafı alır kısmına yapıştınız anlamadım. Sanki iki taraf tüm geleneksel şeylere uymuş gibi bir damatlık mi çıkıntılık yaptı bu olayda hiç öyle görünmüyor. Böyle geleneksel şeylerde bayramda mesela geline hediye alınıyormuş vs. Ya da mutfak ve yatak odası dışında erkek tarafı alıyor ve üstüne altınlar havada uçuşuyor sonuçta vs.

Yani bence geleneklere zaten takılmadan ilerlediyseniz damatlıligi da gelinliği de damatla birlikte ödersiniz siz kendiniz olur biter. Erkek tarafının ama geleneeek diyeceğini zannetmiyorum tum geleneklere uyulacaksa erkek tarafı daha külfete düşmüş olacak sonuçta.

18 mayıs 2022 12:55

5. Bu arada annenizin size aldığı ufak tefek şeylerin parasını sonradan istemesi çok kötü gerçekten. Yani aşırı paraya ihtiyaç olunan bir dönemse ancak maruz görülebilir.

Böyle üçün beşin peşinde olanlar genelde altın pazarlığına da oturur çünkü o yüzden genel olarak nasıl bir karakteri var anlamadım.

18 mayıs 2022 12:59

6. Cok haklisin, gelinligi onlar aliyor ya damatligi da biz almaliyiz gibi oldu hep nedense. Böyle düşününce mantikli geldi. Bi de ben annemle ilgili hassasim aramiz hicbi zaman iyi olamadi hep serttir sanirim o yüzden mantikli düşünemiyorum

18 mayıs 2022 13:01

7. İnan ben de anlamadım 25 senedir

18 mayıs 2022 13:01

8. Damatlıklar gelinlik kadar pahalı olmuyor süslü. 10 bine rahat alırsınız bence.

Normalde erkekten bilezik takması bekleniyorsa kız tarafının da aynı ayarda damada saat takması gerekiyor. Gelinliği erkek alıyorsa damatlığı kız tarafı alıyor.

Bence istediği tupper parasını da ödeyin, bu tür insanlar altınlar bizim de diyebiliyor çünkü. Yarın bir gün takılarda da ağzınızın tadı kaçmasın.

18 mayıs 2022 13:13

9. Evet malesef öyle, bu arada nisanlimin ailesi de çok gelenekçi tipler degiller. Daha modern ama biraz işlerine geldikleri gibiler cogu zaman. Onlarda da sıkıntı var ama zaten onlara ayri üzülüyoruz nisanlim 2 ailesinin arasinda top gibi savruluyo bi de bu konu çıktı. Annemler saat taktilar bu arada, bana bilezik takilmadi da pirlanta kolye küpe falan taktilar. Bu arada bizim nikahimiz oldu kizlar çünkü yurtdisinda bisilere basvuruyoruz beraber kabul edilebilmek icin aile statüsü olsun diye böyle yaptik. Nikahta hicbir sey takmadilar sadece annesi minik pirlantali kolye küpe takti. Annem kızıyor her yer kolye küpe oldu bi bilezik alsalardi madem diye. Belki de beni düşünüyor annem suan kendince. Neyse ben ne takıldı derdinde degildim hic ama böyle düşününce daha az kötü hissettim. O kadar saçma konular ki.

18 mayıs 2022 13:34

10. olayı okumaya başladım ve içimde hep "acaba nerede çalışan kız veriyoruz" mevzusu geçecek derken o kısma geldim ve hiç şaşırmadım. annen seni okutmanın bedelini bekliyor senden. sen çalışmaya başlayınca evlenmek yerine en az bir 5 sene tüm maaşını ona verseydin efsane iyi evlat olurdun ss. çünkü annenin kafasında şu var: "biz bu kızı okuttuk ya çalışırken parasını yemek bizim hakkımız. evlendirirsem el adamı yiyecek o parayı. bana bir faydası olmayacak. o zaman ben niye masraf yapıp okuttum?" diğer bir yandan da annen "ben niye dünürler ile kötü olacağım ki kızım kötü olsun yeter ki onlar beni iyi bilsin" deyip seni fişteklemeye çalışıyor. birebir aynılarını ailemle yaşadım biliyorum. bu durumda ne yapacaksın damatlık için nişanlınla konuşup onların maddi durumu kötü ben sana alacağım diyeceksin. aranızda bunu konuşabilirsiniz diye düşünüyorum. bir de evi dört dörtlük yapmak için uğraşma. yetmiyor paramız de geç annene. borca bile girseniz sen nişanlınla çöz olayı. yoksa evlenince senin yüzünden borç yaptıkları için "daha senin borcunu ödüyoruz, paranı da el adamı yiyor bana ne faydanı gördüm, bilakis hep zarardın" deyip senin sinirini bozarlar. biz eşimle kendimiz aldık kız tarafının alacaklarının büyük kısmını ve evlendikten sonra 1 sene borç ödedik. tabi bu arada babam nişanlılık döneminde "evlenene dek bitecek şekilde borç yapın" demişti de hepsini hangi parayla ödeyeceğim deyince "e o zaman kendinizi ona göre ayarlayın ben ne yapayım şimdi zaten o kadar masrafa girdim" demişti. bu arada beyaz eşyaların tamamını ben almıştım da herkese "biz aldık borç yaptık" dediler. tabi eşim bildiği için en son dayanamayıp "x bekarken kendi aldı bunları hangisini siz ödediniz" deyince milletin içinde dumur oldular. sen nişanlına dürüst bir şekilde söyle "ben alacağım damatlığı" de. eksik kalan eşyan olursa da üzülme zamanla alırsınız. annen paragöz olduğu ve seni sömüremediği için trip atıyor sana şu an.

18 mayıs 2022 13:34